K čerpání dotací MŠMT spolky podle nového občanského zákoníku

pondělí 23. září 2013 ·

Informace odboru legislativy a exekutivního servisu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k postavení spolků jako příjemců dotací ve smyslu rozpočtových pravidel (zák. č. 218/2000 Sb.).

V otázce, zda občanská sdružení ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „sdružovací zákon“) která se podle § 3045 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen „nový občanský zákoník“) nového občanského zákoníku od 1. 1. 2014 považují za spolky ve smyslu tohoto § 214 až 302 tohoto zákona, budou mít i po uvedeném datu postavení příjemců dotací ze státního rozpočtu, lze odkázat na čl. XLVI bod 1 návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace soukromého práva.

Citovaný novelizační bod novelizuje § 7 odst. 1 písm. e) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, tak, že v okruhu výdajů státního rozpočtu, včetně dotací, se občanská sdružení ve smyslu sdružovacího zákona nahrazují spolky ve smyslu nového občanského zákoníku. („V § 7 odst. 1 písm. e) se slova „občanským sdružením8)“ nahrazují slovy „spolkům8)“.“. Poznámka pod čarou č. 8 odkazuje na „Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.“)

Citovaný novelizační bod byl do návrhu začleněn až během projednávání v Poslanecké sněmovně na základě pozměňovacího návrhu (podníceného neziskovými organizacemi).

Text Senátem schváleného návrhu je k dispozici na adrese http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/htmlhled?action=doc&value=69563.

Text pozměňovacích návrhů, včetně výše zmíněného, je k dispozici na adrese http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=6&ct=930&ct1=2 (viz str. 14).

Dle webových stránek Pražský hrad je návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace soukromého práva, t. č. již podepsán prezidentem republiky (aktualita zde: http://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/7887.shtml).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.