Causa ZŠ Luže: 10 údajně romských žáků v jedné z prvních tříd

pondělí 23. září 2013 ·

Pět prvňáků původně zapsaných do ZŠ Luže na Chrudimsku začalo dojíždět do sedm kilometrů vzdálené Skutče. Jejich rodiče nebyli spokojeni s tím, že v 1.B bylo deset romských žáků a v 1.A pouze jedno.

Podle článku zveřejněného 18. září v iDNES.cz se za rozhodnutí ředitele Ladislava Tlustoše, který pochybení odmítá, postavila školská rada, kde je předsedou starosta Radek Zeman. Ředitel uvádí: "Žádných deset dětí není - jakým způsobem určíte, co je romské dítě a není? Všichni žáci v dotazníku vykazují českou národnost, a i když někteří podle mě romského původu jsou, jiní jsou ze smíšeného manželství. Já bych se zdržel je všechny za Romy označovat." Rodiče dětí argumentovali nerovnoměrným rozdělením romských žáků s tím, že velký počet romských dětí ve třídě ostatní žáky ve výuce brzdí.

ZŠ Luže má aktuálně 11 tříd, dvě třídy má jen v 1. a 8. ročníku.

Na webu ZŠ Luže je zveřejněno toto stanovisko ředitele:

Řešení situace v prvních třídách.

Na základě doporučení školské rady jsem se rozhodl zachovat stávající rozdělení dětí v prvních třídách. Školská rada mně taktéž doporučila zvážit i možnost eventuálního přesunu některých žáků z třídy 1.B do třídy 1.A. Já akceptuji toto doporučení a jednám s některými rodiči z 1.B o možnostech přesunu tak, aby se vyrovnala určitá nerovnováha obou tříd i za cenu rozdílného počtu žáků v obou třídách.

I když vím, že jsem udělal některé chyby, rád bych je napravil. Bohužel současná situace a emotivní jednání mně mnoho možností nenabízí. V dobrém úmyslu udělá člověk někdy rozhodnutí, kterého později velmi lituje a zejména tehdy, když zjistí, že na to doplácí děti, o které se mu jednalo zejména. Proto prosím rodiče, kteří ještě zvažují nějaké radikální kroky, aby se ještě jednou zamysleli nad tím, zda to jsou kroky činěné opravdu ve prospěch dětí. Byl bych velice nerad, aby má chyba měla za následek další chyby rodičů, na které děti doplácí.

ředitel ZŠ

3 komentářů:

vstek řekl(a)...
23. září 2013 v 15:56  

Nějak tomu nerozumím. O jakou nerovnováhu jde? Na počet jsou žáci rozděleni stejně. Jestli ředitel rozděloval podle abecedy, mohlo se stát, že jeden Bílý, dva Cínové,dva Deňové,tři Dreveniakové a dva Demeterové se sešli v jedné třídě.
Kováč ale patří do druhé skupiny a je zle. Příště je potřeba rozdělovat podle jiného klíče.

Eva Adamová řekl(a)...
23. září 2013 v 20:25  

Jenže ono to bylo na začátku kauzy trošku jinak, než to prezentuje pan ředitel. Už při zápisu při pohledu na "strukturu" nastupujících prvňáků byli někteří rodiče pružnější a vyžádali si účast svých dětí v neromské třídě. Jednalo se především o dobré známé pana ředitele. Teď se ředitel a všichni diví, že se rodiče ve druhé třídě bouřili. A protože se ředitel rozhodl k přesunům, bouří se teď ti, kterým u zápisu cosi slíbil. Ředitel se tak dostal do vcelku bezvýchodné situace tí, že hned od začátku neměřil všem stejným metrem.

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. září 2013 v 22:39  

Bude-li se ředitel školy i nadále činit v takto inkluzivním duchu, může se mu škola lehce transformovat v málotřídní speciální školu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.