Přečtěte si: Jedna neúspěšná maturita určí pravidla pro všechny

pátek 2. srpna 2013 ·

O jeden bod neúspěšná maturitní zkouška z angličtiny dívky ze Zlínska rozpoutala spor, na jehož konci bude precedenční rozhodnutí pro všechny studenty, týkající se hodnocení státních maturit v Česku.


Z článku Tomáše Fránka v Aktuálně.cz vybíráme:

Soudci rozhodli, že sice nemohou vědět všechno, ale to neznamená, že by určité otázky mohly být vyloučené ze soudní kontroly jen kvůli tomu, že závisí na odborném posouzení. "Pokud by tomu tak bylo, soudní kontrola by v řadě oblastí zcela ztratila smysl, neboť rozhodování veřejné správy se velmi často týká otázek specializovaných, vysoce odborných, a tedy vymykajících se znalostem soudců," rozhodl senát s předsedkyní Eliškou Cihlářovou.

Případ neúspěšné maturantky z angličtiny ale na stůl nyní dostal jiný senát Nejvyššího správního soudu, který vede budoucí ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková. A tento senát s původním verdiktem svých kolegů nesouhlasí. Proto se rozhodl předložit celý spor rozšířenému senátu NSS. Jeho stanovisko bude pro všechny spory závazné.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 14:05  

"A podle jejich názorů by v Česku soudy kvůli nedostatku znalců vůbec nemohly spory o maturitní zkoušky rozhodovat."

Děláte si prdel nebo co? Znalcem by přece měl být každý kantor, který vyučuje daný předmět na SŠ. Nebo snad ne? A pokud připustíme, že tito kantoři nejsou "znalci", tak to jsme na tom v našem školství opravdu špatně. Samozřejmě k tomu, aby mohli dělat soudní znalce, by museli absolvovat určitou proceduru a zkoušky, ale kdo by to za mastné penízky, které se soudním znalcům platí, rád neabsolvoval?

Simona CARCY řekl(a)...
4. srpna 2013 v 7:41  

Ale co, Cermat si necha schvalit testy od soudcu dopredu, soudci se aspon neco priuci nebo minimalne nahlednou, jak daleko jsou od brehu zalostibsoucasneho stredoskolaka a vsechna potencialni odvolani a namitky definitivne padnou.

Ze je to kravina, to je jasne, ale v zemi, kde si prezident nechava overit podpisy poslance notarem, mi to pripada primerene.

Simona CARCY řekl(a)...
4. srpna 2013 v 7:42  

Oprava: ....znalosti soucasneho....., omluva

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:38  

"Studentka totiž tvrdí, že její odpověď týkající se poslechu hláskovaného anglického příjmení měla být uznána, rozhodující je podle ní, jak slyšela úryvek v den zkoušky."
To je argument jako noha! Tak třeba při zkoušení řeknu žákyni, že by měla ještě zrát, ale ona slyšela srát, takže jsem ji rázem urazil. Co na tom, že ostatní to z identifikovali perfektně. Důležité je, jak ona slyšela v den zkoušení. Kam jsme se to dostali???
Divím se ale jedné věci, že zatím žádný uchazeš o studium na VŠ nezažaloval SCIO. A divím se ještě víc, že je k tomu neponouká ochránce všech studentů, EDUin.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.