Přečtěte si: Český student se stal světovým šampionem v PowerPointu. Porazil 160 tisíc soupeřů (aktualizováno)

pátek 9. srpna 2013 ·

Student pražské Smíchovské střední průmyslové školy Jiří Houžvička zvítězil v letošním ročníku světového šampionátu v používání kancelářského nástroje Microsoft PowerPoint. Soutěžní prezentaci na finále ve Washingtonu sestavil nejrychleji a nejpřesněji.


Z článku Aleše Černého v iHNed.cz vybíráme:

Fakt, že je nyní formálně nejlepší v něčem, co dělají miliony lidí na světě, nijak nepřeceňuje. "Znalost PowerPointu sama o sobě v praxi žádné velká výhra není. Je to spíš prostředek, jak něco dělat lépe," říká. Vedle pětitisícové odměny ale přeci jenom nachází velké plus svého vítězství. "V životopise taková zmínka vypadá hodně dobře. Kluk, který soutěž vyhrál před dvěma roky teď pracuje pro Microsoft. To by se mi samozřejmě také líbilo," dodává na závěr s úsměvem nastávající maturant.

Aktualizace:

Doplňujeme odkazy na stránky soutěže na webu Centiport, její stránku na síti Facebook a tiskovou zprávu Certiport Names Student from Czech Republic Microsoft PowerPoint 2010 World Champion. Jakmile získáme další materiály, ihned je zveřejníme.

10 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
9. srpna 2013 v 10:53  

Velká gratulace. Hezký počin.
Jsou soutěžní práce někde k vidění?

obyčejná učitelka řekl(a)...
9. srpna 2013 v 12:00  

(Prosím, vysvětlí mi někdo, k čemu to je? Kromě toho, že to "dobře vypadá v CV"... Je to něco jako rychlopsaní nebo rychločtení? Představuji si situaci ve firmě - šéf: "Jirko, za pět minut mám vystoupit s prezentací, rychle mi ji spíchni." Nebo tak nějak...)

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 13:36  

Ono to v PP dobře vypadá na různých reklamních prezentacích, odborných přednáškách a konferencích. Jinak ve školství - k ničemu. Jedině snad jako tahák pro referujícího (vykládajícího).

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 14:03  

PowerPoint je formát pro tvorbu prezentací. Můžete volit různé typy a velikosti písma, barvy, vkládat grafy, obrázky, tabulky, dokonce i zvuky a videa apod. Takže si někdo myslí, že takhle názorně okrášlený výklad budou žáci sledovat s otevřenou pusou a se zájmem. Opak je pravdou (platí snad na G, kde jsou žáci inteligentnější a vydrží s koncentrací čubrnět i 10 minut souvisle). V základce lze snad jen výjimečně, největší úspěch sklidíte s vloženými videy z youtube. Tedy smysl pouze motivační - jako metoda je výklad coby monolog učitele, byť by byl sebenázornější, nejméně vhodná výuková metoda.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 14:34  

Samozřejmě se tím otevírají možnosti pro mezipředmětové vztahy - dějepis, zeměpis, výchova k občanství, fyzika, přírodopis,..Vytvářením prezentace dozajista žák přemýšlí co tam vkládá, jak to vkládá, přemýšlí nad obsahem. Určitý přínos to má, nemusíme to zavrhovat. Výhodu samozřejmě mají všichni učitelé, kteří mají v odborných učebnách nebo třídách interaktivní tabule. Délku využití prezentace vidím tak v rozmezí do 10 minut. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 14:57  

Safra, to by bylo DUMů...:)

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 15:13  

PowerPointová prezentace se dá udělat i interaktivně!

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2013 v 15:33  

Safra, pořád je to lepší jako monotonní výklad učitele.

Pytlik Blaha řekl(a)...
9. srpna 2013 v 15:34  

k čemu to je?

Odpovědí může být několik. Podle toho, na co se ptáme. Prezentace? Vítězství? Sama soutěž?
1. Běžná pracovní pomůcka. Žádné samoběžky. Když k tomu můžu na promítací plochu čmárat fixama, je to pohoda. Prazentaci úplně ze všeho nejvíc používám, když se zabýváme tvorbou prezentantací. Čas od času se pořád ještě vyskytne žákovská práce, která má myšlenku a vtip. Ovšem pracujeme v Impressu. Hele, nevíte někdo, jak zkopírovat snímek předlohy? Pořád čekám, v které už verzi se to objeví, a kde nic, tu nic.
2. Jakékoli vítězství na mezinárodním poli nám zvedá národní sebevědomí. Třeba slečna Sáblíková by mohla být velkým vzorem pro děti a mládež. Ovšem až do té doby, než vyjde najevo, kolik dřiny se za tím skrývá. Ovšem takové Nagáno, to je jiná věc. Češi, češi! Hřmí po náměstích před velkoplošnými obrazovkami s trikolórou na mejkapu a s pivkem v ruce.
3. Taková dobře prezentovaná soutěž bývá dobrým marketinkovým tahem. Pokud se navíc zadaří počerpat pár desítek milionů z evropských fondů, srdce vzdělávacích inovátorů zaplesá. Jaképak Baumrukovy turnaje v basketu, florbalu či v čem. Offisy, to je, oč tu běží.

obyčejná učitelka řekl(a)...
9. srpna 2013 v 22:38  

No, mně šlo o to "sestavil nejrychleji a nejpřesněji". :( Takže asi za 3.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.