Petr Zlatohlávek: iTALC – nástroj na podporu výuky

pondělí 26. srpna 2013 ·

Inspirativní popis volně dostupného nástroje na správu počítačové učebny s doporučením, jak ho aplikovat.

iTALC - Intelligent Teaching And Learning with Computers (Inteligentní výuka a vzdělávání za pomoci počítačů) patří mezi nástroje přednostně určené pro učitele. Autor programu Tobias Doerffel označuje iTALC za silný didaktický prostředek, pomocí kterého si můžete usnadnit a zefektivnit výuku v počítačové učebně. Předpokladem pro použití programu je, že počítače jsou zapojeny do lokální počítačové sítě (připojení k internetu není podmínkou).

Jistě znáte situace, kdy žáci nedělají na počítačích to, co by měli, a v okamžiku, kdy si myslí, že je nevidíte, sledují v druhém okně stránky s obsahem odpoutávající jejich pozornost (Facebook, chat apod.). Učitel pak mnohdy ztrácí spoustu času upozorňováním, aby tato okna zavřeli a dělali to, co se od nich očekává.

Program iTALC učiteli umožní získat přehled o tom, co se děje na studentských počítačích a jakým aktivitám se žáci věnují. Mít přehled o aktivitě studenta není ovšem jediné, co program učiteli nabízí.
Mezi základní vlastnosti programu patří:

  • zobrazení náhledu studentských počítačů;
  • dálkové ovládání studentských počítačů;
  • zobrazení učitelovy obrazovky na studentských počítačích;
  • uzamknutí studentských počítačů;
  • vzdálené zapnutí, vypnutí a restart počítačů;
  • vzdálené spuštění libovolných příkazů.
Pokud se rozhodnete program vyzkoušet, tak mám pro vás dobrou zprávu. Na rozdíl od komerčních programů, kde se cena odvíjí od počtu připojených stanic a může se vyšplhat i na několik tisíc korun, je iTALC zcela zdarma. Program je vydáván pod licencí GNU GPL (všeobecná veřejná licence GNU). Jedná se tedy o svobodný software a k dispozici nabízí i zdrojový kód. Poslední verze (2.0.0), jež je k dispozici na domovské stránce iTALC, pochází ze srpna 2011. Je již částečně přeložena do češtiny. Program je k dispozici jak pro operační systémy Windows, tak pro Linux. Příručku s návodem naleznete na domovské stránce, případně si můžete informace vyhledat také na Wiki italc.

Prostředí programu iTALC s náhledy obrazovek klientských počítačů

Program pracuje na principu klient-server, kdy je na učitelský počítač nainstalován iTALC master a na studentské počítače iTALC klient. Vše je obsaženo v jednom instalačním souboru. Komunikace mezi učitelským a studentským počítačem probíhá na základě ověření přístupových klíčů. Na učitelském počítači se pomocí iTALC Management Console vygeneruje soukromý a veřejný klíč. Soukromý klíč je uložen na učitelském počítači a slouží k navázání spojení s klientskými počítači. Veřejný klíč je pomocí Console spuštěné na klientských počítačích naimportován a slouží k ověření příchozí žádosti od iTALC serveru. Po ověření klíčů komunikuje iTALC klient se svým serverem v učitelském počítači.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2013 v 10:34  

Pouzivam italc nekolik let, zkusenosti ve ctyrech ucebnach.
Je ovsem treba doplnit, ze je to pomerne padavy a chybovy program, vyvoj je pomerne pomaly a odstranovani chyb taktez (shodou okolnosti vysla v srpnu opravna verze).
Takze kdo se do italcu da, bude velmi pravdepodobne bojovat s radou problemu.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. srpna 2013 v 17:48  

Padá poměrně často. Je to nepříjemné a je to škoda.
Možná je chybka jinde. Ale kde?

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2013 v 22:29  

Chybka je evidentne v programu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.