Fiktivní firmy pomáhají žákům a studentům k pracovnímu uplatnění

středa 21. srpna 2013 ·

Blíž k praxi můžou mít žáci a studenti středních škol a VOŠ prostřednictvím fiktivních firem. Jejich fungování zabezpečuje v České republice již dvacet let Centrum fiktivních firem (CEFIF).


CEFIF bylo založeno ve spolupráci s rakouskými partnery v roce 1992 na Vysoké škole ekonomické v Praze. Deset let poté bylo centrum přesunuto na přímo řízenou organizaci MŠMT – Národní ústav odborného vzdělávání. Od roku 2003 je CEFIF členem EUROPEN-PEN INTERNACIONAL, organizace sdružující centra fiktivních firem ze 42 zemí světa.

V současnosti eviduje CEFIF 351 aktivních fiktivních firem na 103 školách, z čehož jsou dvě školy pro tělesně postižené žáky. Kromě vedení národní centrály fiktivních firem poskytuje CEFIF účastnickým školám také poradenskou, konzultační a publikační činnost, organizuje semináře pro pedagogy a pro fiktivní firmy pořádá různé motivační soutěže.

„Chceme co nejvíce posílit spolupráci odborných škol a firem tak, aby žáci a studenti přišli co nejdříve do kontaktu s reálnou praxí. Kromě našeho národního projektu Podpora spolupráce škol a firem, je další z možností celosvětově uznávaná výuková metoda fiktivních firem. Ta rozvíjí podnikatelské dovednosti středoškoláků a studentů VOŠ, čímž jim ulehčí vstup a uplatnění na trhu práce,“ uvedl 1. náměstek ministra školství Jindřich Fryč.

Práce ve fiktivní firmě i její organizační struktura simuluje činnost reálného podnikatelského subjektu. Při výuce jsou využívány podklady z hospodářské praxe a žáci se řídí platnými právními předpisy České republiky. V kontaktu s fiktivními státními institucemi vyplňují žáci formuláře reálných úřadů.

České fiktivní firmy se každoročně účastní různých mezinárodních veletrhů. Vrcholem práce ve fiktivní firmě je účast na mezinárodním veletrhu, který pravidelně pořádá Obchodní akademie Heroldovy sady, konkrétně fiktivní firma Antre, s. r. o. Jejich hlavním sponzorem je CEFIF.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.