Tomáš Hajzler: Summerhill

pondělí 8. července 2013 ·

Summerhill je škola, ve které si děti sami rozhodují o tom, zda, co, jak nebo kdy se budou učit. Funguje ve Velké Británii už od roku 1921 a od té doby se stala vzorem pro demokratizaci školství po celém světě. Její zakladatel A. S. Neill popsal příběh Summerhillu v kultovní knize "Summerhill - příběh první demokratické školy na světě". V době, kdy současný vzdělávací systém dožívá se český čtenář přidává k více než pěti miliónům lidí po celém světě, kteří se po přečtení Summerhillu na svět škol a vzdělávání už nedokážou podívat nikdy tak jako předtím.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. července 2013 v 13:14  

...škola, ve které si děti sami rozhodují o tom, zda, co, jak nebo kdy se budou učit.

Se svým dřívím do lesa přišel pan Hajzler takříkajíc s křížkem po funuse, neboť demokratizace českého školství již dávno proběhla.
Vzhledem k převažující odpovědi dětí na otázku "zda" vůbec se učit, jsou otázky "co", "jak" nebo dokonce "kdy" bezpředmětné.
Jen doufám, že se úvodní text nestane vzorem pro pravopisaci českého jazyka.

Anonymní řekl(a)...
8. července 2013 v 17:19  

Jo jo, Hajzler nejspíš podobnou školu vystudoval a pravopis moc nechtěl...

Hlas Dokoran řekl(a)...
1. května 2016 v 23:59  

Je skvělé, že opět nyní pan Hajzler upozorňuje na skvělou verzi školy dle A.S.Neilla. Kdo viděl film a dal si prostor ho prožít, v něm, v jeho duši se muselo znovu probudit (kdysi) nadšené dítě. Ten, který již dlouho je "inspektorem" svého života ve svém tolik pře-dospělém těle, ten zřejmě uvidí opravdu pouze ty směšné PRAVOPYSNÉ CHIBI. Toto je dárek a potrava pro všechny Vás, kteří se již z krásného a vznešeného krmiti neumíte...

Pokud již v ČR existuje nějaký aspoň pár let fungující prototyp této školy, pak bych o něm ráda věděla.
Děkuji za info.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.