Světová soutěž středoškolských biologů zná své vítěze

středa 24. července 2013 ·

Ve dnech 14. – 21. 7. 2013 se ve švýcarském Bernu uskutečnil 24. ročník Mezinárodní biologické olympiády (MBO) www.ibo2013.org. Zúčastnilo se ho 240 soutěžících z 62 zemí světa, kteří se nominovali na základě výsledků příslušných národních soutěží v biologii. Celkem bylo rozděleno 25 zlatých, 47 stříbrných a 73 bronzových medailí.


Náš tým se raduje ze čtyř medailí, které vybojoval v opravdu silné mezinárodní konkurenci. Stříbro pro Českou republiku získala již podruhé v řadě Magdalena Holcová z Gymnázia Botičská, Praha 2, tentokrát za 50. místo, jež tak s přehledem obhájila své prvenství z ústředního kola Biologické olympiády, a Jan Petržílek z Gymnázia, Ústí n. Orlicí, T. G. Masaryka za místo 70. Bronzoví jsou Anna Soldánová z Gymnázia Olomouc, Čajkovského za 95. místo a Tomáš Zdobinský z Gymnázia, Praha 4, Budějovická za 96. místo.

Delegaci vedl doc. RNDr. Jan Černý, Ph.D. společně s RNDr. Lenkou Libusovou, Ph.D., oba z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Organizačním zajištěním účasti našeho týmu byla pověřena Česká zemědělská univerzita v Praze. Podporu poskytla společnost Lingea s.r.o.

Vlastní soutěžní část byla koncipovaná do dvou dnů a tradičně sestávala z řešení úloh praktické části a teoretických testových otázek. Praktické úlohy se týkaly buněčné biologie, rostlinné fyziologie a morfologie, etologie a biosystematiky savců. Časově značně náročný byl tentokrát teoretický test, nad jeho vypracováním strávili soutěžící sedm hodin čistého času. Oproti minulým ročníkům měl výhradně elektronickou podobu, což přineslo celou řadu výhod.

Uznání náleží hostitelům této prestižní soutěže, jimiž byli Sdružení švýcarských vědeckých olympiád (Association of Swiss Scientific Olympiads) a Bernská univerzita (University of Bern). K příslovečné švýcarské preciznosti a dokonalé organizaci, jež zajistily hladký průběh akce, přidali notnou dávku kreativity a neotřelý vtip a připravili tak účastníkům řadu skvělých zážitků a nezapomenutelných okamžiků v rámci pestrého doprovodného programu.

Mezinárodní biologická olympiáda

Jedná se o soutěž ve znalostech z biologie pro studenty středních škol, k jejímž zakladatelům se Česká republika hrdě hlásí. Svým obsahem umožňuje srovnání úrovně vzdělávání a výukových trendů v biologii v mezinárodním měřítku a stává se tak cenným zdrojem informací ke zlepšení úrovně výuky tohoto předmětu pro jednotlivé země. Svým pojetím podporuje a rozvíjí nadání mladých talentů, usměrňuje volbu jejich dalšího studijního a odborného zaměření. Jejím cílem je zprostředkovat kontakt mezi talentovanými žáky na mezinárodní úrovni, navázání jejich budoucí spolupráce a přátelských vztahů. Praha je od roku 1990 sídlem Koordinačního centra Mezinárodní biologické olympiády. Tento orgán plní funkci komunikační a informační centrály a hlavní náplň jeho činnosti spočívá ve vedení agendy a v organizaci souvisejících akcí MBO.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.