Učitelé technických oborů z Moravskoslezského kraje úspěšně dokončili odbornou praxi v ArcelorMittal Ostrava

neděle 16. června 2013 ·

Prvních deset pedagogů technických oborů z Moravskoslezského kraje včera převzalo diplomy potvrzující absolvování odborného kurzu, který po celý rok probíhal za spolupráce hutě ArcelorMittal Ostrava a obecně prospěšné společností Sedukon. Speciální program profesního rozvoje pro učitele je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Odbornou praxi v oborech hutník, koksař, strojař a elektrikář již úspěšně absolvovalo deset učitelů, dalších deset zahájí odbornou praxi v huti v září.


„Nahlédnutí do současného dění v hutním provozu bylo velmi poučné a mohl jsem oživit své vzpomínky ze školy a znalosti tím, co se za tu dobu změnilo. V současné době vyučuji žáky oboru Hutník, a proto získané informace využiji přímo ve vyučovacích hodinách,“ popsal své zkušenosti Kamil Staněk ze Střední průmyslové školy Ostrava-Vítkovice.

Cílem vzdělávacího programu bylo poskytnout pedagogickým pracovníkům odbornou praxi v reálném provoze. Výuka probíhala jak prezenčně přímo v ostravské huti, tak i distanční formou pomocí e-learningu. Pedagogové mohli navštěvovat odborné kurzy, stáže a exkurze dle technického zaměření a také „stínovat“ odborníky v oboru přímo při práci ve výrobě. Podmínkou úspěšného ukončení studia bylo dosažení nejméně 85 % kreditů a vypracování závěrečné práce i pracovních listů dle vybraného oboru.

„Studenti nemohou být pohrouženi jen v teorii, pro úspěch na pracovním trhu musí znát i podnikovou praxi. I k tomu pomáhá seznamování učitelů nejen s novinkami ve výrobě. Jsem rád, že se všem deseti pedagogům u nás líbilo a roční praxi si pochvalovali, i když mnohdy do kurzu docházeli v době svého volna,“ uvedl Jan Rafaj, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy ArcelorMittal Ostrava.

Projekt byl zahájen 30. 8. 2012 a je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Ve školním roce 2012/2013 absolvovalo ve svém volném čase odbornou praxi prvních deset pedagogických pracovníků, ve školním roce 2013/2014 ji absolvuje dalších deset. V průběhu projektu vznikají kromě pracovních listů i výuková CD a e-learningové materiály, které budou sloužit pedagogům pro účely odborné výuky a ke kterým budou mít přístup i po ukončení roční odborné praxe.

ArcelorMittal Ostrava a.s. je největší hutní komplex v České republice a patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby společnosti je 3 miliony tun oceli, zhruba 50 % produkce se exportuje do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda zaměstnanců v roce 2012 činila 34 213 korun. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Již dnes splňuje limity EU, které určuje nejlepší dostupná technika (BAT) a které vstoupí v platnost až od roku 2016. Jediným akcionářem je ArcelorMittal Holdings A. G.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.