Radim Šíp: Zdroj politické neúčinnosti pedagogické komunity – nesounáležitost praktiků a teoretiků

čtvrtek 13. června 2013 ·

Úkolem diskusního příspěvku není navrhnout systémovou změnu, ale poukázat na to, co je politickou podmínkou přetrvávání systémové nesounáležitosti mezi praktiky, teoretiky, úředníky a politiky, a také na to, jak se nesounáležitost promítá do každé události – v našem případě je za modelovou událost zvolen průběh příprav a implementace kurikulární reformy.


Z článku Radima Šípa v časopise Pedagogická orientace 2/2013, roč. 23, str. 245–256, vybíráme:

Když jsem se blíže zabýval průběhem a výsledky kurikulární reformy, uvědomil jsem si, že právě zde máme modelový příklad systémové nespolupráce. Neboť způsob, jakým byla kurikulární reforma připravována, ověřována a zaváděna charakterizuje klasický průběh nespolupráce mezi praktiky, teoretiky, reformátory a decizní sférou. Významnou informací je také to, že všichni aktéři této reformy – dokonce i její autoři – byli oběťmi nesystémovosti a nespolupráce. Bývalí členové Výzkumného ústavu pedagogického (VÚP), který byl v době příprav a spouštění reformy jedním z výkonných orgánů MŠMT, neměli zjevně od svých nadřízených dostatečnou podporu. Např. Jan Tupý poznamenává na námitku, že kurikulární reforma byla nedostatečně na školách vysvětlena: „Je na místě připomenout, že model propagace kurikulární reformy, připravený VÚP a NÚOV v roce 2005, byl zamítnut… Velký problém spatřuji i v malé podpoře aktivit, které by v širším měřítku umožnily výměnu zkušeností z tvorby ŠVP…“ (Tupý, 2011, s. 488). Na jiném místě se zase dočteme komentář k poznámkám o nekoncepčnosti zavádění reformy: „… Současně je tvůrcům RVP často předkládána (shora i zdola) odpovědnost za něco, co nemohli ovlivnit, i kdyby chtěli, protože na to nemají kapacitu, prostředky, čas, pravomoci a nikdo jim to nezadal…“ (Tupý, 2011, s. 491).

Systémově nahlédnuto i reformátoři samotní byli – podobně jako praktici a teoretici – obětí reformy. Vedle nedostatečné podpory ze strany zadavatele
úkolu – tzn. MŠMT – selhávala i zpětná vazba. V tehdejším systému (podobně jako v tom dnešním) neměl téměř nikdo z praktiků možnost zavčasu reformátorům říci, že reformě nerozumějí, že nerozumějí nejen základním pojmům, ale i celkovému směřování. Nikdo neměl možnost vyžadovat od reformátorů data o negativech dosavadního českého školství, na základě kterých byla idea reformy koncipována, přestože právě taková data by byla schopna ono porozumění zprostředkovat. Stejně tak neměl téměř nikdo možnost udělat nezávislou analýzu návrhu reformy ještě před tím, než byl spuštěn její pilotní provoz. Teoretikům z vysokých škol bylo umožněno skutečně významnější zhodnocení reformy teprve poté, co reforma opustila pilotní školy a vydala se „do světa“. Pokud se zde objevily odborné pochyby o motivacích, zakotvení a směřování české kurikulární reformy (viz např. Štech, 2006), zůstaly téměř nepovšimnuty a hlavně nezohledněny v dalším rozvíjení příprav a průběhu reformy.

Praktici však teoretiky považují za spoluodpovědné za nedotaženou reformu. Jak jsme právě naznačili – z velké části neoprávněně. Přesto je reakce praktiků pochopitelná. Zaprvé nejsou příliš zpraveni o tom, jaké jsou vztahy mezi teoretiky, reformátory a decizní sférou (mimochodem, jedná se také o projev komunikačního nesouladu). Zadruhé jim pochopitelně splývají, neboť se jich v podstatě ani jedna skupina nezastala poté, co velice svérázně a věcně nesprávně začala česká média interpretovat výsledky PISA testů. Mnohá z nich tehdy tvrdila, že za pokles „konkurenceschopnosti“ „neochota a lenost českých učitelů“, která se mimo jiné projevuje v jejich nepřijetí kurikulární reformy. Že se reforma ke „konkurenceschopnosti“ na straně jedné a reforma kurikulární na straně druhé, alespoň jak jsou dosud nastaveny, téměř vylučují či popírají a že tedy primárně chyba nebude v „líných učitelích“, nikdo nezmínil. Stejně tak téměř nikdo neocenil praktiky, kteří udělali mnoho práce vzhledem k tomu, jak málo jim byla důležitost reformy vysvětlena, jak nesystémová a nedostatečná byla institucionální podpora a jak málo mohli být řediteli odměňováni za aktivní přístup k vytváření ŠVP. Podobně málokdo ocenil ředitele, kteří se rozhodli přesvědčovat své podřízené, že reforma je nutná, potřebná a bude mít výsledky, a proto je nutné se jí zúčastnit, přestože jim nemohou nyní nabídnout ani výraznou institucionální podporu, ani odpovídající finanční ohodnocení (k tomu viz Kuhn, 2011; o něco skeptičtější pohled viz Hrubý, 2011). Tato situace nakonec ještě více posílila pozice skeptiků v řadách učitelů, kteří již dávno předtím tvrdili (a bohužel často oprávněně), že jakákoli snaha něco zlepšit se vždy obrátí v neprospěch těch nejníže – v neprospěch učitelů. Samozřejmě se to obrací i v neprospěch žáků a celé společnosti, ale o tom skeptici často nemluví.



11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. června 2013 v 13:01  

Jestli jsem to dobre pochopil, z textu vyplyva to, co vetsibna "obycejnych" ucitelu vi od zacatku, ze takova reforma je horsi nez zadna reforma. Jenze z kazdeho ucitele, ktery reformu tehdy kritizoval, delali "Proreformatori" blbce.

Zastancu reformy bylo a je malo, ale o to vice je jich slyset (jako ve vsem - viz. potize s neprizposobivymi - vetsina naroda vidi, ze to tak nemuze pokracovat, ale jakmile je na poblem upozorneno, z dotycneho je rasista a jede se dal).

"Reforma" zpusobila situaci, kdy zkuseni a dobri ucitele si lamou hlavu, jak napsat do SVP co uci, aby to bylo po formalni strance dobre a CSI byla uspokojena.

JE TO NORMALNI?

Anonymní řekl(a)...
13. června 2013 v 13:12  

Jiným dobrým příkladem je práce na revizi RVP ZV a na Standardech, dále na státních maturitách atd. atd.

Anonymní řekl(a)...
13. června 2013 v 19:07  

"Jiným dobrým příkladem je práce na..."

Jo, přesolenej guláš je na vyhození. Nebo ředit, že to stejně není k jídlu.

Anonymní řekl(a)...
13. června 2013 v 21:30  

A když se k tomu přidá nesounáležitost ředitele školy s podřízenými učiteli, tak jde do kytiček i morálka naší mladé generace...

Anonymní řekl(a)...
13. června 2013 v 21:32  

Inu, velcí korupčníci jsou občas pronásledování policií, novináři, prostě různými šťouraly. Ale školstvíčko, to je takové hnojiště takových "cnostných" korupčníků, kteří moc nahlas u svého koryta nechrochtají a koryto jim stačí... jo to takové malé koryto pro malé korupčníky. Bohužel, korumpují těti, takže škody je víc, než u vládních prasat.

Anonymní řekl(a)...
14. června 2013 v 6:45  

13. června 2013 21:32

Možná jsem to špatně pochopil.
Ono lze ve školství zbohatnout? Ale jděte. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
14. června 2013 v 9:15  

Ne ve školství, ale na školství

Anonymní řekl(a)...
14. června 2013 v 11:34  

To 21:32

Všichni nejsou prodejní. A i při té hrozné bídě duševní i materiální, kolikrát já už slyšel, že učiteli se aspoň může svěřit a rozumně s ním promluvit, zato doma....ani nemluvit.
Je dost skvělých kantorů duší a tělem. Jen to dnes mají čím dál těžší, nenechat se udolat, a plno už jich to vzdalo.
A že není součinnost teoretiků s praktiky - to je pravda. Pamatuju to od 70. let - tehdy vznikala nová koncepce a oba tábory měly snahu se sjednotit, aby něco prosadily a šlo to k lepšímu. Mám pocit, že od té doby už ve školských věcech - kurikulu atd. - nikdy nešlo opravdu o dítě a jeho vzdělání a vychování na nějakou úroveň, ale že už to bylo jen hnusné politikum, aby se někdo nažral a korýtko zůstalo majiteli. A že se jich u toho korýtka už vystřídalo, a skoro každý chtěl něco měnit, aby trumfnul toho před sebou.

Anonymní řekl(a)...
17. června 2013 v 14:58  

Ano. Nesounáležitost, nesvornost, nespolupráce...
Nic se v našem školství zásadně nezlepší, dokud se učitelé nevzpamatují. A nezačnou tyto své atributy odstraňovat.

Nejspíš to pak povede k tomu samému, k čemu to vedlo i v jiných oborech a ve většině civilizovaných zemí: založí si pedagogickou komoru, jejímiž členy budou všichni, počínaje učitelkou na MŠ a konče akademiky na PeF - a samozřejmě (byť možná s nějakým omezením) i jejich studenty. Ovšem komoru, která nebude "druhými odbory". Komoru, která přijme dlouhodobou odpovědnost za kvalitní vzdělanost občanů téhle země (protože žádný politik tuto DLOUHODOBOU odpovědnost principiálně přijmout nemůže a nedokáže, stejně jako politiky ovládané ministerstvo) a stanoví si za cíl mít v České republice nejlepší vzdělanost na světě. Nic míň. A od politiků bude chtít a tvrdě vyžadovat jen přiměřené množství hmotných prostředků a rozumné a spravedlivé legislativní prostředí. Nic víc.

obyčejná učitelka řekl(a)...
17. června 2013 v 15:53  

Nesounáležitost, nesvornost, nespolupráce...
Zajímavé trojsloví... Nedalo by se použít i jako odpověď na otázku, proč (některé) děti nebaví škola, proč se nechtějí učit, proč jim nejde to či ono? Není to náhodou generace dětí, která už nechce stavět na soutěživosti a boji, nýbrž touží právě po sounáležitosti, svornosti a spolupráci? Umíme jim to případně nabídnout? (Vzpomeňte na diskuze o známkování, o testování aj.)

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:56  

"Není to náhodou generace dětí, která už nechce stavět na soutěživosti a boji, nýbrž touží právě po sounáležitosti, svornosti a spolupráci? "

Vy jste fakt učitelka? Něvěřím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.