V Základní škole ulice Míru v Rokycanech proběhne 9. 5. slavnostní zahájení Evropských dnů „Evropa otevřená všem, škola otevřená všem“.

pátek 3. května 2013 ·

Tyto dny pořádá 30 mateřských, základních a středních škol v různých krajích ČR od 9. května do 27. června 2013. Pořádající školy se zúčastnily soutěže vyhlášené Domem zahraničních služeb. Soutěž byla určena zejména školám, které  se dosud nezapojily do Programu celoživotního učení a vzdělávají žáky s jakýmkoli typem znevýhodnění. Hlavním úkolem soutěže bylo sestavení návrhu programu Evropského dne, který umožní žákům i hostům seznámit se s Evropou kreativním způsobem. Program škola mohla naplánovat zcela dle svých představ jako celoškolní projektový den. V dubnu 2013 byly vyhodnoceny přihlášky od 100 škol a Dům zahraničních služeb podpoří 30 vítězných škol v pořádání Evropských dnů.


Akce bude otevřená i okolí školy, zástupcům obce, regionu, učitelům okolních škol, rodičům a dalším hostům. Součástí akce bude také seminář o Programu celoživotního učení a dalších aktivitách administrovaných Domem zahraničních služeb.

Škola v Rokycanech se v tento den promění v Evropu s jejími státy a její kulturou.  Cestu po státech Evropy nazvala „ Evropa na dosah“. V rámci ŠVP škola projektové dny pojala jako naplnění mezipředmětových vztahů. Ve škole jsou žáci i ze sociálně znevýhodněného prostředí, s poruchami učení,  poruchami komunikačních schopností, projektové dny jim dávají velkou šanci se zapojit.  Cílem  je seznámit žáky  s jednotlivými  státy, naučit  je  pracovat  samostatně,  připravovat  si  úkoly  na  zadané  téma,  spolupracovat  ve skupině  a  umět  prezentovat  ostatním  zpracované  úkoly.

Zábavnou formou  si žáci  uvědomí  rozdílnosti  jednotlivých  kultur,  ale  zároveň  sounáležitost s  evropským  kulturním  dědictvím. Celá škola se rozdělí do 12 skupin, které pod vedením učitele budou pracovat na vybraném státu. V každé skupině budou zastoupeny všechny třídy, aby se všichni dobře poznali a společně „táhli za jeden provaz“. Žáci budou zpracovávat ve skupinkách prezentace například v těchto oblastech: základní údaje o státu, kultura a tradice, školství. Příklady činností, které žáci budou vykonávat během projektu: vyhledávání informací o dané zemi, rozvíjení jazykových dovedností, výroba plakátů a posterů a další.

Více informací je k dispozici na www.evropanasimaocima.cz, kde budou i zveřejněny výstupy z Evropských dnů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.