Benešovsko pro děti i nadšence historie, a plné novinek!

pátek 3. května 2013 ·

Přemýšlíte, kam na výlet? Máme skvělé tipy, jak pro cyklisty, turisty, vodáky, nadšence o historii, tak i pro rodiny s dětmi.


Benešovsko leží asi 40 km jihovýchodně od Prahy, v nádherné přírodě  s rozlehlými lesy, noblesním zámkem Konopiště a neméně krásným zámkem Jemniště. Město Benešov pro vás připravilo pro tuto sezónu hned několik novinek.

Máte rádi historii? Vydejte se na prohlídkový okruh Za Habsburky do Benešova a okolí. Stezka vám ukáže místa spojená s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este, následníkem rakousko-uherského císařského trůnu, posledním majitelem rozsáhlého konopišťského panství a zámku Konopiště, jehož "podzámčím" bylo město Benešov. Prohlídkový okruh má 12 zastavení a je dlouhý cca 9 km. Začíná i končí v Benešově.

Pokud máte děti, naplánujte si celodenní výlet do Benešova. Tady začíná nová dobrodružná naučná stezka určená pro rodiny s dětmi "S medem za medvědem". Stezka vás zavede na nejhezčí památky ve městě, například k vypálenému minoritskému klášteru, po kterém zbylo pouze dominantní torzo nad městem. Trasa poté pokračuje na nedaleké Konopiště, kam se můžete svést městským turistickým ekovláčkem. Na Konopišti se pak podíváte na pávy v Růžové zahradě nebo daňky, jelena a muflony v nové lesní obůrce. Také se seznámíte s medvědem Jiřím. Celá stezka je doplněna hádankami a rébusy, na konci čeká na děti poklad, a jak jinak, než tak trochu medový. Tato nová stezka pro děti bude přístupná již od června, je určena pro děti od 6ti let.

Městský turistický ekovláček 

Při své návštěvě Benešova můžete využít městský turistický ekovláček, který město propojuje se zámkem Konopiště. V Benešově vás zaveze na nejvýznamnější památky jako např. k pivovaru Ferdinand, kde zjistíte, jak a z čeho se benešovské pivo vaří nebo třeba ke kostelu sv. Anny s piaristickou kolejí na Masarykově náměstí. Svézt se však můžete až na nedaleký zámek Konopiště. Vláček jezdí okružní trasu, v turistické sezoně jezdí denně.

Okolí Benešova 

I nedaleké město Týnec nad Sázavou má co nabídnout. Naleznete tu pozůstatky jednoho z mála románských hradů v Čechách. Nedaleko Týnce nad Sázavou stojí zřícenina středověkého hradu Zbořený Kostelec, se zachovanými zbytky opevněného ležení vojsk Jiřího z Poděbrad. Románský jednolodní kostel sv. Petra a Pavla s dvaadvacet metrů vysokou hranolovou věží z přelomu 11. a 12. století najdete v Poříčí
nad Sázavou.

Dalším tipem je pak barokní zámek Jemniště, který je vzdálen od Benešova jen devět kilometrů. Zámek obklopuje romantický anglický park s malou ZOO a umělým rybníčkem.

Na Benešovsku naleznete také hustou síť cyklotras a naučných stezek, můžete se zde proletět balonem, sjet si řeku Sázavu, projet se městským ekovláčkem z Benešova na Konopiště anebo si jen tak sednout do zámeckých parků......Benešovsko – vidět hvězdy, slyšet les.

Více informací: www.benesov-city.cz

Tato inzerce vznikla za podpory Regionálního operačního programu Střední Čechy.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.