Šesté výročí doporučení Ministerstva informatiky: jaké používat formáty pro veřejné dokumenty?

pondělí 27. května 2013 ·

Doporučení k aplikaci § 4 odst. 2 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů vydalo Ministerstvo informatiky před šesti lety těsně před svým zrušením. V době cloudových řešení je možná opět aktuální.

O co tehdy šlo:


V § 4 odst. 2 je stanovena povinnost v případě zveřejňování informace v elektronické podobě zveřejnit tuto informaci i ve formátu, jehož specifikace je volně dostupná a použití uživatelem není omezováno.

V těchto případech Ministerstvo informatiky doporučuje využívat následující formáty:
  • Pro dokumenty jako jsou texty (.odt), tabulky a grafy (.ods) a prezentace (.odp):
    Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 ­ 
  • Pro dokumenty, které jsou zpřístupněny přes internet/intranet nebo použitím webového prohlížeče:
    HyperText Markup Language (HTML v4.01)
    The Extensible HyperText Markup Language (XHTML v1.0)
  • Pro dokumenty obsahující pouze textové údaje, bez potřeby formátovacích funkcí:
    Plain text format (.txt - např. u e-mailových zpráv, kdy formátování není důležité)
  • ­ Pro úřední dokumenty, které není potřeba dále upravovat/měnit:
    Portable Document Format/A-1 (ISO 19005–1:2005)
    Portable Document Format (PDF Reference v1.5 a vyšší)
Řada povinných subjektů stále nezveřejňuje informace a dokumenty online v nejpřirozenějším formátu, tedy HTML, ale nabízí dokumenty ke stažení například jen ve formátech MS Office. Přitom všechny aplikace tohoto kancelářského balíku umožňují dokument uložit i ve formátu HTML (nejlépe zjednodušeném) nebo ve formátu PDF, který prohlížeče dokáží zpravidla zobrazit. Novější verze aplikací MS Office pak umožňují uložit soubor do online úložiště SkyDrive a nasdílet. Samozřejmě je tu několik omezení, ale ta se dají jistě obejít. Je to jen o dobré vůli, jak uživatelům usnadnit práci.

Podíváme-li se na weby MŠMT a jím přímo řízených organizací, budeme zklamáni. MŠMT publikuje soubory až příliš často pouze v souborech formátu MS Office, světlou výjimkou je například Věstník MŠMT, který je alternativně ve formtech DOC a PDF.

A jak jste na tom u vás ve škole?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 15:06  

Vzhledem k tomu, že je rok 2013 a ne 1999 je možné pro všechny typy dokumentů, uvedených zde v článku používat typ souboru OOXML (ECMA-376 a pozdější a ISO/IEC 29500).

S tímto typem dokumentů umí bez problémů pracovat i v článku tolik protlačovaný kancelářský balík Apache OpenOffice (dříve OpenOffice.org) a nově balík LibreOffice.

Navíc je možné s Wordem, Excelem i PowerPointem pracovat uvnitř webového prohlížeče v on-line verzích zcela zdarma (nejenom prohlížet, ale i vytvářet a editovat), takže není co řešit.

Příznivci ODF se prostě musí smířit s tím, že se tento formát, ač byl standardizován ještě dříve než OOXML, se pro běžné kancelářské dokumenty neujal.

Uchovávání dokumentů ve formátu HTML (podmnožina XML) považuji z pohledu výše uvedeného za značně neobvyklé, o prostém textu ani nehovořím. Dovedete si představit jak by vypadaly např. zákony či vyhlášky publikované v čistém HTML nebo jako prostý textový dokument bez formátování?

Anonymní řekl(a)...
27. května 2013 v 15:48  

Z hlediska férové vyváženosti napříč politickým spektrem je třeba odmítnout diktát pouhého formátu ods a přikročit i k zavedení dalších formátů jako cssd, lidem, top. Naším cílem musí být eliminace všech diskriminačních praktik.

Luděk B.

krtek řekl(a)...
27. května 2013 v 17:06  

Ad 15:06 Standardem je jak ODT, tak OOXML, tedy dokumenty by měly být uváděny v obou formátech. Ale s připomínkou ohledně OOXML máte pravdu.
Jenom Microsoft Office 2007/2010 umí také pracovat s oběma formáty, Google Docs též, tedy Váš "protiargument" se obrací v argument pro oba formáty.

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. května 2013 v 17:42  

Tak šesté výročí? Proč není tento den uváděn v kalendáři alespoň jako významný?
A nemohlo by ministerstvo případně doporučit pracovníkům státní správy, aby také dbali na vhodnou strukturu zveřejňovaných dokumentů a na formátování obsahu v souladu se základními typografickými pravidly. Především pak, aby texty nebyly odstrkány oklofáváním mezerníků, tabulátorů a entrů.
Víte, až se mě budou žáci zase ptát, k čemu to všechno stylování budou potřebovat, abych nemusel přiznávat, že vlastně k ničemu.
Kolikrát to nepřikryje ani přetavení dokumentu do formátu pdf.

Jan Hučín řekl(a)...
27. května 2013 v 23:13  

A co teprve, kolego Blaho, když ukážete státnímu úředníkovi, jak se dělá pomlčka místo spojovníku. Ten úžas. A to ještě máte v rukávu několik es, třeba jak se dělá pevná mezera (zabraňující zalomení řádku např. za neslabičnou předložkou), a to nejen ve Wordu, ale dokonce i v Excelu.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. května 2013 v 1:46  

Nechci být uštěpačný nad přiměřenou mez, ale což teprve takové tvrdé zalomení řádku neboli měkký enter uvnitř odstavce.
Stáhnou si jej v textu z nějakého webu a pak je to přivádí k šílenství až do doby, než se jim to podaří vymazat a zapomenou na to do příště.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 8:01  

Re: "Vzhledem k tomu, že je rok 2013 a ne 1999", kdy nejčastějším klientským zařízením je tablet nebo smartphone s OS Android nebo iOS obstojí jedině formát HTML. Nejde o uchování dokumentů, ale jejich přečtení kdekoliv a kdykoliv.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.