Dívčí katolická střední škola založila školní firmu, aby její studentky získaly potřebnou praxi jako pečovatelky

pátek 24. května 2013 ·

Úřady práce evidují významné procento mladých lidí se základním vzděláním, z nichž více než třetina je nezaměstnaná dlouhodobě. Důvodem, proč spadnou do sociální sítě, je často nevhodně zvolený obor studia, který se méně zralým teenagerům nepodaří dokončit. Firmy totiž i pro ty nejméně kvalifikovaná místa požadují alespoň výuční list či akreditované osvědčení a pro uchazeče se základním vzděláním je určeno pouhé jedno procento z celkové nabídky úřadů práce.


Pro mládež se sociálním handicapem, tělesným či mentálním postižením či případně pro ty, kteří nesou stigma dětského domova, je startovací pozice na trhu práce ještě obtížnější. Právě dívky z této rizikové skupiny tvoří klientelu pražské Dívčí katolické střední školy, která představuje záchrannou síť pro padesát dva dívek s tělesným nebo lehkým mentálním onemocněním či se sociálními nebo výchovnými problémy. Škola tzv. problémové dívky připravuje na povolání v nemocnicích nebo sociálních službách a dává jim pracovní perspektivu, protože s akreditovaným osvědčením Pracovník v sociálních službách, Všeobecný sanitář, Pečovatelka o děti od tří do patnácti let, Hospodyně a Kuchařské práce si každá absolventka po dvou letech studia najde zaměstnání, obvykle i s možností ubytování.

Aby měly dívky v sociálních službách praxi, založila jejich škola Křižovnickou pečovatelskou službu. „Od 13. listopadu 2012 nejsme jen škola, ale i oficiálně registrovaný poskytovatel sociálních služeb.
Za přibližně dvaceti pěti seniory do jejich domácností na území Prahy dochází žákyně školy pod odborným dohledem pedagogů – povídají si s nimi, pomáhají jim při úklidu, vaření, nákupech, a doprovázejí je tam, kam je potřeba,“ říká ředitel školy Luboš Hošek, který v pečovatelském oboru vidí povolání budoucnosti. Populace totiž stárne a služby pečovatelek a opatrovnic jsou stále více žádané. V rámci školy si dívky v rolích pečovatelek osvojují základy povolání, které jim dává solidní perspektivu na trhu práce.

„Nejzdatnější ze studentek, které si splní povinnou pečovatelskou praxi, pak po absolvování studia mohou ve školní agentuře najít pracovní uplatnění. A ty, co se ve službě nejvíce osvědčí, pak budou doprovázet nové žákyně,“ dodává k pracovní perspektivě ředitel Luboš Hošek.

Mezi klientky Křížovnické pečovatelské služby patří také paní Helena, která školu kontaktovala poté, co se dozvěděla o jejích možnostech. „Několikrát mne navštívila v rámci praxe paní učitelka s žákyňkami. Jejich pomoc byla velmi vstřícná a užitečná. Obzvláště Kristýnkou, která už ke mně dochází sama, jsem přímo nadšená. Tím, že má předchozí výtvarné vzdělání a zkušenosti, mi pohotově se zájmem pomáhá mimo domácnost i s odbornými pracemi, jako je paspartování nebo přesunování větších obrazů, které bych s obtížemi sama zvládala. Doufám, že spolupráce s Kristýnkou bude moci pokračovat,“ chce se paní Helena rozdělit o svou zkušenost.

O Dívčí katolické střední škole

Dívčí katolická střední škola v Praze 1 je v polistopadové historii nejstarší církevní školou v ČR – byla založena 1. září 1990. Je přednostně otevřena žákyním nestudijního typu, dívkám z nefunkčního či problematického rodinného zázemí, z dětských domovů a diagnostických ústavů, dívkám s mentálním či tělesným handicapem. Studentky si v rámci výuky samy vaří, uklízí školu, pomáhají jedna druhé. Během odborných pečovatelských praxí pomáhají více než dvěma desítkám pražských seniorů přímo v jejich domácnostech formou Křižovnické pečovatelské služby. Celkem je ve dvou ročnících a čtyřech třídách 52 studentek, výuka probíhá v malých kolektivech.

Po dvou letech studia mají absolventky zaručen profesionální start. Kromě učitelů je dívkám k dispozici školní psycholog, sociální pracovník, speciální pedagog uvolněný pro individuální doprovázení studentek učebním procesem. Nejsme jen škola – studentky i absolventky doprovázíme při hledání zaměstnání, asistujeme při řešení jejich sociální situace včetně bydlení, komunikace s rodinou i úřady.

Další informace o Dívčí katolické střední škole najdete na webu www.divciskola.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.