E-kniha pro vás: Uplatnění absolventů škol na trhu práce – 2012

pátek 24. května 2013 ·

Publikace vychází každoročně v rámci projektu VIP Kariéra II – KP a přináší výsledky výzkumu z oblasti kariérového poradenství a uplatnění absolventů škol na trhu práce, které byly v Národním ústavu pro vzdělávání zpracovány v roce 2012. Kapitoly přibližují informace k jednotlivým fázím kariérové volby, od zjišťování potřeb trhu práce a perspektivy oborů a profesí až po osobní zájmy a schopnosti, které mohou žáka ovlivnit v jeho kariérovém rozhodování.

Představovaná  publikace tedy obsahuje přehled rozmanitých informací od oborové  struktury žáků přijatých do středních a vyšších odborných škol až po informace o nezaměstnanosti absolventů škol a analýzy kvalifikačních potřeb trhu práce v ČR i v EU. Velký prostor je věnován také otázce volby budoucí vzdělávací a profesní dráhy u žáků základních a středních škol, problematice předčasných odchodů ze vzdělávání z pohledu odborníků a práci kariérových poradců jak na školách, tak na úřadech práce.

Uplatnění  absolventů škol na trhu práce – 2012 je k dispozici ke stažení na http://www.infoabsolvent.cz/Temata/Publikace/9-0-76/Uplatneni-absolventu-skol-na-trhu-prace-2012.

Kromě uvedené publikace lze k tématu zaměstnanosti v ČR a EU, jejího vývoje i prognóz nalézt v informačním systému ISA+ mnohem více:
Zaměstnanost – zde se můžete podívat, jak se v letech 1995–2010 v rámci 24 odvětví a 60 profesních skupin vyvíjela struktura zaměstnanosti a jaké změny lze očekávat do roku 2020.

Charakteristiky a perspektivy odvětví ekonomiky v ČR a v EU – na této stránce je umístěn seznam 24 odvětví ekonomiky, který odpovídá odvětvové klasifikaci používané v této publikaci. Pro každé odvětví zde najdete analytické informace o vývoji některých makroekonomických ukazatelů, o změnách v počtech zaměstnaných a jejich profesní, kvalifikační a vzdělanostní struktuře, a to pro Českou republiku a pro Evropskou unii. Pro ČR zde najdete i nástin vývoje zaměstnanosti v odvětví až do roku 2020.

Charakteristiky a perspektivy profesních skupin v ČR a v EU – pod tímto odkazem je zveřejněn přehled 60 profesních skupin, můžete zde najít informace o změnách počtů zaměstnaných osob, včetně projekce budoucího vývoje do roku 2020 nebo informace o zastoupení těchto profesí v jednotlivých odvětvích ekonomiky.

Vývojové trendy ve struktuře zaměstnanosti v ČR i v jednotlivých zemích EU si můžete prohlédnout také prostřednictvím dynamických grafů a tabulek. Ty obsahují informace o podílu zaměstnaných osob ve zvoleném odvětví, v profesní skupině nebo s danou úrovní vzdělání pro všechny země EU, a to pro roky 1995, 2000, 2005 a 2010. Na příslušné stránce si stačí zadat jedno konkrétní odvětví (popř. profesní skupinu či stupeň vzdělání) a v grafu i v tabulce se příslušná data zobrazí. Jedná se o stránky:

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. května 2013 v 23:29  

Jako ukazatel kvality vzdělávání docela dobrý. Ale v době rejžování CERMATU nepoužitelný. Výsledek? Nezaměstnaná parazitující líná mládež je pro ekonomiku větší hrozbou, než romové a důchodci dohromady.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.