MŠMT: Reakce na zprávu v Hospodářských novinách z 18. dubna

čtvrtek 18. dubna 2013 ·

V souvislosti s návrhy řešení výuky Dalšího cizího jazyka na základních školách od září 2013 přinesly dnešní Hospodářské noviny nepřesně vyznívající informaci o možné spojené výuce dvou cizích jazyků v rámci jedné vyučovací hodiny. MŠMT takovou výuku v žádném případě nenavrhuje, ani ji nepovažuje za rovnocennou samostatné výuce jednoho cizího jazyka.


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo materiál, v němž reagovalo na nejrůznější dotazy škol k tématu výuky Dalšího cizího jazyka, který bude na základních školách od září 2013 povinný nejpozději od 8. třídy.

Jeden z dotazů se týkal i hraniční situace, kdy nebude na malé škole možné jednorázově / krátkodobě, například z důvodu nemoci učitele, zajistit výuku cizích jazyků jinak než sloučením žáků do skupiny, ve které by byly vyučovány dva jazyky. MŠMT připustilo, že takovému případu může dojít a jako jednorázové / krátkodobé a ojedinělé řešení toto nevyloučilo za podmínky, že učitel oba jazyky zvládá.

Rozhodně nejde o možnost trvalého způsobu výuky, který by mohl nahradit kvalitní výuku jednoho cizího jazyka.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2013 v 11:32  

MŠMT takový postup navrhuje, stačí se jen podívat na dokument na webu MŠMT http://www.msmt.cz/file/28076.
Dle bodu C: "Ředitelé mohou vytvářet skupiny žáků Cizí jazyk + Další cizí jazyk".
Jak asi pak bude výuka vypadat?

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. dubna 2013 v 13:05  

A co je na slučování vyučovacích předmětů zlého? Neznám těsnější realizaci mezipředmětových vztahů. Třeba informační technologie mohu kombinovat prakticky s čímkoli.
Můžeme to vnímat i jako počátek návratu do dob Sókratových, kdy učitel měl ve skupině žáky různého věku a učil je všemu, co sám znal.
Jen aby to nedopadlo jako v té historce, jak se pan Pivec dozvěděl, že kolega Nedbal vyučuje na akademii.
"Tak Miloš uči? A co učí, když hovno umí."

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2013 v 16:01  

Jen, aby nám, jako v Babylónu, nedošlo ke zmatení jazyků.

Jinak, přiznám se, si myslím, že u takové třetiny žáků je to vcelku jedno. Stejně v hodinách jazyků jen sedí a tupě zírají, zvláště v 8. a 9. třídách.

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2013 v 19:06  

Druhý cizí jazyk zrušit, posílit hodiny angličtiny. Není zajištěna návaznost na SŠ a pro mnohé (a to nejen cizince, ale i Čechy) je cizím jazykem už čeština.

Jirka řekl(a)...
20. dubna 2013 v 9:51  

Druhý cizí jazyk zrušit

Pozdě bycha honit! Argumentů netřeba. Ministerští úředníci i se svým politickým vůdcem všechno dobře vědí. Teď už musíme jen čekat, až dostanou rozum, protože zatím jsme přesvědčováni, že výsledky výuky ovlivníme nejlépe testováním! Proč tedy přemýšlet o nějaké koncepci? Nazdááár!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.