Přečtěte si: Žáci druhého stupně budou mít povolenou domácí výuku. Psychologové jsou proti

středa 30. ledna 2013 ·

Některé děti by vůbec nemusely chodit na základní školu. Ministerstvo školství chce povolit domácí výuku i pro žáky druhého stupně. Zkušenosti zatím ukazují na dobré výsledky školáků. Rodiče ale budou moci své děti učit doma za přísnějších podmínek než mladší žáky.


Z článku Kláry Bílé v Rozhlas.cz vybíráme:

Také ředitelka pražské Základní školy náměstí Curieových Libuše Vlková s domácí výukou u starších dětí spíše nesouhlasí:

„Myslím si, že je potřeba se na to dívat hodně individuálně. Někomu to může pomoci právě kvůli špatnému sociálnímu cítění mezi vrstevníky. Pak ta možnost učit se doma má obrovský význam. Ale vzhledem k programu a obsahu učiva na druhém stupni je to už hodně náročné.“

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 16:54  

Vzhledem k tomu, jaký zvěřinec a binec se odehrává ve třídách, hlavně o přestávkách - to nikdo neuhlídá, děti se chovají jak verbež - chápu, že pokud to jde, budou je rodiče učit doma nebo najmou domácího učitele. Pokud na to mají. Bude tendence ušetřit děti, které se nedostaly na G a tedy do slušnějších podmínek, různého šikanování a zaplatit jim domácí školu. To jsme to 23 let po cinkání klíči dopracovali.

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 18:03  

Ještě by to chtělo domácí učitele. Například Karel Čapek si takto zprvu vydělával. :-)

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 19:06  

Jo děti se chovají jako verběž. Jenže, kde se to naučili? Ve škole? No bohužel, většina z nich přichází se svým hrozným způsobem chování z domu. A nejsou to jen děti nevzdělaných rodičů a z rozpadlých rodin, ale bohužel u zpovýkané děti vysokoškoláků a z rodin úplných. Myslíte si, že se tento stav dá napravit výukou doma? Zamyslete se.

obyčejná učitelka řekl(a)...
30. ledna 2013 v 20:03  

Když si pořád tak stěžujete, tak buďte rádi, ne?

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 20:11  

Pokud domaci zaci dosahnou srovnatelnych vysledku jako zaci skolni, meli by vzdelavajici rodice obdrzet od statu prispevek srovnatelny se statni dotaci na zaka a skolni rok.
Vcetne ONIVek na pomucky, nemocenskou rodicu a cestaky na exkurze a souteze.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 23:12  

No ona ta dotace na žáka na jeden školní rok pravda není nic moc a ani těmi cesťáky by se rodiče moc nezahojili.

Ale už vidím ty houfy humanitně vzdělaných rodičů s Bc. titulem, jak děťátkům vysvětlují lomené výrazy, uhlovodíky a sériové zapojení. Fakt humor.

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 23:23  

Třeba je ani podobné nesmysly nebudou učit...

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 23:40  

"uhlovodíky ..."

nejsou žádné klíčové kompetence, zeptejte se p. Hučína. Tak se nemusí učit, přece.

Anonymní řekl(a)...
30. ledna 2013 v 23:47  

Tady je velka nadeje, ze rodice zase vlastni deti nauci to, co budou v zivote doopravdy, ale doopravdy potrebovat.
Ze, panove Steffle nebo Hajzlere. Neco jako navrat ke korenum.
Sedych

obyčejná učitelka řekl(a)...
31. ledna 2013 v 6:34  

Sériové i paralelní zapojení by se mi doma učilo mnohem lépe než ve škole. Sériové zapojení dělají tátové, dědové i maminky často už s malými dětmi (udělátka na baterie - např. když doslouží ozvučený nočník a přidá se k tomu žárovička) a paralelní má všude kolem sebe, stačí jen na to upozornit a vyzkoušet. Lomené výrazy jsou jenom malinko komplikovanější zlomky a uhlovodíky klidně mohou počkat na střední školu. Důležitější jsou třeba škroby nebo bílkoviny a s tím si každá máma, která vaří, bravurně poradí ;).
Já bych se spíš zabývala problémem socializace, ale ten, kdo se do tohodle pustí, to má určitě (snad)vyřešeno.

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 6:58  

co budou v zivote doopravdy, ale doopravdy potrebovat

Pokud budou pracovat v montovnách v Kolíně, Nošovicích, Mladé Boleslavi,...tak vskutku jsou rodiče schopni je naučit číst, psát, počítat, umýt si ruce po WC,...Více potřebovat nebudou.
Pokud tyto děti do budoucna plánují vyšší vzdělávací úroveň, pak běžný rodič, který není polyhistor, metodik, didaktik,... toto nezvládne a dítě zákonitě poškodí.
Zároveň je ale dobře, že bylo toto domácí vzdělávání povoleno, přinejmenším pro postižené žáky a doufám, že pouze výjimečně.

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 10:51  

Dotaz autorovi návrhu: A jak to bude při domácím vzděláváním s inkluzí?
Milan

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 15:57  

S inkluzí to bude normálně - naběžné zš budou inkludováni žáci sociálně znevýhodnění a s LMP, tím pádem mimořádně nadaní a část ostatních, se bude vzdělávat domácí výukou.

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 19:27  

Já jsem jednoznačně pro. A šel bych dál - rodiče s PhD. titulem budou mnoci svým dětem poskytovat středoškolské vzdělání. Docenti a profesoři vysokoškolské libovolného směru. Nebude potřeba středních a vysokých škol, poklesne zbytečně vysoké procento vzdělaných lidí ve společnosti, stát ušetří miliardy! Už vidím, jak po tom lačně skočí Mach a jeho Strana svobodných občanů.

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 20:03  

Pokud budou pracovat v montovnach? Tak bude stacit deti naucit myt si ruce?
No to jste to pane dost popletl. Deti budou pracovat tam nebo tam podle toho, na co je jejich milujici rodice pripravi. Tak jako v minulosti jim predaji svoje zivotni zkusenosti.
Filosofove je nauci mudrovat, rockeri bubnovat, zlodeji krast a pitomci ridit stat. Nebo aspon skolstvi.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 20:11  

... "Filosofove je nauci mudrovat, rockeri bubnovat"

A učitelé učit? To si budou doma hrát na školu? Ještě horší to bude s doktorama, já si hrála na doktorku pořád, a nic ze mě není :(

Anonymní řekl(a)...
31. ledna 2013 v 20:25  

Ucitele je nauci buserovat jine deti.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.