Nový rok osvobodil další autorská díla: Lidé smějí volně hrát Ježka či předčítat Vančuru

středa 2. ledna 2013 ·

Novým rokem nezačíná jen nové kalendářní období, ale jde také o den volné tvorby

1. ledna 2013 totiž zanikla majetková práva k dílům, jejichž autoři zemřeli v roce 1942. Volná tvorba je tak obohacena o stovky tisíc děl, včetně melodií Jaroslava Ježka či literárního díla Vladislava Vančury. Oslavy dne volné tvorby však také přinášejí smutnou vzpomínku na autory, které v roce 1942 zavraždili nacisti.

1. ledna se každý rok umělecká a vědecká díla, jejichž autoři zemřeli před 70 lety, stávají volnou tvorbou. Končí tak zákonný monopol, kvůli kterému nemůže veřejnost tato díla svobodně kopírovat a šířit. Šíření volných děl již nelze omezovat či kontrolovat, naopak volná tvorba se stává volně použitelným bohatstvím, které je dostupné každému za jakýmkoliv účelem.

Konec monopolu pro společnost znamená snížení cen, vydávání nových edicí a možnost díla upravovat, užívat a dále na nich stavět ve vlastní tvorbě. Volná tvorba je materiál, ze kterého mohou dnešní autoři tvořit nová díla – mohou díla svobodně provozovat, kopírovat, zfilmovat, zhudebnit či použít ve vlastních dílech.

  • Z českých autorů lze od začátku nového roku svobodně využívat, upravovat a šířit například hudbu Jaroslava Ježka (melodie Život je jen náhoda, Klobouk ve křoví), knihy Vladislava Vančury (knihy Markéta Lazarová a Rozmarné léto), výtvory Jindřicha Štýrského (obrazy, povídky).
  • Z mezinárodních autorů jsou to spisovatelé Daniil Charms, Bruno Schulz (román Skořicové krámy), Robert Musil (román Muž bez vlastností) či malíř Grant Wood (obraz Mladá kukuřice na fotografii nahoře).
Místopředseda Pirátů Jakub Michálek k tomu říká:
Platné autorské právo umožňuje vydavatelům držet monopol na kopírování autorských děl ještě 70 let po smrti autora. Nemyslíme si, že by takto dlouhé lhůty měly vliv na motivaci autorů. Pirátská strana považuje dobu trvání kopírovacího monopolu za nepřiměřeně dlouhou a prosazuje její zkrácení na dobu kolem 10 let od vydání díla, která je mnohem bližší existujícím obchodním modelům. Nebýt opakovaného nesmyslného prodlužování copyrightu, volná tvorba by byla mnohem bohatší.
Uvedená autorská díla vstupují do volné tvorby již podruhé. Původní 50letá doba uplynula již v roce 1993. Autorským zákonem z roku 2000 však byla doba kopírovacího monopolu retroaktivně prodloužena.

Zdroj: Piráti.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.