Na stránkách ceskomluvi.cz začala debata o technickém vzdělávání

čtvrtek 24. ledna 2013 ·

Má stát dodávat firmám kvalifikované pracovníky na objednávku, nebo je zodpovědný svým občanům a měl by jim pomáhat v osobním rozvoji.

Na stránkách nově zahájené půlroční kampaně Česko mluví o vzdělávání včera odstartovala série debat, které v třítýdenních cyklech chtějí shrnout názory na některé otázky spojené se vzděláváním. Cyklus debat je jen jednou z linek kampaně a začíná ve středu 23. ledna diskusí o technickém a učňovském vzdělávání.

V dalších týdnech se bude debatovat například o možném rušení víceletých gymnázií, o tom, jak učinit z učitelství žádanou a respektovanou profesi, nebo o tom, co se dnes děti naučí ve škole a co mimo ni. Kromě této linky debat na stránkách www.ceskomluvi.cz najdete i diskusi o tom, co by měl umět absolvent základní školy, či simulaci vzdělávání budoucnosti.

Hlavní linka debat bude v třítýdenních cyklech – každý druhý týden nové téma – řešit postupně osm tematických okruhů souvisejících se vzdělávací politikou. Každé z nich obsahuje několik detailnějších otázek.

Seznam všech témat a podtémat si můžete přečíst ZDE.

Téma 1, 23. 1. – 13. 2.: Co lze udělat pro větší přitažlivost technických oborů? A je to vůbec třeba?

Podotázky:
  • Má veřejné vzdělání zajišťovat pracovníky pro firmy? Je to jeho úloha?
  • V jaké podobě by bylo možné zavést polytechnickou výchovu do základních a středních škol? Proč vymizely dílny, pozemky, vaření?
  • Víme, proč máme nedostatek kvalifikovaných řemeslníků a technické inteligence?
  • Jak by se měly změnit učební obory, aby přestaly být „poslední volbou“?
Každá debata bude zahájena krátkým shrnutím stavu diskuse a texty účastníků debaty, které oslovil EDUin jako zastánce různých pólů názorového spektra. Tentokrát se debaty zúčastní:
  • Miloš Rathouský, expert Svazu průmyslu a dopravy
  • Jakub Švec, lektor osobnostně sociální výchovy sdružení Projekt Odyssea
Zdeněk Slejška, výkonný ředitel EDUin, řekl: „Téma technického vzdělávání, potřebnosti řemesel a nedostatku vhodných zaměstnanců pro firmy jsme vybrali jako první proto, že je přinejmenším v posledním roce velmi živé. Ale také proto, že v sobě skrývá mnohem obecnější otázku po smyslu a cílech vzdělávání. Ta zní: Má být státem organizované vzdělávání především výchovou k profesi, nebo k osobnímu rozvoji? Jestliže chceme mluvit o smyslu, podobě a cílech vzdělávací politiky, na tuto základní otázku si musíme umět odpovědět.“

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 9:17  

Proč se o tom má stále jenom mluvit. Vždyť odborné vzdělávání tady vždy fungovalo od základních škol, přes střední, střední odborné až po vysoké a university. Jenom se to nějak úředními zásahy odtrhlo od praxe. Slovo učeň je nahrazeno pojemem žák. Slovo žák se i na středních školách v médiích nesprávně nahrazuje pojemem student (i když podle Šk.Zák. je pouze pro osoby studující na vysokých školách nabo vyšších odborných školách).
Vyučení jsou degradováni nepřekočitelnou mezí nejvyšší platové třídy ze zákona o platech, kde i sebepitomnější maturant má vyšší platovou třídu, atd...
Žáci nemají žádnou praxi (nebo jen v některých živých oborech - stravovací a ubytovací služby apod.). Nikdo nechce pracovat rukama. Dřív se jezdilo na chmel, na brambory, na různé brigády. Atd. Snad diskuze a "mluvení" najde argumenty pro úředníky, aby změnili směrenice pro vzdělávání.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 14:27  

Slova, slova, slova. Neměli by jít účstníci diskuse Česko mluví ... raději učit, než neustále mlátit prázdnou slámu.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 16:23  

Jo, nebo by měli jít na chmel, že?

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2013 v 17:56  

"nebo by měli jít na chmel...?"

Na chmel se jezdilo mimo jiné utužovat kolektiv a přivonět k fyzické práci, což obojí by dnes pro mládež nebylo k zahození.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.