Výuka finanční gramotnosti podle nové učebnice: „Aby to bylo jako ze života.“

středa 12. prosince 2012 ·

Nákup vánočních dárků podle zásad finanční gramotnosti by vypadal následovně: Nekupujte na dluh, nepodléhejte reklamě a myslete na to, že radost z dárku není nutně spojená s jeho cenou. Aby se podobné principy zacházení s penězi staly součástí řešení každodenních situací a žáci mohli své finance spravovat bezpečně, bude výuka finanční gramotnosti nejpozději od roku 2014 začleněna již do základního vzdělání. V nových učebnicích Nakladatelství Fraus najdou učitelé a žáci již v praxi osvědčené způsoby, jak si finanční gramotnost osvojovat fundovaně, a přitom zábavně.


Hlavní zásady toho, jak sestavit rodinný rozpočet, pojistit se na dovolenou, financovat bydlení či pořídit dárky pod stromeček a vyhnout se přitom dluhové spirále, budou již brzy součástí základního vzdělání. Novinka vyplyne z ministerstvem školství upravených obsahů učiva, které finanční gramotnost nejpozději od roku 2014 začlení jako povinnou součást výuky žáků na druhém stupni základních škol a v odpovídajících ročnících víceletých gymnázií.

Učitelé seznamující žáky se základními principy světa peněz budou moci nově využít výukové materiály, jejichž obsah je vhodné zařazovat do jednotlivých vyučovacích předmětů, zejména základů společenských věd a matematiky. Lze ho ovšem využít i v samostatném vyučovacím předmětu. Učebnice Výchova k finanční gramotnosti, kterou vydává Nakladatelství Fraus, vychází ze zkušeností projektu Rozumíme penězům rozvíjeného sdružením AISIS ve spolupráci s GE Money Bank. Od roku 2007 se do něj začlenilo jedenáct tisíc žáků a bylo proškoleno téměř dva tisíce učitelů. Nakladatelství Fraus očekává, že právě školy, které mají zkušenost s projektem Rozumíme penězům, o novou učebnici projeví největší zájem.

Podle Martina Ježka, který v rámci sdružení AISIS zastupuje projekt Rozumíme penězům, pomůže nová učebnice významně rozšířit výuku finanční gramotnosti na českých školách. „V současné době spolupracujeme se zhruba stovkou škol a další stovku evidujeme jako zájemce. Vedle toho pro řadu dalších škol pořádáme jednodenní semináře. Stále je tady ale velké množství škol, na nichž se finanční gramotnost dosud nevyučuje, takže potenciál pro rozšíření je velký,“ říká Martin Ježek.

Zástupci projektu Rozumíme penězům budou novou učebnici pedagogům doporučovat, protože je v ní shrnut zajímavý obsah, který splňuje kritérium „aby to bylo jako ze života“. „Učitelé v učebnici či v příručce učitele najdou konkrétní návody, jak daná témata učit, což jim ulehčí přípravu do hodin,“ shrnuje přínos pro pedagogy Martin Ježek. U žáků jde podle něj především o to, aby jim učebnice pomohla v komplikovaném světě finančních produktů nenaletět a neučinit neodpovědná rozhodnutí. „Všechny poznatky tohoto druhu, které si odnesou ze základní školy, budou moci využít v praktickém životě.“

Oproti existujícím výukovým materiálům se nová učebnice Výchovy k finanční gramotnosti neopírá prioritně o matematický přístup, ale vychází z reálných životních situací. „Žáci se na příbězích rodiny Adámkových seznamují s její sociální a ekonomickou situací, ve které rezonuje i to, co sami znají z domova. V pozici rádců či řešitelů jsou zapojeni do konkrétních problémů a zvažují rizika, která souvisí s jednotlivými řešeními,“ představuje novou učebnici redaktorka Jitka Šebková z Nakladatelství Fraus. Jakmile se děti stanou součástí této situace a mohou ji ovlivňovat, je to pro ně atraktivnější a těší se na každý nový příběh. Navíc se tím připraví na řešení podobných situací ve svém budoucím osobním a profesním životě.

Černé ovce i animační hry – jde o to, vtáhnout děti do interaktivní výuky

Do učebnice jsou zapracovány připomínky škol, které projekt Rozumíme penězům realizují se žáky již několik let. „Klademe důraz na jiné formy výuky než na frontální, učíme nejen ,co‘, tedy samotný obsah, ale i ,jak‘,“ ve stručnosti charakterizuje projekt Rozumíme penězům Martin Ježek.

Ideální platformu pro formální obohacení výuky najdou učitelé a žáci v interaktivní učebnici, jež představuje nadstavbu k tištěné formě. Učitel s ní může společně s žáky pracovat na interaktivní tabuli nebo na počítačích a tabletech. K dispozici jsou jim pracovní listy, cvičení, hry, doplňovačky, videa, webové odkazy na zajímavé stránky, na kalkulátory, podle kterých si mohou například spočítat, jak je půjčka výhodná. Na výběr jsou i tematické dokumenty a mimo jiné mohou žáci zhlédnout ukázky z televizních pořadů Černé ovce a Na vlastní oči, při nichž se poučí na reálném příběhu. Do hry je vtáhnou i některé animační hry, ve kterých se pohybují v imaginárním městě a mají možnost nakupovat a jít za zábavou, pokud na to mají dostatek peněz. V řadě cvičení si zopakují probrané učivo, naučí se ekologicky myslet při třídění odpadu, připomenou si důležité pojmy v přesmyčkách a kvízech. V učebnici nechybí ani testy s vyhodnocením a doporučení finančního poradce v závěru každé kapitoly.

Anotace učebnice Výchova k finanční gramotnosti

Učebnice Výchova k finanční gramotnosti autorů Jitky Kašové a Lukáše Istenčina je určena pro II. stupeň základní školy a nižší ročníky víceletého gymnázia. Obsahově vychází z RVP, odpovídá kritériím pro získání kompetencí v základní oblasti finančního vzdělávání. Učebnice vznikla ve spolupráci Nakladatelství Fraus a občanského sdružení AISIS, obsahově čerpá z projektu Rozumíme penězům.

Učební text není rozdělen do jednotlivých ročníků, což umožňuje jeho variabilnější využití, např. při projektovém vyučování nebo výuce v blocích. Učebnice vyšla v tištěné a také v elektronické podobě. V té interaktivní obsahuje dokumenty, audio a video nahrávky doplňující dané téma, webové odkazy, na nichž mohou žáci získat rozšiřující informace k probírané látce, nechybí možnost procvičení a prověření znalostí ve cvičeních a testech. Součástí jsou kopírovatelné pracovní aktivity, které doplňují práci s učebnicí, lze je použít i samostatně jako pracovní listy. K učebnici vyšla také příručka učitele.

Další informace k učebnici najdete prostřednictvím odkazů:

http://ucebnice.fraus.cz/vychova-k-financni-gramotnosti-uc/
http://www.flexibookstore.cz/pro-media/

Interaktivní učebnice najdete na Flexibookstore.cz, kde si je lze zapůjčit nebo zakoupit.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.