Vyhlášení rozvojového programu MŠMT pro rok 2012 "Zkvalitnění vzdělávání v základních školách na území hlavního města Prahy"

čtvrtek 22. listopadu 2012 ·


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) v souladu s § 171 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, vyhlašuje pro rok 2012 tento rozvojový program ve vzdělávání:

1. Základní vymezení a cíle programu

1.1. Cílovou skupinou jsou právnické osoby všech zřizovatelů vykonávající činnost základní školy na území hlavního města Prahy (dále jen „právnická osoba“). Tyto právnické osoby nebudou oprávněny žádat o dotace v oblasti podpory 1.4 Zkvalitňování vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, a proto je nutné využít formy rozvojového programu ve vzdělávání a předejít vzniku rozdílů mezi podmínkami vzdělávání žáků základních škol na území hlavního města Prahy a žáků základních škol v ostatních krajích České republiky.

1.2. Tento program má podpořit základní vzdělávání zejména v oblastech, v nichž mezinárodní šetření dlouhodobě vykazují méně uspokojivé výsledky. Podpořeno bude zejména vzdělávání v oblastech cizích jazyků, matematiky, přírodních věd, informačních
a komunikačních technologií, čtenářské, informační a finanční gramotnosti.

1.3. Finanční prostředky poskytnuté v tomto programu použije právnická osoba na nákup učebních a kompenzačních pomůcek neinvestičního charakteru, které budou využívány v základním vzdělávání, a učebnic, s nimiž bude právnická osoba nakládat v souladu s § 27 odst. 3 školského zákona, nebo je jinak využije při poskytování základního vzdělávání.

2. Poskytnutí prostředků vyčleněných na rozvojový program

2.1. Právnická osoba obdrží finanční prostředky ve výši podle počtu žáků ve školní matrice k 30. září 2012. Při poskytování prostředků vychází MŠMT a Magistrát hlavního města Prahy (dále jen „magistrát“) z výkazů předávaných podle § 28 odst. 5 školského zákona.

2.2. Počet žáků zjištěný podle bodu 2.1 se vynásobí částkou 495 Kč.

2.3. Finanční prostředky v tomto programu poskytuje MŠMT pro právnické osoby podle § 163 odst. 1 písm. a) školského zákona formou dotace na rok 2012 na zvláštní účet hlavního města Prahy. Finanční prostředky poskytuje MŠMT na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace adresovaného hlavnímu městu Praze, a to ve výši stanovené rozhodnutím. Magistrát přidělí s vědomím zastupitelstva prostředky právnickým osobám na účel podle bodu 1
a ve výši podle bodů 2.1 a 2.2.

2.4. Finanční prostředky v tomto programu poskytuje MŠMT dále přímo právnickým osobám uvedeným v § 163 odst. 1 písm. b) školského zákona. Při tom jim uloží povinnosti vyplývající z tohoto programu.

3. Předkládání žádostí

Magistrát ani právnické osoby žádosti nepředkládají.

4. Ekonomické zabezpečení rozvojového programu

Na tento rozvojový program jsou v rozpočtu MŠMT na rok 2012 vyčleněny finanční prostředky v úhrnné výši 40,238 mil. Kč. Úhrnná výše poskytnutých finančních prostředků se může od vyčleněné částky lišit zejména v závislosti na realizaci tohoto programu a možnostech státního rozpočtu. Na poskytnutí dotací v tomto programu není právní nárok.

5. Vypořádání prostředků na zajištění rozvojového programu

Vypořádání prostředků tohoto programu bude provedeno samostatně pod účelovým znakem 33 021 současně s vypořádáním celkově přidělených prostředků roku 2012 podle vyhlášky č. 52/2008 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem.

Toto vyhlášení rozvojového programu nabývá účinnosti dnem 19. listopadu 2012.


prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Dokument ke stažení

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 7:24  

Nechci být za hlupáka a člověka neznalého věci, ale ptám se: Má Praha dostat něco, na co zbytek škol nemá nárok? Dostanou i ostatní školy tuto částku, nebo ji už dostaly? Dostane snad Praha peníze, zatímco ostatní školy mohou zkvalitnit svou práci s tím, že provedou revizi svých ŠVP? Pokud je to jinak, omlouvám se za svoje ironické otázky.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 7:40  

Jste samozřejmě za hlupáka, protože jde o kompenzaci peněz z EU peníze školám. Pražské školy dostaly oproti mimopražským zhruba polovinu.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 8:51  

Ale mimopražské musely odevzdávat monitorovací zprávy, učitelé zpracovávat výukové materiály....

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 8:59  

Taky pražští učitelé nedostanou ani korunu na mzdy. Takže to nemá smysl srovnávat.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 11:31  

A pozastavuje se někdo nad tím, že peníze dostáváme cca měsíc před koncem roku? Není nad to, když se může odpovědně rozpočtově plánovat, co se nakoupí a co ne.... Ale zaplať ministr za alespoň nějaké malé penízky.
btw. myslím, že mimopražské dostaly mnohem více na žáka, čehož ale nyní někteří litují....

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 12:48  

Jo, rozpočtové plánování, to je panečku věc. Však to všichni víme. Peněz je to relativně hodně, zvláště tak na 14 denní financování

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 14:05  

"proto je nutné využít formy rozvojového programu ve vzdělávání a předejít vzniku rozdílů mezi podmínkami vzdělávání žáků základních škol na území hlavního města Prahy a žáků základních škol v ostatních krajích České republiky"

Tak s tím tedy nesouhlasím, protože Praha nemůže žádat o dotace EU, jelikož je svou vyspělostí a finančními možnostmi nad ostatními regiony a nesplňuje podmínky na podporu z EU. Nevidím důvod, proč by se to tedy pak mělo kompenzovat ze státního rozpočtu.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 14:21  

Takže v Praze můžeme mít jen staré PC z bank a o ostatní techniku škemrat u SRPŠ či zřizovatele, kterého žádné školy nehákují?

poste.restante řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 15:01  

...zatímco na venkově nejsou ani ty centrály bank, kde by bylo možno škemrat o staré PC...
A sponzory musíme od škol odhánět vidlemi, jak si asi někdo myslí.

Já bych doporučoval na tuto pražskou a mimopražskou strunu prostě nehrát. Situace se škola od školy hodně liší.

Janek Wagner řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 15:08  

Poste.restante, z naší pražské školy jsme pro PC z ČSOB jeli do Sezimova Ústí. Veškerá komunikace byla e-mailem.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 15:41  

Jenom takové upozornění. Zřizovatelé pražských škol jsou na tom finančně nesrovnatelně lépe než zřizovatelé škol vesnických. Jenže ty prachy nejsou ochotní do škol dát.

poste.restante řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 1:09  

Janek Wagner.
To jistě. Ale nejspíš se shodneme, že subjektů, které mají na rozdávání a generálních ředitelství, kde se s Vámi dohodnou, která pobočka má právě upgradovat techniku, je v Praze poněkud více. Také žádat o příspěvek do "SRPŠ" je asi snadnější v regionu s průměrnou mzdou kolem 30 000 a nezaměstnaností kolem 3%, nežli v regionu strukturálně postiženém, kde polovina rodičů žije pod hranicí životního minima.

Ale znovu opakuji, já bych neřešil otázku pražské/mimopražské školy, ale vybavené/nevybavené, s vedením aktivním/pasivním, kompetentním/nekompetentním, atd.
Pravidla jsou nějak nastavena. Nemusí se nám to líbit, ale své důvody to má.

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 14:19  

Asi jsem taky hlupák.
EU peníze školám byli kompenzovány v roce 2009 rozvojovým programem - „Zkvalitnění vzdělávání v základních školách na území hlavního města Prahy“, č.j. 24 861/2009-26, ze dne 9. listopadu 2009 částkou 1 840 Kč

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 16:10  

Ano, asi jste: kolik dostaly na žáka mimopražské školy, kolem 4200 Kč, že?!

A zvopákněte si pravopis, učitelskej ;-)

poste.restante řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 19:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
24. listopadu 2012 v 13:17  

"Pravidla jsou nějak nastavena. Nemusí se nám to líbit, ale své důvody to má."

Jo jenže my ty pravidla EU obcházíme.

A ano pražské školy dostaly na žáka 1850 Kč a minmopražské 4200 Kč. Jenže pražské za to nakoupily techniku a nemají s tím žádné další starosti. Mimopražské musí vytvořit materiálů nad hlavu. Takže, když odečtete peníze za práci učitelů na šablonách, tak vám na tu techniku nezbyte ani tolik jako pražským.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.