Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět pomáhá v boji s černými skládkami

neděle 18. listopadu 2012 ·

12. 11. 2012 dostaly školy registrované ve školním vzdělávacím projektu Recyklohrani, aneb Ukliďme si svět nový úkol -- Je-li v okolí vaší školy černá skládka, vyfoťte ji a seznamte s ní širokou veřejnost.


Úkol nazvaný Rok poté byl vyhlášen ve spolupráci se společností Elektrowin a.s. a volně navazuje na obdobný úkol vyhlášený v loňském školním roce. Žáci v rámci školní výuky nebo mimoškolní činnosti hledají v okolí své školy, obce nebo svého města nepovolné skládky. Ty si vyfotí a prostřednictvím mobilní nebo PC aplikace nahlásí na internetovou stránku www.zmapujto.cz. Ti nejaktivnější seznámí s výsledky svého pátrání i městský/obecní úřad. Cílem úkolu je povzbudit zájem žáků o čistou přírodu a správné nakládání s odpady a posílit jejich pocit občanské odpovědnosti.

Žáci ze ZŠ v Čáslavi objevili černou skládku nedaleko obce Schořov. "O této skládce jsme již informovali v minulých kolech soutěže Recyklohraní. Vypravili jsme se na místo znovu, abychom pořídili nové fotografie. Zjistili jsme, že na skládce hořelo, nyní je zarostlá vegetací a překrytá spadaným listím, tudíž není tolik patrné, jaký odpad se zde nachází. Nicméně, z toho, co jsme viděli, je v tomto místě odpad ! komunální, stavební, objemný, organický materiál, plasty a asfalt," uvádí pan učitel Jaroslav Vostrovský. Našly se ale i případy, kdy díky loňskému upozornění město skládku zlikvidovalo. Deváťáci ze ZŠ Bohdalice se mohli radovat, neboť loni objevená a nahlášená skládka už nebyla k nalezení. "Skládka byla docela blízko školy, a tak jsme z ní občas mohli něco použít v pracovních činnostech, ale kus drátu nebo linolea získáme i jinak a přírodopisné procházky po této cestě jsou teď o moc hezčí, tak nás vlastně potěšilo, že jsme skládku nenašli." napsali do své reportáže o hledání nelegální skládky bohdalečtí žáci.

Ve školním roce 2011/12 se hledání černých skládek zúčastnilo 669 mateřských, základních nebo středních škol. Pevně věříme, že letos počet aktivních škol ještě vzroste. Počet černých skládek evidovaných na internetovém portále nebo odhalených v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je značný a svědčí o tom, že i dnes se najdou jedinci, kteří čistou pří! rodu udržují jen po hranici svého pozemku. Žáci i učitelé ze Z! Š Velké Meziříčí mají pro tyto spoluobčany zajímavý vzkaz: "Pokud každé jaro, stejně jako u nás ve Lhotkách, budou chodit děti z místní školy uklízet okolí své obce, rodiče a další příbuzní jistě zváží, kam odpad odvážet..."

Projekt Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou, pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy a zájemci o praktickou výuku recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií a drobného elektrozařízení. Do listopadu 2012 se do programu zdarma registrovalo přes 3000 škol. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu lze najít na stránkách www.recyklohrani.cz nebo na www.facebook.com/recyklohrani.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.