Bořivoj Brdička: Mitchellův QuadBlog

pondělí 5. listopadu 2012 ·

Zpráva o zajímavé aktivitě, při níž žáci prostřednictvím blogování zlepšují svou schopnost psát, učí se vyjadřovat své nápady a prostřednictvím poznávání vzdálených vrstevníků zvyšují svou schopnost vnímání světa.

David Mitchell je zástupcem na Heathfield Primary School v anglickém Boltonu. Využitím blogu ve výuce se zabývá již několik let. Jen ve školním roce 2010/11 jeho žáci pracovali na několika projektech spojených s publikováním výstupů a získáváním reakcí veřejnosti – např. Heathfield's Year 6 Blog, The Sandwich Project, Pandora, Wiggans's Walkabout. Nejcennějším prvkem této činnosti bylo od počátku to, že příspěvky četlo docela dost lidí z celého světa, mnozí z nich reagovali a dávali tak snažení dětí úplně jiný smysl, než když něco píší jen pro svého učitele na známku.

Úspěch byl takový, že si ho všimli i metodici britské pobočky výukového portálu BrainPOP UK, jehož specialitou je předkládat výukový obsah dětem ve formě krátkých animovaných příběhů, v nichž často vystupují postavičky robotů. Takto ztvárnili reakce žáků z Heathfieldu na otázku, proč má blogovat smysl.


Heathfield Primary se postupně stala svým blogováním proslulá. David ale pořád zcela spokojen nebyl. Cítil potřebu nespoléhat se na nejisté reakce náhodných návštěvníků. Chtěl zajistit žákům pravidelné čtenáře jejich příspěvků. Proto v září 2011 založil novou službu sdružující školy se zájmem o spolupráci nazvanou QuadBlog.

Zde se může učitel se zájmem o rozjetí blogových aktivit ve své třídě přihlásit a jsou mu přiděleni 3 partneři. Takto vzniknou čtveřice pokud možno kompatibilních blogerů. Činnost pak probíhá v předem stanovených cyklech (kolech) tak, že každý týden publikuje jen jeden partner a ostatní komentují. Všichni se samozřejmě podle předem připraveného časového harmonogramu střídají. Tím podstatným je, aby došlo ke vzájemnému obohacování. A to se, jak se zdá, Davidovi opravdu daří.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.