Reakce MŠMT na zprávu NKÚ

pondělí 22. října 2012 ·

Kontrola NKÚ byla zaměřena na programy na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol, které byly zahájeny již v roce 2003. Jmenovaná konkrétní pochybení ve zprávě NKÚ jsou shodná se zjištěními MŠMT, k jejichž nápravě ministerstvo přijalo již dříve příslušná opatření.


Dokumentace obou programů i jejich aktualizace byly v době jejich zahájení zpracovány na základě platné legislativy, odsouhlaseny Ministerstvem financí a v případě programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol navíc vládou České republiky.

V průběhu realizace programů došlo ze strany nového vedení odpovědných útvarů MŠMT ke zjištěním u konkrétních akcí, a proto již v průběhu realizace byla vydána opatření, která v dalších letech zamezila opakování pochybení. Jmenovaná konkrétní pochybení jsou shodná se zjištěními, která MŠMT shledala. Akce, u kterých došlo k významnému navýšení nákladů, byly registrovány a zadány v letech 2004-2006.

Nové vedení MŠMT provedlo podrobnou analýzu těchto pochybení a ve variantách rozhodovalo o řešení situace. Vzhledem k tomu, že v době zjištění pochybení, stavební práce již probíhaly a byl vyčerpán velký objem prostředků státního rozpočtu, bylo rozhodnuto o navýšení státní dotace tak, aby bylo možné realizaci akce dokončit a investice sloužila původně stanovenému účelu. Projednávání dodatků investičních akcí pak zpozdilo realizaci akcí.

Učiněná opatření byla zapracována i do následné dokumentace programu reprodukce majetku veřejných vysokých škol pro léta 2011 – 2016, jehož cílem je, v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol, zásadní změna orientace VVŠ od kvantity ke kvalitě.

V novém programu byly zpřísněny podmínky pro poskytování dotací, vč. ustanovení povinností využívat majetek po dobu stanovenou správcem programu, nepřevádět předmět podpory na jinou osobu, uchovávat doklady a písemnosti a vést samostatnou analytickou evidenci apod.

Původní dokumentace programů byly zpracovány za podmínek, kdy ze strany Ministerstva financí nebyla dána jasná osnova nově vznikajících programů a požadavky na jejich formální a věcnou stránku byly MF postupně upřesňovány a kdy MF i zpracovatelé si byli vědomi značné komplikovanosti a nepřehlednosti materiálu. Tato skutečnost byla výsledkem hledání konečné podoby programů, které měly zůstat materiálem především koncepčním, založeným na vybilancování potřeb s dostupnými zdroji za programy jako celek, a který však vzhledem k předepsané struktuře podprogramů musel zohledňovat i konkrétní situaci každé v něm obsažené VVŠ. V té době zároveň ani VVŠ nepracovaly se shodnou úrovní a strukturou dat, charakterizující stav jejich materiálně technické základny.

Nesouhlasíme s názorem NKÚ, že se resort připravil o možnost zpětně vyhodnotit efektivnost dané investice. V textu dokumentace jednotlivých podprogramů jsou uvedeny konkrétní jmenovité akce a k nim přiřazené technické parametry, kterými má být cílů dosaženo. Efektivnost investice je prokázána především splněním vyčíslitelných parametrů.

MŠMT prostřednictvím financování dle zákona o vysokých školách kontroluje činnost VVŠ průběžně a má informace o účelném využívání pořízené investice, např. prostřednictvím správních rad VVŠ, které rozhodují o nakládání s majetkem. Zápisy ze správních rad jsou VVŠ povinně doručovány na MŠMT.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.