Přečtěte si: Stát zrušil pastelkovné. Doplácejí na to školy i rodiče

sobota 1. září 2012 ·

Zpráva o zrušení pastelkovného, kterým ministerstvo školství od roku 2006 přispívalo každému prvňáčkovi v České republice na základní školní potřeby, v polovině srpna nepříjemně překvapilo vedení všech základních škol.


Z článku Sylvie Petrákové v Deník.cz vybíráme:

Také šéf školských odborů František Dobšík upozornil, že ministerstvo dává na pomůcky stále méně peněz a plánuje akce protestního charakteru. Zatímco v roce 2001 šlo na výuku školáků 1,6 miliardy korun, loni to bylo jen 600 milionů. Vydavatel učebnic Jiří Fraus navíc už před časem uvedl, že ve školách nejsou výjimkou i 14 a více let staré učebnice.

„Možná budou učitelé kopírovat učebnice na kopírkách. Nastoupí lidová tvořivost," řekl pro ČTK Sobčík o tom, jak se ve školách s nedostatkem peněz popasují.

Přestože magistrát hlavního města Prahy není zřizovatelem škol, rozhodl se alespoň částečně náklady rodičů a škol na všechny prvnáčky zmírnit prostřednictvím příspěvkem od primátora. První školní den předají pražským žákům 14 300 dárkových kufříků se školními potřebami. Otázkou ovšem je, zda nebudou mít rodiče tou dobou již veškerou školní výbavu pro děti nakoupenou.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 17:40  

Tupí novináři z periodik, alespoň vy byste mohli vědět, že zatímco váš chlebodárce se jmenuje vydavatel, ten kdo vydává knihy se nazývá nakladatel. Ale to asi chci od vás příliš, vy si nakladatele pletete i s knihkupcem. Zajímavé je, že prodejnu aut si obyčejně s fabrikou na auta nepletete.

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 17:53  

A mimochodem,
informační kvalita ostatního obsahu článku v "Deníku" je obdobná. Vypadá to skoro jako by novináři měli pod tvrdými sankcemi zakázáno obstarat si kvalitní a přesné informace a jít k podstaté věci.

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 19:38  

Opravdu jsem rád, že nejsme jako škola "většinová"
Ředitel školy, který byl v srpnu překvapen, že bylo pastelkovné zrušeno je podle mne amatér, který na vedoucím místě nemá co dělat. Jsem přesvědčen, že téměř všichni ředitelé o tomto věděli minimálně od března. Takže váš perex beru spíše jako novinářské přehánění a maximální nadsázku. Nechtěli byste to trochu změnit a nedělat z ředitelů "blbce"?
Díky

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 21:18  

Naprostý souhlas s předchozím článkem, bo o zrušení pastelkovného se ví už půl roku.

A ještě další postřeh. Kdo kupoval prvňákům pomůcky před pastelkovným? No přece rodiče! Tak proč by je nemohli kupovat teď? On totiž vůbec není problém ve zrušení pastelkovného, ale v minimální částce na ONIV. Leč, co k tomu poznamenat? Přidalo se mladým kantorům na platy a někde se na to muselo holt vzít. A kde se na to vzalo? No přece z peněz na pomůcky a z osobních ohodnocení starších kantorů. Tož tak.

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. září 2012 v 21:33  

někde se na to muselo holt vzít

Na první pohled nenápadný náznak závěru, že za tu mizérii mohou mladší kolegové, respektive jejich vyšší platy, se mi ale hrubě nelíbí.
Jednak jsou zatím ještě poměrně dost výkonní a pak nezpochybnitelně lépe se na ně kouká.

obyčejná učitelka řekl(a)...
1. září 2012 v 22:09  

Dárkový kufřík se školními potřebami jsme dostali už vloni. Jeho obsah byl téměř nepoužitelný. Pastelky měly tak tvrdé tuhy, že trhaly papír, lepicí tyčinka nelepila, zmizíky byly zpola vyschlé, obyčejné tužky se při ořezávání třepily a gumy na jejich konci negumovaly a drolily se atd. Zkrátka přehlídka vyhozených peněz. Ale přiznám se, že nevím, zda to bylo od magistrátu.

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 23:02  

Pokud šlo pastelkovné na platy učitelů, mohli by teď bohatí učitelé koupit žákům pastelky ze svého!

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. září 2012 v 23:34  

ze svého!

Cha!
Denně svým žákům poskytuji nezanedbatelné knouhau, které mi, až dosáhnou nějakého postavení, refundují tím, že mnohdy ani nepozdraví.
Abych byl k výuce způsobilý, investoval jsem do svého pedagogického vzdělání peníze, které rozpočítány až do důchodu čítají sto korun měsíčně.
Ne že bych nechtěl, ale platit jim ještě jejich pomůcky, připadal bych si jako blbec. Asi jako když měsíčně platím dalších sto korun, abych mohl případně organizovaně bojovat za vyšší platy svých kolegů, kteří je mají vyšší než já a ještě se mnozí pošklebují.

Zen řekl(a)...
2. září 2012 v 1:50  

2 Pytlik Blaha:
No vidite, rozdavate know-how a dostavate za to how-know.
A to se vyplati!

Protiva řekl(a)...
2. září 2012 v 11:26  

Ať si za své děti laskavě platí jejich rodiče - a nikoli rodiče jiní.

Odborářské požadavky jsou už vážně na zvracení.

"Nežobrú že chcú mať viac
ako dáva klas
nemučí ich závisť
údel Kainov
neženie ich blázon čas
neženie ich čas
zem ich ľúbi svojou láskou tajnou."

Miro Žbirka
Balada o poľných vtákoch

Vrecko Blaha řekl(a)...
2. září 2012 v 12:43  

Odborářské požadavky jsou už vážně na zvracení.

A to myslíte, pane Protivo, požiadavky naších slovenských bratou odborárou?

Anonymní řekl(a)...
2. září 2012 v 15:23  

Absolutně nic nemám proti mladším kolegům. Můj příspěvek byl pouze suchým konstatováním a komentářem k realitě.

Protiva řekl(a)...
2. září 2012 v 19:57  

Profesore Blaho, jste osvěžujícím duchem tohoto serveru - a nepochybně i vyučovacích hodin Vašich inteligentnějších žáků.

Dotazu na Slováky ale příliš nerozumím. Co je nám po nich? Snědí si, co si sami navařili, tak jako my. (Nebo je ten Dobšík taky Slovák? Příjmení na to má...)

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. září 2012 v 20:33  

Co je nám po nich?

Jen jsem, pane Protivo, trošku "domýšlel" ako ste siahol po tých "vtákoch".
Jako kdybychom neměli vlastních hejlů dost.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 0:07  

A to já bych zase prodal půlku Pandura. Bylo by na zvýšení platů učitelů. Proč ho zrovna museli rozstřílet afgánští partyzáni? Barbaři jedni talibanští.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 10:03  

2 Protiva:

Správně. Odvahu mít děti a řádně se o ně starat je třeba trestat všemi dostupnými prostředky a při každé příležitosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.