ČSSD má vážné výhrady k vládou schválenému záměru předškolního vzdělávání, má systémovější řešení!

středa 22. srpna 2012 ·

ČSSD má zásadní výhrady k návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ohledně předškolního vzdělávání, který dnes schválila Nečasova vláda. Drábkův návrh počítá se zjednodušením předškolní péče o děti, kdy se místo školek mají zřizovat tzv. dětské skupiny. Před rokem, kdy pan ministr s tímto nápadem přišel, jsem varoval před důsledky, které toto opatření může mít. Omezovat předškolní péči o děti jen na "hlídání" a rezignovat na vzdělávací hledisko předškolní péče není nejšťastnější, spíše naopak.


Sociální demokracie má jiné, systémovější a pro veřejné rozpočty ekonomicky výhodnější řešení!

ČSSD navrhuje, aby byly nevyčerpané (či spíše z důvodu neschopnosti ministerstva školství nevyčerpatelné) miliardy z fondů EU alokovány do Regionálních operačních programů, kde by se za ně rozšířily kapacity stávajících mateřských školek. Peníze by se tedy vyčerpaly efektivně a výrazně by se vyřešily i problémy s předškolním vzděláváním. Další alternativou je založení fondu bezúročných půjček pro obce, které by si na výstavbu školek vypůjčili od státu. Příkladem může být prstenec kolem Prahy, kdy jednotlivé obce nemají žádný problém s personálem či naplněností, ale nemají peníze na výstavbu tohoto zařízení. Pokud kritici hovoří o tom, že v budoucnu hrozí riziko snížené porodnosti a nově vystavené školky by ležely ladem, lze argumentovat, že tyto budovy by mohly být v budoucnu jednoduše přestavěny na startovací byty nebo domovy pro seniory, u kterých lze očekávat, že jich bude v budoucnu nedostatek.

Předškolní vzdělávání je základním a rozhodujícím prvkem vzdělávacího systému, který zásadním způsobem ovlivňuje další úspěšnost či neúspěšnost dítěte v dalších stupních vzdělávací soustavy a dává pevné základy pro jeho budoucí úspěšnou pracovní kariéru. Předškolní vzdělávání má rovněž klíčový význam při utváření osobnosti a její socializace. Absolvování předškolního vzdělávání v neposlední řadě významně ulehčuje dítěti jeho vstup do základní školy, a to včetně socializačního hlediska. Při nástupu do první třídy je totiž obrovský rozdíl mezi těmi, kdo předškolní vzdělávání absolvoval a těmi, kteří do mateřských škol nechodili. I proto je nutné zajistit dostupnost kvalitních zařízení předškolního vzdělávání. Stát je totiž za kvalitu vzdělávání a jeho dostupnost zodpovědný.

Pokud ministr Drábek tvrdí, že se v tzv. dětských skupinách nebude tolik bazírovat na hygieně a vzdělání pečovatelů, je to podle mého názoru důkaz toho, že vláda chce na význam předškolního vzdělávání zcela rezignovat.

Pokud se budeme snažit řešit nedostatečnou kapacitu předškolních zařízení zaváděním "samospásných" novinek, tak hrozí reálné riziko poklesu úrovně předškolního vzdělávání v ČR, které bylo vždy na velmi vysoké úrovni. Je to jen další hřebíček do rakve českému školství ze strany současné pravicové vlády.

Zdroj: ČSSD.cz

Poznámka redakce: ROP mají v řadě krajů problémy s korupcí, čili podobná změna by byla z hlediska EK s velkou pravděpodobností neprůchozí. ROP se ale především netýkají Prahy, kde je kritický nedostatek míst ve školkách (často čtyřnásobek žádostí proti počtu míst).  

6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. srpna 2012 v 23:57  

vláda chce na význam předškolního vzdělávání zcela rezignovat

Tak ono to zasáhne už i školky?
Aspoň budou dětičky v klidu a a nebude to pro ně při přechodu do škol vyšších stupňů taková pecka. Také se zřejmě nenadějeme sdělení BIS, že se v předškolních zařízeních kupčí s certifikáty o dosaženém vzdělání tak, jak se tomu děje na školách vysokých.

Anonymní řekl(a)...
22. srpna 2012 v 23:58  

Kam se ztratily mateřské školy, které zajišťovaly péči o předškoláky v době, kdy byly mnohem silnější ročníky? Přiznají si představitelé obcí, že jejich rušení a prodeje byla chybu? Současný stav není nic překvapujícího a někdo ho zavinil. Tentokrát kupodivu nikoli na úrovni centra.

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. srpna 2012 v 8:27  

Za evropské peníze se postaví školky, které se při další populační vlně směrem dolů výhodně zpeněží, pak, až se vlna opět zvedne, se zase postaví...
Musím říct, že dětské skupiny jsou za poslední dobu jedinou dobrou zprávou, kterou jsem slyšela. Naopak bych doporučovala, aby se ze školek nedělala vzdělávací centra. Proč se jim asi říká "mateřské"? Děti se přirozenou cestou naučí vše, co potřebují, mají-li k tomu prostor. Číst, psát a počítat je naučí ve škole, nevím, proč by se to měly učit ve školce. A co rodiny s více dětmi? Taky nemají extra záchod pro holčičky a pro kluky atd.

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2012 v 11:59  

Absolutní souhlas s příspěvkem obyčejné učitelky. Maximálně by se snad dalo uvažovat o tom, že by se třídy MŠ zřídily při současných základkách, které zejí prázdnotou. Jenže zde je trochu problém, stát na to nemá peníze. Takže řešení přes skupiny, které si budou zřizovat firmy samy mi přijde vcelku elegantní.

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2012 v 12:03  

Nevím, co je na tom podle ČSSD systémové? Než se vypíší projekty a než se realizují, uplynou cca 3 roky a to už bude baby boom zase v tahu, děcka na základkách a rozšířené školky za peníze EU prázdné.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2012 v 2:13  

Ono těch firem, které budou investovat do této oblasti zas tolik nebude. Bude to omezeno na velká města. Za pár let budeme vůbec rádi, že z 5 školek zbude 1 a to samé bude čekat ZŠ a SŠ. Jediným řešením je povolat muslimy z Iráku, Sýrie, Afganistanu, Turecka...Tam je stále ještě velká natalita. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.