Přečtěte si: Školy jsou bez peněz a slučují třídy, děti to odskáčou

úterý 31. července 2012 ·

Zoufalí ředitelé základních škol, kteří už nevědí, kde brát peníze, začali uvažovat o slučování tříd. Stačí jim získat výjimku a do jedné třídy mohou nacpat i 34 dětí. Ušetří tím finance. Rodičům se to však pochopitelně nelíbí a pohoršují se nad tím i odborníci. Podle nich je slučování tříd krokem vzad, který se odrazí na psychice dětí.


Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

Odborníci ale jakékoli navyšování počtu dětí ve třídách odmítají. „Čím větší experimenty ve školství se provádějí, tím větší nával v poradnách. Jsem pamětník a takhle narvané třídy byly v polovině sedmdesátých let za Husákova babyboomu. Okamžitě se to projevilo v počtu dětí v poradnách, a co hůř, v počtu dětí, které selhávaly,“ řekl Právu dětský psycholog Miroslav Hudec s tím, že podobný vývoj lze očekávat i nyní.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. července 2012 v 22:15  

Navrhuji: zrušme všechny školy, ať si všichni žáci pořídí notebooky a připojení k internetu a několik desítek učitelů odučí online všechny žáky i studenty. Ušetří se tak miliardy, děti nebudou psychicky narušené, neboť prožijí pokojné dětství v poklidu domova, bez jakýchkoli negativních vlivů okolí, bez šikany. Zkoušení zajistí pan Šteffl pomocí scio testů. A zbudou peníze na gripeny, pandury, korumpování politiků. Jaképak ministerstvo školství - přežitek?!
Stejně v budoucnu budou všichni pracovat z domova, přes internet.
BP

Anonymní řekl(a)...
31. července 2012 v 22:48  

Aby to bylo všechno pravda - vím taky o hodně školách směrem k hranicím, kde mají na 2. stupni ve městech 12 - 13 žáků, někde i při dvou paralelkách, a to již několik let. Přeju jim to, práce je nesrovnatelně lepší, ale jak to, že to je někde tak a jinde jinak... Jak to, že tam na to peníze jsou, a jinde nejsou?

Pytlik Blaha řekl(a)...
31. července 2012 v 22:59  

Zoufalí ředitelé ... už nevědí, kde brát peníze,

zoufalí učitelé se nebudou moci věnovat dětem tak, jak o tom snili v době svých pedagogických studií, zoufale pohoršení rodiče budou mít doma zoufale psychicky odražené děti, zoufalí zřizovatelé spáchají politické sebevraždy ustavením velkých koalic se svými politickými odpůrci, zoufalí ministři a šéfové úřadů sníží svým náměstkům osobní hodnocení na stopadesát tisíc měsíčně, zoufalý předseda vlády nařídí ministrovi financí, aby ve státním rozpočtu našel čtyři koruny.
Nu což, zoufalství vstoupilo i do sektoru zkompetentňování. Ale co mají říkat takoví zoufalí manažeři obchodních řetězců nařizující přelepovat prošlost potravin, zoufalí šéfové firem šidící výrobky, zoufalí daňoví poplatnící šidící stát, zoufalí lobisti uplacející kdekoho a zoufalí činovníci úplatky přijímající, aby měli záminku k rozfofrování státních peněz, které pak chybějí všude, kam se jen zoufalí občani podívají.
Zoufalé Česko ...

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 9:08  

12 - 13 žáků ve dvou paralelkách? Nedělejte si tu z lidí srandu. Na většině vesnických základek je to spíš tak, že mají již leta jednu třídu v ročníku a v ní 27 - 30 žáků. A učitelé jsou rádi, že vůbec mají práci.

A 70. a 80. léta sem radši vůbec netahejte, protože tehdy uměli děcka i při počtu 40 žáků ve třídě víc než dnes při počtu 15. Ono to bohužel není jen v tom počtu. Ba naopak při počtu 15 se již ve třídě neučí dobře. Děti jsou pak dost zpovýkané, každé je naučené strhávat pozornost na sebe a zvyklé na to, že když něco nepochopí díky své nepozornosti či lenosti, je učitel povinen kolem něj tancovat vysvětlovací tanečky. Navíc mnohdy dochází k jevu, že je zde málo tahounů a není se o koho při výuce opřít.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 11:06  

Nedělám si srandu. Nebudu práskat, ale projděte si stránky škol v Z a JZ Čechách, je jich tam několik. Vím to i z osobního kontaktu. Ale jak říkám - přeju jim to, jen závidím.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2012 v 12:07  

Pominu-li klíčový problém popsaný v článku, pak mi přijde zcela typické, že na problematiku ve škole považují za odborníka dětského psychologa. To svědčí bohužel (nejen) o stavu vnímání pedagogické profese v ČR.

Ondřej Neumajer

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.