Přečtěte si: Fiala: Školy v obcích si zaslouží zvláštní druh ochrany

čtvrtek 19. července 2012 ·

Ministr školství Petr Fiala v Senátu slíbil, že v rámci nově připravované reformy financování regionálního školství dá přednost řešení, které zachová existenci škol v obcích. Uvedl to při projednávání petice za záchranu regionálního školství, kterou podepsalo na 65 000 lidí. Petice byla namířena proti reformě Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV), která by podle jejích odpůrců znamenala zánik řady vesnických škol.


Z článku v ČT24 vybíráme:

Petr Fiala: "Pokud rušíme školy, musíme mít vždy na paměti i ty děti. Je veliký rozdíl, jestli někam dojíždějí děti už vyššího věku, anebo zda bychom měli nutit k dojíždění do školy opravdu malé děti. Tady si myslím, že si školy v obcích zaslouží určitý zvláštní druh ochrany a tak k tomu musíme a chceme přistupovat."

6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. července 2012 v 22:01  

Než se pan Fiala pustí do nějakých větších akcí, měl by si domluvit konzultaci s panem Pospíšilem.
Rychleji lítá snad už jen neutrino v Cernu.

Anonymní řekl(a)...
19. července 2012 v 22:44  

Jen blbec by zrušil vesnické a maloměstské školy a tím likvidoval venkov. Co nedokázali komunisti, to dokáže současná vláda? Možná se dozvím, že se musí "šetřit". To asi proto, aby si poslanci přidali a vláda rozdala 70 milionové odměny. Zbytek toho "šetřícího" procesu se beztak rozkrade.

Pytlik Blaha řekl(a)...
20. července 2012 v 10:06  

s panem Pospíšilem.
Rychleji lítá


Ačkoli, když tak o tom uvažuji, asi poletí teprve, až bude chtít někam jmenovat někoho, kdo tomu rozumí a dělal by to tedy dobře.
Nějaké ty fondy, třeba, nebo maturity...

Anonymní řekl(a)...
20. července 2012 v 11:32  

"Co nedokázali komunisti, to dokáže současná vláda?"

Jejda, jejda. Komunisti měli školy naplněné (např. do naší školy docházelo cca 550 žáků). Proto se taky na vesnicích stavily v 70. letech nové budovy škol. Jenže dětí nám rapidně ubylo. Do naší školy teď chodí cca 200 žáků! A takto vypadá situace ve všech menších obcích s jednou úplnou základkou. Ona s tím ta vláda bude muset do budoucna něco udělat. Demografický vývoj je neúprosný. Navrhuji všem učitelům ZŠ vrhnout se na studium andragogiky tedy vzdělávání dospělých, protože z mnoha škol budou v budoucnu domovy důchodců.

Anonymní řekl(a)...
20. července 2012 v 13:36  

vrhnout se na studium andragogiky

Spíš bych kolegům, ještě učitelům, navrhl přímo práci v sociálních službách. Těm zdatnějším pak, aby si dali konkurz do technických služeb. Jen hluboce lituji absolventy PdF,PřF a FF s učitelskými obory. Třeba by je učení bavilo, třeba by skutečně byli výtečnými pedagogy, ale musí si opravdu několik let počkat, až na nějaké nezrušené škole umře kolega.

Anonymní řekl(a)...
20. července 2012 v 13:43  

Zrušená škola = odchod mladých z vesnice = postupný zánik vesnice a celých oblastí. Viz. Španělsko. A to všechno v duchu, aby "bohatí byli ještě bohatějšími". Přece nebudeme ten malý krajíček státního rozpočtu cpát do školství kdesi v Horní, Dolní. Nakoupíme za ty uspořené peníze raději Pandury, Gripeny, Casy, kulomety a pušky, postavíme několik kilometrů dálnic. Mimochodem nejdražších v Evropě,...rozdáme si takto uspořené penízky na odměnách a zvýšíme si platy. Co je nám po nějakých vidlácích odněkud.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.