Přečtěte si: Do školy od září jen v uniformě, rozhodla základní škola v Praze 7

úterý 3. července 2012 ·

Rodičům prvňáčků ZŠ Františky Plamínkové v Praze 7 odpadne starost, co obléknout svým potomkům do školy. Od září to totiž budou školní uniformy. Chlapci přijdou v námořnické modři, dívky v barvě zralých malin. Škola se rozhodla jako první veřejná vzdělávací instituce v Praze zavést školní uniformy.


Z článku Petra Kupce v iDNES.cz vybíráme:

Školáci dostanou polokošile a mikiny stejných barev potištěné znakem školy. Jejich nákup bude financovat městská část, která chtěla původně získat i finanční podporu od magistrátu. Ten se však na projektu podílet nemíní.(...)

"Původně jsme chtěli třeba i saka nebo vesty, ale bylo by to příliš drahé a museli by se na tom podílet rodiče. Takhle stojí oděv pro jednoho žáka zhruba dva tisíce (šest polokošil a mikina, pozn. red.)," spočítal ředitel. Městskou část tedy přijde projekt v prvním roce zhruba na sto tisíc korun.

15 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. července 2012 v 14:09  

A co boty, ponožky, účes, módní doplňky, zavazadla, mobily a elektronika vůbec?
Slušný pokus o odklonění nějakých těch europeněz.

Anonymní řekl(a)...
4. července 2012 v 6:56  

Veřejná škola? A co když nesouhlasím s přiblblými uniformami, které údajně stírají sociální rozdíly? Při východu ze školy se přece pozná kdo je socka a kdo je bohatý. Někdo nasedne do trabantu, druhý do auta za 2 miliony. Takový nesmyslný argument.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. července 2012 v 9:25  

Někdo nasedne do trabantu ...

To se týká asi spíš učitelů než žáků, ne?

Anonymní řekl(a)...
4. července 2012 v 11:49  

Pro Anonymní 4. 7., 6.56

1. Jak víte, že uniformy jsou přiblblé?

2. Své děti můžete dát přece do jiné školy.

3. Zapomněl jste, že někteří nenasedají ani do trabantu ani do auta za 2 milióny, ale někteří nasedají do auta za 258 150, jiní jdou pěšky nebo jedou tramvají či autobusem.

Anonymní řekl(a)...
5. července 2012 v 9:57  

4. července 2012 11:49

Zapomínáte na to, že je to škola veřejná. Peníze do této školy jdou i z našich daní. Daňový poplatník má právo vybrat si školu. Proč mám ustupovat? Spíše to vidím tak, že se objevil nějaký ambiciozní pan ředitel. Myslím si, že odejít ze školy by měl ten pan ředitel a ne žáci. Nechť si založí soukromou školu a tam si žáci klidně mohou běhat v rudých trenýrkách a bílém tričku. To nikomu vadit nebude.

Anonymní řekl(a)...
5. července 2012 v 10:01  

Jak víte, že uniformy jsou přiblblé?

Zvláště ty vojenské, jsou za nimi miliony mrtvých. Nevím zda za to mohou zrovna ty uniformy, ale spíš myšlení lidí, kteří si je s radostí oblékají.

Anonymní řekl(a)...
5. července 2012 v 10:36  

Překlad "uniforma" je poněkud nešťastný. Jedná se o normální pracovní stejnokroj, jaký se používá ode dávna ve všech dobách a kulturách. Proto na něm asi něco bude...

Nebojte, kolegové nad 40 let, tipuju, že Vy se masového rozšíření školních stejnokrojů v české kotlině nedožijete.

Anonymní řekl(a)...
5. července 2012 v 11:03  

Za aktuálně platné legislativy si každý může do veřejné školy chodit v čem chce, pokud tím neporušuje předpisy na ochranu osobnosti, nepropaguje hnutí směřují k potlačování práv a svobod občanů, nepoškozuje mravní výchovu mládeže a nepoškozuje dobré mravy, čímž by se mohl dopustit trestného činu výtržnictví. Pokud tedy někdo v uniformě chodit nebude, neexistuje legální způsob, jak ho k tomu škola může donutit.

obyčejná učitelka řekl(a)...
5. července 2012 v 21:45  

Chcete říct, že si školní řády píšeme jen tak pro srandu králíkům? Můžete mi říct, jak by se Vám učilo v osmé třídě, kde dobře vyvinutá děva je "oblečena" do 20 cm širokého proužku průsvitné látky?

Anonymní řekl(a)...
5. července 2012 v 22:41  

že si školní řády píšeme jen tak pro srandu králíkům

A mate tam napsáno, že dívky 15-19 let nemůžou nosit minisukně a hluboké výstřihy? To tam myslím napsáno nemáte. Po právní stránce by to asi byl problém, ale jinak s Vámi souhlasím. Ignorant

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. července 2012 v 14:01  

jak by se Vám učilo...

Řekl bych, že spíš podle toho, jak velké nesmysle by děva mlela. Pořád si ještě myslím, že to, jak chodí děti oblečeny, je věcí spíš rodiny než školy.
Kdysi se v ústavu řešila otázka vhodnosti piercingu. Nikdo z nastolovačů otázky mi nebyl schopen ozřejmit rozdíl mezi ním a náušnicemi.
S výstřihy je problém. Při jedné autoevaluační akci padla za strany žactva připomínka, že známkuji podle jejich hloubky. Jen obtížně se dá doložit, že shoda velikosti poprsí s klasifikačním stupněm (to jest 5 = 5) je ve své četnosti statisticky nezanedbatelná, leč s mojí osobou nesouvisející.

Anonymní řekl(a)...
6. července 2012 v 17:11  

Já proti uniformám nic nemám a o dnešních "dětech" si také nedělám iluze. Jen upozorňuji na to, že neexistuje nástroj, jak kohokoliv na ZŠ donutit oblékat si uniformu. Lze jej donutit, aby svým zevnějškem a chováním nepáchal trestnou činnost, ale jinak má naprostou volnost. Ne, že bych z toho měl bůhvíjakou radost, ale tak to bohužel dnes je. Školní řád před soudem v tomto případě nemá šanci.

Anonymní řekl(a)...
6. července 2012 v 19:00  

Ludku, samozrejme je dulezitejsi, co zakyne umi nez co nosi, ale prehluboky vystrih zakyne brani vyucovani jejich spoluzaku. O vyvolani k tabuli nemuze byt ani rec.
Obycejna ucitelka

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. července 2012 v 13:01  

Školní řád před soudem v tomto případě nemá šanci

No právě. Jak přiměje škola dětičky k naplňování dílčích bodů školního řádu (např. dívčí baret má mambuli červené barvy), má-li případně problémy s prosazováním ustanovení právních norem (např. nepřítomnost žáka omlouvá zákonný zástupce do tří dnů).
Ono jde také o to v jaké pozici škola je. Asi bude rozdíl v pojetí:
"Milé děti, když se přihlásíte do naší školy, můžete si i unifomu zanosit." nebo
"Chcete-li být žákem školy, musíte si pořídit uniformu."
A kdo a jak asi tak přinutí k nošení uniformičky hlubokovýstřižné žákyně?

obyčejná učitelka řekl(a)...
7. července 2012 v 15:11  

Na rodiče by mohlo platit: "Jsme už skoro jako Open Gate. Studijní výsledky se dostaví samy!"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.