Klára Brůžková: Vydejte se vstříc dobrodružství s geocachingem

pondělí 30. července 2012 ·

Zpráva o hře geocaching založená na osobních zkušenostech studentky, která by mohla být inspirací i pro vaše letní výlety do přírody.


Také máte pocit, že děti tráví u počítače více času než je zdrávo? Snad se u něj po celou dobu zabývají samými zábavnými a poučnými činnostmi. Považovala bych však za vhodné, aby se od něj také občas zvedly a vyběhly ven, do reálného života. Tím spíš, že je období prázdnin, které bývaly vždy spojeny s různými hrami, jako je třeba šipkovaná, která nenásilnou formou učila mládež spoustu zajímavých informací. V dnešní technologiemi ovlivněné době něco trochu podobného nabízí jiná hra, která se sice bez počítače neobejde, ale její součástí je též různá dávka pohybu na čerstvém vzduchu. Řeč je o geocachingu.

What Is Geocaching?




O této hře jsem se dozvěděla shodou okolností. Vyjeli jsme s přítelem na cyklovýlet a přibrali jako spolujezdce ještě jednoho kamaráda. Ten navrhl jako cíl cesty nedalekou rozhlednu. Kamarád však nezvolil destinaci zcela náhodně či jen z čistého zájmu o toto místo. Přímo pod rozhlednou byla totiž ukryta takzvaná „keška“ – tedy něco jako poklad, který jsme měli najít. To mě osobně zaujalo, a tak jsem se zeptala na více podrobností. V té době jsem patřila mezi tzv. „mudly“(původní anglický výraz muggle se v Čechách příliš neujal), tedy lidi nemající o geocachingu ponětí, ale základní princip hry jsem pochopila. Doma jsem pak pokračovala ve vyhledávání informací tak dlouho, až jsem mudlou být přestala.

Geocaching vznikl v USA v roce 2000. Spomocník o něm informoval již v roce 2006 – GPS ve výuce. Využívá přesnosti dnešních navigačních systémů, což mu umožňuje propojit techniku a turistiku. Výhodou této hry je, že ji mohou hrát malí i velcí, jednotlivci, rodiny i jiné skupiny (včetně školních). Po prvním nahlédnutí do mapy, kde jsou cache vyznačené, mě velmi překvapilo, kolik se jich vyskytuje i v mém blízkém okolí. Naleznete je v naprosté většině cílových turistických destinací. Jen v České republice je jich dnes v provozu přes 30 tisíc. Jedná se o krabičky různých velikostí (od miniaturních, zvaných micro, až po skutečně veliké, s označením large), které jsou schované na nejrůznějších místech.


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.