Bořivoj Brdička: Jak v Lochgilpheadu zvítězila otevřenost

pondělí 2. července 2012 ·

Příběh o 9leté Martě ze Skotska, která díky veřejné podpoře odvrátila zákaz publikovat fotky jídla ze školní jídelny na svém blogu a kritizovat ho.



Příběh, s nímž se rozejdeme na prázdniny, stojí za zamyšlení. Twít, který ho uvozuje, jsem jménem Spomocníka vysílal do počítačových mraků ráno 16. června během závěrečné konference projektu ELDOŠ - eLearning do škol v Ostravici (wifi v hotelu Sepetná bylo opravdu dokonalé). Měl jsem tam přednášku Proč je otevřenost pro vzdělávání nezbytná a tuto aktualitu jsem použil jako ilustraci, jak by mohla otevřenost ve školách vypadat a jaké důsledky by to mohlo mít. Od té doby (tj. za poslední 2 týdny) došlo v příběhu o Martě ještě k dalšímu významnému pokroku. Ale začněme hezky od začátku.

Na samém konci dubna se 9letá Martha Payne (budu jí říkat Marta) ze skotského Lochgilpheadu ovlivněna nalezením vlasů v jídle ve školní jídelně rozhodla, že v rámci školního projektu vytvoří blog, v němž bude každý den zveřejňovat fotku oběda spolu s hodnocením a vlastním komentářem. Inspirovala se v Británii velmi populárním šéfkuchařem Jamie Oliverem, který se proslavil mimo jiné též televizním seriálem Jamie's School Dinners, který v roce 2006 ve spojení s kampaní za zdravější jídlo ve školách donutil britskou vládu podpořit školní jídelny mimořádnou investicí 280 milionů liber a dodnes se opakovaně k této problematice vrací.

S tematickým zaměřením obsahu a se založením blogu s názvem Never Seconds Martě pomáhal tatínek. On to byl, kdo dal na základě latinského sousloví Veritas Ex Gustu (pravda chuti) Martě přezdívku Veg, kterou na internetu používá. Po počátečních technických potížích s foťákem se blog na počátku května rozjel. Martino hodnocení obědů bylo z počátku poměrně kritické. Za všechny alespoň komentář z 8. května: „Dobrá věc na tomto blogu je to, že táta konečně pochopil, proč chodím domů hladová.“

10. května se o blogu Never Seconds poprvé na Twitteru osobně zmínil Jamie Oliver. Když to pak zopakoval ještě v televizi, počet návštěvníků blogu začal prudce stoupat. 14. května vysílal rozhlas BBC s Martou interview, v němž svou iniciativu, jejímž cílem je zlepšení kvality školních obědů, popsala. Po prvních dvou týdnech měla na svém blogu přes 300 tisíc návštěv. Pak Marta vyzvala děti, aby jí posílaly fotografie svých vlastních obědů a začala zveřejňovat kromě vlastních též další zajímavé ukázky jídel z jiných škol v různých zemích.

18. května se Marta poprvé zmiňuje o skotské charitativní organizaci Mary's Meals, pro niž již rok předtím s přáteli vybrali 70£. Jedná o pozoruhodnou aktivitu, která jménem Marie – matky boží organizuje teplý výživný školní oběd pro děti na nejchudších místech světa. Tak např. v Malawi to celé pro jednoho vychází na 7£ za rok. Realita je taková, že mnoho z afrických žáků chodí do školy hlavně kvůli jídlu. Děti v Lochgilpheadu jsou tak konfrontovány se skutečností, která je docela šokující, protože oni platí za každý státem dotovaný oběd ve školní jídelně 2£.

Martin otec je farmářem a matka lékařkou. Zdá se, že je celkem jasné, kde se zájem této rodiny o zdravou výživu dětí ve školní jídelně bere. Pan Payne si dokonce našel oficiální státní vyhlášku (zřejmě pozůstatek kampaně Jamie Olivera) nařizující školním jídelnám, že je jejich povinností umožnit dětem sníst tolik ovoce a zeleniny, kolik samy chtějí. Skutečnost si ověřil na místním úřadě (okres Argyll and Bute je zřizovatelem tamních veřejných škol) a své dcery (jsou 2) vybavil kopií potvrzujícího mailu. 28. května se Marta zmiňuje o tom, že tištěnou kopii mailu ve škole použily a že po určitých dohadech dostaly ovoce podle svého přání. Z pozdějších zpráv se pak dozvídáme, že byla přijata politika umožňující dětem brát si ovoce pouze v případě, že dojedly celé hlavní jídlo. 29. května Martino hodnocení oběda poprvé dosáhlo maximálního počtu 10 bodů (10 i 9 se pak vyskytuje ještě vícekrát). Tuto skutečnost uvádím hlavně proto, aby bylo jasné, že blog Never Seconds nelze považovat vůči školní jídelně za nepřiměřeně kritický.

1. června Marta reaguje na komentáře, které v blogu poukazují na skutečnost, že my řešíme takovéto směšné problémy se zdravou výživou a děti jinde nemají co jíst. Pan Payne (asi jste si již také všimli toho, že on je ve skutečnosti hlavním hybatelem dění v našem příběhu) zřídil na portálu JustGiving organizujícím charitu všeho druhu stránku Veg from NeverSeconds, přes niž lze věnovat peníze Mary's Meals. Marta touto cestou poslala první příspěvek ze svých vlastních úspor a vyzvala čtenáře, aby se přidali. Již 4. června bylo vybráno 760£.


6. června Marta zmiňuje, že díky jejímu blogu měli ve školní jídelně kontrolu, která sledovala veškeré dění během oběda a zvláštní pozornost věnovala tomu, co děti nesnědí a vyhazují do kontejneru.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.