Přečtěte si: Největší chyba maturity je ztráta důvěry

pátek 8. června 2012 ·

Ředitel CERMATu Pavel Zelený byl s okamžitou platností odvolán za chyby v organizaci maturit a za způsob jejich prezentace na veřejnosti. Co teď?


Z článku Tomáše Feřtka v Blog.RESPEKT.cz vybíráme:

Navrhuji tři kroky.


Zachraňme důvěru v maturitu – vyžaduje to rychlou změnu vedení CERMATu, jeho profesionalizaci a hlavně posílení schopnosti komunikovat s veřejností.


Udělejme drobná okamžitá zlepšení – zvyšujme uživatelský komfort maturity. Vyhněme se nečekaným krokům, jako byla neočekávaná vyšší obtížnost zkoušky z matematiky nebo zjevný nesoulad v obtížnosti některých testů (například z němčiny a angličtiny). Publikujme včas, tedy rychleji než letos, všechna testová zadání i klíče správných úloh, připravme podporu pro ty, kteří chtějí výsledky své zkoušky přezkoumat.


Uvažujme o změně maturitního modelu – přemýšlet o tom, jak změnit organizaci maturit je jistě na místě. Nejde jen o návrh, který v současné době leží v poslanecké sněmovně, aby se státní část zredukovala jen na didaktické testy ze tří hlavních předmětů a zbytek se přesunul opět do pravomoci škol. Je třeba souběžně uvažovat, jak při takové změně zajistit komplexnost zkoušek (test, písemka, ústní), protože právě komplexnost a pojetí maturity z cizích jazyků rozhodně jsou pozitivní posun a byla by škoda o něj přijít.


Práce spousta, přeji ministru Fialovi i komisi, aby se jim dařila.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. června 2012 v 16:08  

zbytek se přesunul opět do pravomoci škol

Pokud je jedním z argumentů pro jednotné maturity neschopnost vedení mnohých škol garantovat odpovídající kvalitu zkoušek, pak je nezbytné delegovat k maruritám předsedy zkušebních komisí, kteří by na požadovanou kvalitu dohlédli.
Inspektoří by si na to mohli udělat nějaký ten projektík.
Pamatuji si, že před lety mnohými jsem si z cílové školy nechával posílat zkušební témata, zadání praktických maturit, na ně jsem i jezdil, pročítal jsem slohové práce a vůbec, buzeroval jsem je tak, že jsme až zírali, když nám to pak "vraceli".
Zdravím Koterovskou.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2012 v 17:18  

Státní, pardon společná maturita důvěru nemohla ztratit, protože ji nikdy neměla.

Anonymní řekl(a)...
11. června 2012 v 9:47  

Skutečně se na některých školách, kde žáci opisovali, budou písemné MZ opakovat? Pokud opisovali, měli být vyloučeni a podle školského zákona hodnoceni, jako by zkoušku vykonali neúspěšně. Nebo by tentokrát žáci s nedostatečnou mohli Cermatu oznámit, že vlastně opisovali a chtějí psát znovu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.