Ministerstvo školství představilo členům Monitorovacího výboru postup řešení situace po auditu v Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

pondělí 11. června 2012 ·

Náměstek ministra školství pro evropské záležitosti Michal Zaorálek seznámil členy Monitorovacího výboru Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) se současným stavem realizace nápravných opatření po auditu Evropské komise a plánem k dočerpání finančních prostředků v OP VK.


Ohledně řešení situace po auditu v OP VK: Ministerstvo školství stále čeká na finální, oficiální verzi auditní zprávy od Evropské komise. Práce na nápravě situace s čerpáním eurodotací nicméně pokročily. Byla představena nová, přehlednější organizační struktura Řídicího orgánu OP VK i možné využití volných finančních prostředků po nerealizovaných tzv. IPn projektech.

Prioritou MŠMT i Evropské komise zůstává zachování investic do vzdělávání. „Volné prostředky chceme využít na podporu regionálního i vysokého školství. Rádi bychom posílili již existující šablony pro základní školy a poskytli výraznější finanční injekci na rozvoj vysokého školství. Univerzity totiž v uplynulém roce podaly množství velmi kvalitních projektů,“ uvedl náměstek ministra školství pro evropské záležitosti Michal Zaorálek.

Zástupci Evropské komise potvrdili, že pečlivě analyzují navržená opatření nutná pro vyřešení problémů v OP VK a představí finální auditní zprávu v dohledné době. EK současně upozornila, že vyřešení auditní otázky je společnou odpovědností všech zainteresovaných ministerstev - tedy MŠMT, MF a MMR. Rizikem je časové hledisko schválení revize operačního programu. Komise zdůraznila, že je nutné, aby ministerstvo školství (po schválení českou vládou) předložilo definitivní variantu, jak hodlá vyčerpat zbylé finanční prostředky - a to i s ohledem na možnost realokace. V prvním případě by měla být vyčerpána absorpční kapacita OP VK. Realokace do jiných programů by měla být zvážena pro finanční částky, které není OP VK schopno absorbovat.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. června 2012 v 22:26  

Pokud projekty půjdou na prioritní osu školství učitel - žák, tak proč to neuskutečnit. Stále však mám obavy, že se peníze ztratí cestou právě k žákovi. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
12. června 2012 v 11:36  

katastrofalni Zaoralek musi ven!!!

Biene řekl(a)...
12. června 2012 v 14:19  

"....až ministerstvo předloží definitivní variantu, jak hodlá peníze vyčerpat.." hahahaha to si snad dělají srandu!!! Jak myslíte, že to bude tomu úřednickému molochu dlouho trvat?? Kristepane...zase budou předhazovat jeden pitomý projekt za druhým nebo co? A kolik těch auditů ještě bude? Kdo to všechno platí? Nebyl náhodou už proveden audit po nástupu Dobeše?? Co ten zjistil? A kolik to stálo daňové poplatníky?..Čím dál víc se přikláním k názoru, že by se nám líp žilo bez evropských fondů.

Anonymní řekl(a)...
13. června 2012 v 11:06  

Zaoralek pripravoval vsechny ty zname "projekty", ktere jsou v tisku znamy jako "Dobesovy projekty" a ted to ma po sobe napravovat? Proc se nepise o prudke a jednoznacne reakci zastupcu evropske komise na tomto Monitorovacim vyboru???

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.