Martin Rychlík: Maturitní duel: Čakovická ředitelka versus CERMAT

čtvrtek 7. června 2012 ·

Ředitelka gymnázia a lektorka Daniela Hochmanová píše o šokujících zmatcích ve státní maturitě z češtiny. Úředníci jí oponují.



Čelili hodnotitelé maturit výhrůžkám? Kolem písemných prací z češtiny (ale i cizích jazyků) je rušno. Studenti, učitelé a ředitelé některých středních škol jsou rozzlobení z údajně příliš subjektivních kritérií v posuzování prací, a hlavně v „dodržování“ žánru a stylu, jak jsme již psali. Za odchylku od zadání hrozí fatální nula bodů – a tedy i pětka čili sardel.

Pozdvižení vzbudil v úterý článek ředitelky čakovického gymnázia Daniely Hochmanové, který uveřejnil odborný web Česká škola. Má titulek Co se děje v hodnocení písemných prací z češtiny? Původní dopis je k dispozici například i na Uložto.cz a také na ČESKÉ POZICI v příloze PDF, přičemž ve vlastnostech souboru je uvedeno Gymnázium Čakovice. Autenticitu textu potvrdil šéfredaktor České školy Janek Wagner. V čem přišel takový šok, že si článek na specilizovaném serveru už „lajkovalo“ 500 lidí?


Ve strašidelných informacích o tom, jak vlastně mělo hodnocení slohovek vypadat. Proškolená čakovická ředitelka se věnovala projektu CeHOPP (Centrální HOdnocení Písemných Prací), který spustilo středisko pro přípravu maturit CERMAT. Z obsáhlého popisu vybíráme několik pasáží:

  • Úkolem tohoto projektu bylo zamezit tomu, aby v Gaussově křivce pravděpodobných výsledků docházelo ke skokům v bodě, kdy  student již dle hodnocení PP (písemné práce – pozn. red.) písemku neudělal (letos 11 bodů a méně) a kdy písemku udělal (12 bodů). Celý projekt vychází z názoru, že hodnotitelé PP v roce 2011, kdy opravovali práce vlastních studentů, svým studentům přidávali body právě na tomto rozmezí „udělal – neudělal“.
  • Na podzim 2011 probíhala školení trenérů projektu (CeHOPP). Již na školeních bylo naprosto zřejmé, že celý projekt je scestný. Účastníci se lišili ve svých hodnoceních až diametrálně. Za stejnou práci dal jeden 10 bodů, jiný 30 bodů atp. To si však autoři projektu nechtěli uvědomit... I na školeních probíhaly velmi ostré diskuse o hodnocení a jeho objektivitě. Bohužel už rozjetý projekt nešlo zastavit.
  • Dle instrukcí CERMAT měla Česká pošta dodat hodnotitelům balíčky s písemnými pracemi v pátek 4. května. (Psalo se ve středu 2. května.) CERMAT však situaci nezvládl, dodání balíčků odložil nejdříve na úterý 8. května. Pak však náhodně zjistil, že je tento den státní svátek a Česká pošta nepracuje.
  • V průběhu hodnocení však vedení HOPP ČJ zjišťovalo, že nevychází ona Gaussova křivka, že zde opět vzniká SKOK mezi body 11 a 12. A nastalo peklo. Hodnotitelé dostávali výhružné maily, že musí znovu otevřít práce, které ohodnotili 12 body, a byli nuceni k tomu, aby svá hodnocení přitvrdili. Pokud by to neudělali, bylo jim vyhrožováno, že za svou práci nedostanou zaplaceno. Hodnotitelé pracovali tedy ve velkém stresu, navíc byli manipulováni k hodnocení, které rozhodně nebylo správné.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 8:06  

Zveřejněte někdo prosím onen výhružný mail, ať se potvrdí tvrzení paní ředitelky....

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 9:23  

Myslím, že si paní ředitelka plete kontrolu hodnotitelů (u takto volných úloh nezbytnou) a případnou nápravu nesprávného postupu při hodnocení s "neoprávněným zásahem do autonomie logicky omylného primárního hodnotitele". Ani následná kontrola stejně logicky nezajistí absolutní srovnatelnost, ale výrazně ji může zvýšit.
Myslím, že jde jen o další maturitní bublinu...

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 15:05  

Žádné e-maily nejsou, tudíž se ani nemohou zveřejnit. Ale je to rozhodně mediálně vděčné téma, dokonce hodné duelu s tématem Rath.:)

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. června 2012 v 15:14  

Proškolená čakovická ředitelka se věnovala projektu CeHOPP

A neměla by se ředitelka Čakovického gymnázia věnovat spíše řízení Čakovického gymnázia?

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 15:49  

Ne, raději by školila učitele, a to nejlépe dopoledne, jak to dřív dělala...

Anonymní řekl(a)...
7. června 2012 v 16:16  

Mohla by prosím paní čakovická ředitelka uvést, jaká byla úspěšnost jejích žáků? U nás maximální spokojenost. Všichni prospěli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.