Marcel Chládek: Státní maturity jako tunel do státní kasy? Projekt musí co nejdříve projít důsledným auditem!

středa 13. června 2012 ·

Sociální demokracie považuje kolaps projektu státních maturit za velice závažný problém, který může znamenat vážné ohrožení úrovně vzdělávání v naší zemi. Opakované selhání státních maturit spolu s vážným podezřením na předražení celého projektu, na který šlo ze státní kasy již více než 1,5 miliardy korun, je důvodem pro okamžité a důsledné řešení.


ČSSD opakovaně upozorňovala vládu P. Nečase a bývalého ministra školství Josefa Dobeše na problémy, které s sebou projekt státních maturit nese a důrazně jsme protestovali proti jeho spuštění. Dnešní prohlášení premiéra Nečase o tom, že státní maturity jsou mrtvým projektem, je faktickým přiznáním fatálního selhání pravicové vlády v této věci! Byl to právě premiér Nečas, členové vlády a koaliční poslanci, kteří dali státním maturitám zelenou. Jak nyní „rozpočtově odpovědná“ vláda vysvětlí veřejnosti, že chce odpískat projekt, za který se sama před dvěma lety postavila a který přišel státní kasu na zřejmě zbytečné stovky milionů korun?

ČSSD má vážné obavy, že státní maturita je velkým tunelem českého školství! Odpovědnost a finanční toky se musí co nejdříve vyšetřit a prověřit!

ČSSD proto trvá na tom, aby tento, podle našeho názoru špatně nastavený a předražený projekt prošel důkladným auditem - a to jak auditem finančním, tak procesním. Kontrolou by pak měla projít i obsahová část maturit - tedy samotné testy a jejich skladba. Pouze na základě tohoto auditu se můžeme rozhodnout, jakou cestou půjdou státní maturity dále.

Audit by se měl zaměřit zejména na nevypověditelné smlouvy, které byly v souvislosti se státními maturitami podepsány v minulých letech. A stejně tak je třeba prověřit i všechny ostatní smlouvy.

ČSSD není proti myšlence státních maturit jako systémového srovnávacího testu, ale zásadně odmítáme tuto neefektivní, administrativně přebujelou a předraženou podobu.

Otázka nyní nezní, zda projekt zrušit, ale jak jej změnit tak, aby splnil svůj účel a aby nebyl předražený - je tedy třeba tento projekt správně nastavit tak, aby byl mnohem levnější, flexibilnější a plnil svůj účel. Naše školství má celou řadu problémů, bylo by velmi nešťastné, pokud bychom dalších patnáct let diskutovali opět jen o státních maturitách.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. června 2012 v 15:31  

O panu senátorovi se mluví v souvislosti s odposlechy u kriminálníka Ratha, takže by raději měl mlčet a zalézt do nejhlubší díry.

Protiva řekl(a)...
13. června 2012 v 19:23  

Středočeský funcionář ČSSD pan Chládek by měl přestat poučovat národ o tunelech a tunelářích, sklapnout klapajznu, zalézt někam do díry a navěky za sebou zaklapnout dekl...

Takové tunely, jaké s jeho požehnáním dělal vážený poslanec ČSSD Rath sotva kdo jiný umí.

Anonymní řekl(a)...
13. června 2012 v 20:28  

13. června 2012 19:23

Jednou Rath za 7 milionů, podruhé Parkanová za 680 milionů, potom Saša Vondrů, pan Drobil, Standa Grossů, ..a potom nám někdo řekne, že Pandury mají slabé pancéřování a španělské letadla nemůžou do Afganistánu a jsou 2x předražena,...

Anonymní řekl(a)...
13. června 2012 v 20:31  

zalézt do nejhlubší díry

by měli ti soudruzi ze všech možných politických stran, kteří kradou jako straky.Nedělejme si iluze, jsou jak z ODS, tak ČSSD a TOP09,....

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. června 2012 v 12:36  

Nedělejme si iluze ...

Tak snad už jenom ti komunistí nepřevlečení.
Volba je jasná: odvolit a emigrovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.