Člověk v tísni zveřejnil výsledky z rozsáhlého průzkumu mezi středoškoláky

pondělí 4. června 2012 ·

Průzkum zjišťoval vztah studentů k aktuálním místním i globálním problémům, médiím, československým dějinám, romské menšině, jejich politické preference, spokojenost se školou, kterou navštěvují či ochotu zapojit se do veřejného dění. Kromě zjištění aktuálního stavu bylo jeho cílem i porovnání výsledků se stejným šetřením z přelomu roku 2008/2009.


Výzkum přináší v mnohém znepokojivé výsledky a potvrzuje trendy, které naznačila předchozí šetření a výstupy dalších projektů. Názory a postoje středoškoláků v mnohém korespondují s tendencemi, které se projevují v celé české společnosti. Zdá se, že studenti jsou silně ovlivňováni médii a poměrně snadno slyší na zdánlivě jednoduchá řešení,“ komentuje výsledky Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách, který průzkum realizoval.

Některé výstupy šetření podle něj signalizují neuspokojivou kvalitu a roli českého školství při výchově demokraticky smýšlejících a jednajících občanů. Oproti roku 2009 více mladých lidí uvádí, že je nespokojeno se svým životem, politickou reprezentací, korupcí a dalšími problémy. Osmdesát procent náctiletých také nevěří, že mohou řešení problémů kolem sebe ovlivnit.

Výsledky výzkumu potvrzují, že je nutné hledat cesty, jak vést mladé lidi k větší účasti na občanské společnosti a využívání možností, které demokratická společnost nabízí. Zohledníme je při přípravě dalších aktivit v rámci dlouhodobého projektu Kdo jiný? zaměřeného na posilování občanské odpovědnosti a angažovanosti mladých lidí,“ dodává Karel Strachota.

Kompletní zjištění průzkumu spolu s interpretacemi odborníků naleznete zde: www.jedensvetnaskolach.cz/test/File/DOTAZNIKOVE_SETRENI_STREDOSKOLACI_JSNS_2012.pdf.

O PRŮZKUMU

Dotazníkové šetření uspořádala v prvním čtvrtletí roku 2012 mezi studenty českých středních škol společnost Člověk v tísni, o. p. s. Šetření probíhalo ve spolupráci s agenturou pro výzkum trhu Millward Brown, s. r. o., v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, projektu Kdo jiný? V dotazníkovém šetření byly náhodně osloveny školy z kompletního seznamu středních škol v České republice. Do reprezentativního vzorku bylo s ohledem na jednotlivé typy škol náhodně vybráno celkem 1 100 respondentů, a to tak, aby finální struktura vzorku přesně odpovídala aktuálnímu poměrnému zastoupení studentů na různých typech středních škol - gymnáziích, učilištích a SOŠ v celé České republice. Jde o druhé, opakované šetření tohoto typu, první bylo realizováno na přelomu roku 2008/2009. Výsledky šetření z přelomu roku 2008/2009 jsou dostupné zde: www.jedensvetnaskolach.cz/download/pdf/jsnspdfs_249.pdf.

O projektu Kdo jiný?

Projekt Kdo jiný? je realizován v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a to od roku 2008. V rámci projektu realizovaly týmy žáků základních a středních škol několik stovek samostatných týmových projektů a akcí, vztahujících se k různým oblastem veřejného života a celospolečenským problémům, jako jsou rovné příležitosti, postavení menšin, moderní československé dějiny, životní prostředí, rozvojová spolupráce, přistěhovalectví, sociální problematika atd. V rámci projektu proběhly série debat středoškoláků se zástupci hlavních politických stran v Praze a v regionech či historicky první Studentské volby v České republice. V souvislosti s volbami do krajských zastupitelstev se začátkem září letošního roku uskuteční druhé Studentské volby, které budou podpořeny řadou aktivit, zaměřených především na regionální rozměr nadcházejícího řádného hlasování.

Více informací o projektu na: www.jsns.cz/kdojiny.

O programu Jeden svět na školách

Vzdělávací program Jeden svět na školách nabízí školám dokumentární filmy a doprovodné metodické pomůcky k výuce aktuálních témat současného světa a novodobé historie. Mnohaleté zkušenosti programu ukazují, že právě audiovizuální materiály mají mimořádný potenciál k oslovení žáků základních a středních škol. Výukové sady programu využívají pedagogové na více než 2 900 základních a středních škol v České republice. Program se již několik let realizuje i v zahraničí (na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rumunsku, Švédsku, Německu, Libanonu aj.). Více informací o programu na: www.jsns.cz.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. června 2012 v 14:35  

Z čehopak asi ten výzkum platil?

Jan Hučín řekl(a)...
4. června 2012 v 15:29  

Zdá se, že studenti jsou silně ovlivňováni médii...

V tzv. informačním věku to těžko může být jinak. Zejména pokud se spolehneme na to, že studentům netřeba nic říkat, protože si potřebnou věc umí sami vygůglit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.