Nedostatečná kapacita škol ve Středočeském kraji - informace o postupu řešení

pondělí 4. června 2012 ·

Z expertního názoru NERV na realokaci prostředků operačních programů vyplývá, že na Regionální operační programy by mělo být realokováno kolem 1 miliardy Kč, z toho cca 600 milionů Kč na infrastrukturu středního a učňovského, technického a přírodovědného školství a cca 400 milionů Kč na infrastrukturu základního školství v přísně selektivně vytipovaných lokalitách v důsledku procesu suburbanizace. Z těchto 400 milionů Kč by dle geografické lokalizace problému suburbanizace připadla zhruba polovina na Střední Čechy.


E-mail s první informací pro starosty z 17. května 2012:

Vážené kolegyně a kolegové,


Dovolte mi informovat Vás o průběhu dalších jednání ve výše uvedené věci a jejich výsledcích v období po našem setkání v Říčanech.

  1. Ihned po jednání byl odeslán náš dopis příslušným ministrům a náměstkům (viz příloha). Zároveň byla vydána tisková zpráva. Problematika se pak objevila v některých médiích a na internetových portálech (viz článek v MFD).
  2. Požádal jsem SMO a SMS o podporu našich požadavků, obojí bylo přislíbeno.
  3. Pan náměstek Zaorálek na MŠMT dodržel svůj slib, že záměr podpoří a ve svém dopise adresovaném MMR ze dne 3.5.2012, který obsahoval návrhy MŠMT na zlepšení čerpání v programu VK uvedl realokaci na řešení nedostatečné kapacity základních škol v zázemí velkých měst jako jedno z opatření na zlepšení čerpání.
  4. MMR požádalo člena NERVu, ekonoma Petra Zahradníka, aby zpracoval expertní názor na problematiku realokace z rizikových operačních programů. S panem Zahradníkem jsem se spojil a vybavil jsem ho všemi materiály, které nám jsou dostupné. Několikrát jsem s ním hovořil o dané problematice, aby měl úplný obrázek o stávající situaci.
  5. 7.5. mně informoval pan náměstek Braun (MMR) o tom, že "již od počátku roku 2012 je zpracováván materiál Rizikové operační programy - Návrhy opatření směřující k naplňování cílů Národního strategického referenčního rámce a měl by být předložen vládě ČR v květnu 2012. V rámci přípravy provedlo MMR u všech operačních programů komplexní zhodnocení jejich dosavadní realizace a definovalo tzv. rizikové operační programy. Do této skupiny bylo zařazeno celkem šest operačních programů včetně Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Všechny rizikové operační programy byly dále detailně analyzovány z hlediska finančního plnění, věcného plnění cílů a z hlediska řízení operačního programu a byla navržena některá nápravná opatření. Jedním z navržených nápravných opatření u OP VK bude pravděpodobně realokace finančních prostředků z operačního programu, na tom teď pracujeme. Aby mohla být realokace finančních prostředků provedena, bude nutné provést revizi OP VK i operačních programů, do kterých budou prostředky převedeny. Pro úspěšné provedení revize je nutné předložit dobře vyargumentované odůvodnění a předjednat návrh s Evropskou komisí, která musí každou revizi operačního programu schválit. Z hlediska MMR-NOK je stěžejním faktorem pro odůvodnění revize přínos realizovaných investic k naplňování cílů NSRR, potažmo strategie EU 2020. Nedostatečná kapacita základních škol v důsledku procesu suburbanizace v těsném zázemí Prahy a dalších velkých měst je nezpochybnitelným problémem a při přípravě revize je nově vzata do úvahy. Návrhy Komise směřují spíše k podpoře aktivit zaměřených na zvýšení zaměstnanosti v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, nicméně s dobrým zdůvodněním (které i s pomocí p. Zahradníka budeme snad mít). Jak jsem již jednou psal, nestačí potřeba, bude nutné Komisi jasně ukázat CO se pomocí této investice změní, jaký bude výsledek. Závěrem bych Vám rád poděkoval za Váš podnět a ujistil Vás, že Vašimi požadavky pracujeme." Jinými slovy pan náměstek mi v reakci na náš dopis potvrdil, že náš problém bude v materiálu řešen.
  6. Dne 13.5. byl zpracován expertní názor NERVu na realokaci prostředků operačních programů jako součást procesu opatření, vedoucích k naplnění cílů Národního strategického referenčního rámce České republiky na období 2007 - 2013. Z tohoto materiálu vyplývá, že na ROPy by mělo být realokováno kolem 1 mld Kč, z toho cca 600 mil. Kč na infrastrukturu středního a učňovského technického a přírodovědného školství a cca 400 mil. Kč na infrastrukturu základního školství v přísně selektivně vytipovaných lokalitách v důsledku procesu suburbanizace. Z těchto 400 mil. Kč by dle geografické lokalizace problému suburbanizace připadla cca polovina na Střední Čechy.
  7. Materiál MMR odešel dnes do připomínkového řízení. V rámci připomínkového řízení se budeme snažit ovlivnit výši celkové realokace, podíl Středních Čech a zajistit striktní účelovost pouze na novou kapacitu základních škol ve vytipovaných lokalitách postižených suburbanizací.
  8. Osobně jsem jednal se dvěma členy vlády a zároveň poslanci za Střední Čechy (Bendl a Kalousek) a oba slíbili záměr ve vládě podpořit.
  9. Co s velikostí alokace na ROP Středních Čechy udělá poslední vývoj okolo korupce bývalého hejtmana Ratha je těžké odhadnout, ale dle vyjádření z MMR to může znamenat, že do Středních Čech půjde mnohem méně, v nejhorším případě nic. Záleží to na tom, jak z toho vyjde ROP jako organizace.

Zdravím a děkuji všem za podporu. Po projednání materiálu ve vládě Vás budu informovat jaké jsou konečné částky a alokace na jednotlivé ROPy. Následný proces dalšího vyjednávání s Komisí budeme monitorovat.


Věslav Michalik


E-mail s další informací pro starosty z 29. května 2012:

Vážené kolegyně a kolegové,


dovolím si podat další informace k možné realokaci prostředků na řešení nedostatečné kapacity. MMR odeslalo materiál s názvem Rizikové operační programy - návrhy opatření směřující k naplňování cílů Národního strategického referenčního rámce do připomínkového řízení. Jen pro Vaši představu materiál má 87 stran, naše problematika zabírá pouze malou část celého problému. Nicméně podstatné je to, že materiál formuluje zcela konkrétní opatření na zlepšení čerpání v jednotlivých fondech. Pro nás je podstatné, že se podařilo prosadit do tematických oblastí pro posílení alokace vybraných regionálních operačních programů následující bod "Infrastruktura základního školství v přísně selektivně vytipovaných lokalitách v důsledku procesu suburbanizace" s následující specifikací "Do níže specifikovaných tématických oblastí MMR-NOK navrhuje realokovat prostředky ve výši 440 mil. Kč (EU a národní zdroje), tzn. 40 % ze zbývající realokované částky (tj. 1,1 mld. Kč)...a dále "Prostředky budou směřovány v závislosti na intenzitě této potřeby do ROP Střední Čechy ve výši 440 mil. Kč" s poznámkou pod čarou "S ohledem na aktuální informace o policejním vyšetřování bude tento návrh předmětem dalších úvah.".


Takže shrnuto podtrženo. Podařilo se prosadit 440 milionů Kč na základní školy okolo Prahy v konkrétních obcích (zóna suburbanizace 1 a 2). Vládá to projedná v nejbližší době. Může se však stát, že kvůli Rathově kauze nebude zase nic.


Zdravím, V. Michalik

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. června 2012 v 12:18  

Jak plyne z materialu namestka Brauna, Zaoralek s tim nema nic spolecneho. V kazdem pripade bude koncit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.