Přečtěte si: Nový tunel na ministerstvu školství? Plošné testování

středa 16. května 2012 ·

V úterý v 17 hodin proběhla v pražském divadle Kampa panelová diskuze o plošném testování žáků 5. a 9. tříd. Diskuze byla organizována iniciativou rodičů bojující za zastavení testování.

Z článku Terezy Kurfiřtové v EuroZprávy.cz vybíráme:

Testování není pro školy povinné, i když to někteří zástupci České školní inspekce tvrdí a vyvíjejí tak tlak na rodiče žáků. Finální testování však není součástí učení.


A hlavním důvodem proti zavedení plošného testování je pak fakt, že nikdo neví, k čemu má testování být, neboť ministerstvo řeší jen metodu a ne cíl. Výsledky testování navíc nemají být vodítkem pro učitele ohledně jejich výuky. Straková uvedla „pokud není testování doprovázeno snahou o zlepšení učení, k ničemu to nevede.“


Pro žáky v 5. a 9. třídách nebude mít test žádný smysl, protože učitelé už nedostanou šanci s žáky „dopilovat“ to, co se jim v testu nepodařilo.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 14:41  

Bože to jsou žvásty, to je hrůza.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 15:44  

Lež jako věž od začátku až do konce. Cíle jsou jasné a řádně vysvětlené, žádné počítače není třeba kupovat, žádná centrální statistika vznikat nebude. Prostě zase kritika toho, co se vůbec nestalo. Inspekci nikdo nepozval, pouze na pár inspektorátů v předvečer dorazil jednořádkový mail s nefunkčním odkazem. A v panelu zas ti samí lidé. Víte, že madam Straková letos otestuje v 5000 lidí v domácnostech za 50 milionů korun z ESF? Jak k tomu hraje: Straková uvedla „pokud není testování doprovázeno snahou o zlepšení učení, k ničemu to nevede.“

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 16:44  

Prostě někdo si dovoluje lézt SCIu do zelí.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 17:02  

Jo místo pořádné inspekční činnosti na školách plošné testování žáků po internetu za 300 melounků. K poznání úrovně vzdělávání by stačily pilotní testy na vzorku.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 22:12  

Ti lidé kolem stolu buď vůbec nevěděli, o čem mluví, nebo to byla dobře provedená objednávka. nevím, co je horší.

Anonymní řekl(a)...
16. května 2012 v 22:48  

Jak typické. Každé testování, které nedělá Scio je tunel a zlodějina. Scio má přece mít v ČR testovací monopol. Kdo to nechápe, je tunelář. Aspoň podle PR oddělení Scia.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2012 v 7:19  

Asociace učitelů testování podporuje, jak jsem se dočetl

http://www.csicr.cz/getattachment/47df482f-70f2-47d5-8184-fda103e2ed9c

Anonymní řekl(a)...
17. května 2012 v 7:38  

Ale, ale, v textu není o podpoře testování ani slovo.


Jediné vyjádření je ve větě: "APZŠ ČR nepodporuje a neúčastní se dezinformační kampaně a výzev k neúčasti žáků 5. a 9. ročníků v generální zkoušce systému testování."

Anonymní řekl(a)...
17. května 2012 v 7:58  

No a testování podporuje taky Asociace profese učitelství ČR:

http://www.apu-cr.cz/stanoviska_text1.html

Anonymní řekl(a)...
17. května 2012 v 8:10  

Tak si to přečti pořádně, anonyme 7:38. Negativní reakce ani nesouhlas nebyl zaznamenán, posun v realizaci a tak.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2012 v 9:47  

Čtení s pochopením textu vám moc nejde, explicitní podpora ve stanovisku APZŠ ČR není, na rozdíl od stanoviska APU.

APZŠ se distancuje od petice rodičů, které se ji vlastně ani netýká. Vlezprdelkové si nechtějí rozházet inspekci, toť vše.

Anonymní řekl(a)...
18. května 2012 v 13:44  

Debaty se účastnilo asi 15 lidí a bylo to dost ostudné. Stačí se podívat na jejich videozáznam a názor si udělá každý sám. Baví mě hlavně pan Hausenblas, který protestuje proti testování a přitom sám vyvíjel pro ministerstvo za desítky tisíc korun testy pro hodnocení čtenářské gramotnosti. A paní Straková za 50 milionů zase v rámci projektu PIAC testuje 5000 dospělých. Hahaha

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. května 2012 v 8:39  

Baví mě hlavně ...

"Má máslo na hlavě."
"Vodu káže, víno pije."
"Jde s vínem v krabici."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.