Přečtěte si: Ministr Fiala: Stala se chyba, maturantům se omlouvám

neděle 13. května 2012 ·

Nový ministr školství Petr Fiala se veřejně omluvil všem, kteří byli postiženi chybou při letošních státních maturitních zkouškách z matematiky. Jejich těžší varianta byla totiž výrazně obtížnější než loni a podle kritiků se nedala v časovém limitu stihnout. Projekt státních maturit opustit nechce.

Z článku Martina Nevyhoštěného v Lidovky.cz vybíráme:

Vyhodnocení chybných testů se podle ministra plošně zmírní, aby nebyli studenti, kteří si vybrali obtížnější verzi poškozeni. Na výbornou totiž podle metodičky CERMATu Evy Řídké dosáhlo asi jen šest procent žáků.


Výsledky hodnotící komise posoudí v pondělí zástupci ministerstva, CERMATu a institutu dalšího vzdělávání. Společně pak navrhnou další postup.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 13:25  

Co znamená, když někdo propadne z vyšší úrovně maturity? Nebude mít maturitu vůbec? Není to totální hloupost, když lehčí úroveň zvládne kdejaký čtyřkař??? A propadlý maturant u těžší úrovně by ji zvládl třeba hravě na jedničku?

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 13:51  

ad 13.5. 13:25.
1) Pro někoho tragédii, pro jiného srandu
2) Nebude
3) Je
4) Třeba.

obyčejná učitelka řekl(a)...
13. května 2012 v 14:24  

Jediné řešení vidím v jednotné maturitě se stupňující se obtížností otázek a jejich bodového hodnocení. Někdo vyřeší jen deset jednoduchých, bude mít čtyřku. Jiný další dvě těžší, bude mít trojku atd. až k jedničce. Je na tom něco složitého? (Když už to tedy musí být - já bych to úplně zrušila).

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 14:46  

Přesně tak! Učitel přece taky nedává žákům ve své třídě vybírat ze dvou testů různé obtížnosti! Celá ta státní maturita je postavená na hlavu. Protože někdo chtěl, aby plnila 10 různých funkcí. Vznikl drahý paskvil, který neplní žádnou. Výsledkem je situace horší než před jejím zavedením. Chytří žáci se cítí frustrovaní... Ve starém systému by naopak mohli ukázat co všechno umí a byli by za hvězdy! Ne za uťápnuté žadatele o zpětné přehodnocení testů.

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 15:35  

Také bylo pro vás vystoupení nového ministra v TV zklamáním? Vyhýbavé odpovědi neodpovědi... Máte pocit, že se Fiala postaví ve vládě za učitele a školství? Třeba že pro něj získá více peněz? Já ne...

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 18:12  

A co jste, probůh, čekal? Že nový ministr najde někde pod rohožkou dva milionky a hned nám přidá?
Jasná slova, klidné vystupování. Dokonce i karierní řád má za důležitý, atd. - takže uvidíme.

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 18:40  

No spíš to bylo celé takové mdlé... Na tom se možná bude muset začít pracovat apod. Než se rozhoupe, budou volby... S Dobešem bych ho nesrovnával, protože ten nasadil laťku tak nízko, že v podstatě leží na zemi! K čemu bude kariérní řád bez peněz?

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 18:41  

13. května 2012 18:12

Kde nic není, ani čert nebere. Pan Fiala může být superman, ale na MŠMT není tiskárna na těch 1,9 miliardy korun. Taktéž nejsem úplně přesvědčený o tom, že MŠMT stačí vypracovat smysluplné projekty na oněch 53 miliard z EU. Dokonce jsem někde četl, že tyto peníze chce Nečas převést na projekty ministerstva dopravy.

Anonymní řekl(a)...
13. května 2012 v 18:43  

Jen aby se v polovině června neobjevila omluva o špatně provedené generálce plošných testů ZŠ. V tomto státě je možné asi opravdu všechno.

krtek řekl(a)...
13. května 2012 v 20:12  

Ad maturita. Mám pocit, že se tady ztrácí paměť. Před více jak deseti lety se začala chystat - částečně i jako reakce na některé rádoby střední obory s maturitou - společná část maturity. Měla být jednotná, s jednou úrovní, s povinnou matematikou. Pro odpor studentů (a možná i těch některých středních škol), zkrátka politici rozhodli, že bude dvou úrovňová, aby základní úroveň dala laťku a vyšší posloužila vysokým školám. Jenže - v zákoně není nikde řečeno, že se musí maturovat ve vyšší úrovni, aby se dosáhlo na vysokou školu. Tož tak. A je v tom celé současné politické spektrum, možná s výjimkou VV. Tím je nebráním, jen konstatuji. Alespoń tu není taková ostuda jako na Slovensku, kde otázky "prosákly" už před testem.

Anonymní řekl(a)...
14. května 2012 v 11:00  

Maturita v této podobě nemohla stát tolik peněz. Myslím si, že přes Cermat se financují politické strany napříč spektrem.

Anonymní řekl(a)...
14. května 2012 v 13:36  

zda se, ze i fiala ma sve piaristy, kteri se mu snazi pomahat na diskusnich forech :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.