Firmy požadují, aby vzdělávání bylo více zaměřené na praxi – mimo jiné v otevřeném dopise Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) české vládě

středa 30. května 2012 ·




Pro mnoho podniků v České republice je den ode dne složitější najít kvalifikované zaměstnance. Na trhu práce především v technických oborech je stále větší nedostatek odborných pracovních sil. Absolventi většinou nedisponují potřebnými praktickými zkušenostmi, protože odborné vzdělávání probíhá zpravidla ve školních dílnách a jen zřídka v samotných firmách. Proto adresuje Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně se svými členy a dalšími významnými česko-německými podniky otevřený dopis vládě České republiky.

Přibližně 35 firem podepsaných pod dopisem poukazuje na důležitost vzdělání pro budoucnost České republiky jako lokality pro investice a podnikání. „Konkurenceschopnost České republiky významnou měrou souvisí s kvalitou odborného vzdělávání. Z našeho pohledu proto příprava absolventů na praxi přímo ve firmách představuje přímou investici do zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a zajištění její atraktivity i v budoucnu,“ říká Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Pokud nebudou provedeny zásadní reformy odborného vzdělávání, je podle firem ohrožena budoucnost České republiky jako prosperující průmyslové země: „Z mnoha firem zaznívá, že je stále složitější najít v České republice kvalifikované zaměstnance. Podle našeho názoru není problém pouze v demografickém vývoji, ale i v nedostatečném zohlednění aktuálních potřeb ekonomiky a malém propojení teoretické výuky s praxí v českém systému odborného vzdělávání,“ říká Bauer.

Jako řešení navrhují firmy v otevřeném dopise užší spolupráci státních vzdělávacích institucí a soukromých podniků, která funguje například v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku. „Zde si stát i nadále ponechává rozhodovací pravomoci v oblasti vzdělávání, přenáší však část svých vzdělávacích kompetencí na podniky. Hospodářství v tomto modelu přebírá spoluodpovědnost za profesní vzdělávání a zčásti se tak podílí i na jeho financování. Současně stát těmto firmám poskytuje zvýhodnění v podobě daňového uplatnění nákladů na vzdělání. Tento model má tu výhodu, že se odborné vzdělávání přizpůsobuje aktuálním potřebám a odpovídá současným technickým požadavkům,“ vysvětluje Rudolf Fischer, prezident ČNOPK.

„Na trhu práce je stále nedostatek techniků a mechatroniků vybavených potřebnými praktickými dovednostmi, mobilitou a jazykovými znalostmi. Uvítali bychom státní iniciativu, která by směřovala k zatraktivnění technických studijních oborů a zahrnula praktickou část výuky do vzdělávacího programu středních škol. Zaměstnavatelé by také uvítali větší aktivitu samotných škol. Spolupráce s výchovnými poradci na středních školách je nevyužitý potenciál,“ doplňuje Pavel Roman, vedoucí korporátní komunikace, Robert Bosch odbytová s.r.o.

K iniciativě ČNOPK se již připojili největší němečtí zaměstnavatelé v České republice, kteří zde vytvářejí více než 100 000 pracovních míst - mj. Bosch, E.ON, Kaufland, RWE, Siemens a Škoda Auto. Signatáři otevřeného dopisu navrhují zřízení pracovní skupiny, kde by zástupci hospodářské sféry a politiky mohli společně hledat řešení této problematiky.

Téma roku ČNOPK pro rok 2012 "Společně pro kvalifikovanou pracovní sílu a inovaci" – našimi partnery jsou: BAYER s.r.o., Kaufland ČR v.o.s., Siemens, s.r.o., Bosch Group, Demag Cranes & Components spol. s r.o, OKAL CZ s.r.o.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. května 2012 v 10:17  

Hlavně, aby se z toho v "české verzi" nestala jednoúčelová průprava zaměstnanců pro montovny, kteří se stanou nezaměstnatelnými, jakmile se montovna odstěhuje za lacinější pracovní silou na východ, jih či tam někam...
Stát (tj. my občani) by hlavně měl sám vědět co chce a pak se teprv bavit se soukromými firmami systémem "já pán, ty pán", na čem se dohodnou, že je dobré pro oba.

Kalashnikoff řekl(a)...
30. května 2012 v 10:49  

Pokud se má školství řídit "aktuálními potřebami ekonomiky", bude to definitivně poslední hřebík do jeho rakve. Jak může někdo takovou stupiditu napsat? Školství musí být koncepční, ne se zmítat v náporech prdů z globalizační řiti vanoucích.
Navíc byly to právě podniky, které v 90. letech rušily učiliště atp. a teď chtějí něco po státu a po středních školách? Krásný důkaz jejich tuposti a neochoty hledat řešení, angažovat se prakticky, v podstatě jde o privatizaci zisku a socializaci ztrát.

Anonymní řekl(a)...
30. května 2012 v 11:44  

A třeba když Kosmetička nebude nikdy kosmetičkou, protože neudělala maturitu z matematiky - to by t komora náhodou neuměla zařídit?

Anonymní řekl(a)...
30. května 2012 v 14:34  

A nepatří mezi "aktuální potřeby ekonomiky" náhodou taky trojčlenka, vyjmenovaná slova a základy angličtiny? Já jen, že naše děcka jsou z tohohle mimo jak ta jedle, tak k čemu ten kritický přístup - je to pravda!

Pytlik Blaha řekl(a)...
30. května 2012 v 16:07  

aby vzdělávání bylo více zaměřené na praxi

Podle výběru profilových maturitních zkoušek mám intenzivní pocit, že Česká zeměpisná společnost a Evropský filosofický institut vyhlásily masivní nábor nových zaměstnanců.

Anonymní řekl(a)...
30. května 2012 v 17:55  

Ubrat láčkovce, společenské poměry v antických městských státech, přidat psaní na klávesnici a místo etické výchovy pověsit aspoň nad dveře symbolickou rákosku - a bylo by o budoucnost lépe postaráno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.