Intel studybook: nový koncept tabletu pro žáky

pondělí 16. dubna 2012 ·

Přenosné počítače speciálně navržené pro školní použití mají již dlouhou historii. První návrh netbooku společnosti Intel se objevil v září roku 2006 pod názvem Classmate a byl reakcí na připravovaný stodolarový notebook OLPC, který byl ohlášený na počátku téhož roku. Dnešní koncept tabletu Intel studybook je ojedinělým modelem: kombinace procesoru Intel Atom a 7" dotykového displaye umožňuje provoz operačních systémů Android i MS Windows.

Nejznámější tablet Apple iPad byl uveden na trh teprve před dvěma lety, nedávno pak byla představena jeho třetí generace. Nyní je nabízen za ceny od 400 dolarů a všechny jeho modely mají 10" dotykový LCD display s poměrem stran 4:3, starší verze mají rozlišení 1024x768, letošní model pak 2048x1536 pixelu.

Intel studybook je navržen jako levná alternativa pro školy s vysokou odolností, je celý z plastu a Intel garantuje vyšší odolnost vůči písku, vodě i pádu z až 70cm výšky a jeho předpokládaná cena by měla být od zhruba 200 dolarů. Jen 7" display má rozlišení 1024x600 pixelu a tablet má k dispozici standardní rozhraní pro USB 2.0, HDMI, připojení sluchátek, microSD i slot pro SIM kartu a váží 525 gramů.

Podle materiálů Intel je studybook osazen procesorem Intel Atom Z650, dále 1GB pamětí DDR2 a SSD diskem o velikosti 4-32 GB. Předpokládá se operační systém Android Honeycomb nebo Microsoft Windows 7. K dispozici budou i speciální rozšíření, například externí čočka, která se dá připevnit na vestavěnou kameru a tablet poté funguje jako jednoduchý mikroskop.

Cena zatím není definitivně stanovena. Intel předpokládá, že cenu budou určovat podobně jako u netbooků Intel Classmate OEM výrobci, očekává se ale, že nejlevnější verze bude za cenu do 200 dolarů.

Na trhu je nyní celá řada 7" tabletů s operačním systémem Android a procesory ARM, nejlevnější s rozlišením displaye jen 800x480 jsou nyní nabízeny v Číně za ceny těsně nad hranicí 50 dolarů. Dalším konkurentem je například Amazon Kindle Fire za 199 dolarů: ten má stejné rozlišení jako studybook, ale váží pouhých 413 gramů. Očekává se i tablet přímo od Google, takže to studybook nebude mít jednoduché...

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.