Vědecká show Michaela Londesborougha míří do Prahy

čtvrtek 29. března 2012 ·

Popularizačně naučnou roadshow českého vědce britského původu navštívilo již přes 2500 studentů z deseti českých měst. 3. dubna Michael zavítá také do Prahy, kde v budově Vysoké školy chemicko-technologické poodhalí studentům opravdové „tajemství vědy“.



Dvouhodinovou show určenou pro studenty základních a středních škol financuje projekt Podpora přírodovědných a technických odborů (IPN PTPO) a je pro studenty zcela zdarma. Děti se v ní mohou dozvědět zajímavosti o fotosyntéze, koloběhu uhlíku v přírodě, průmyslové revoluci, ale také dostanou základní informace o alternativních zdrojích energie.

Hlavním poselstvím je zážitek

Cílem celého projektu je ukázat dětem, že práce v přírodovědných a technických oborech může být plná nevšedních zážitků. „Tyto akce studentům zábavnou formou ukazují, jak je věda potřebná pro život každého z nás, ale i celé společnosti. Je důležité, aby se studenti o vědu zajímali, případně se jí přímo sami ve svém profesním životě věnovali,“ uvádí koordinátorka a manažerka projektu Podpora přírodovědných a technických oborů Kateřina Chmelíková. „Nejvíc děti oceňují, když je Mike zavolá z publika a požádá je, aby mu pomohly s realizací pokusů. Děti jsou tak přímou součástí děje a show se pro ně stává dokonalým autentickým zážitkem,“ říká koordinátorka. Studenti a žáci si tak mohou na vlastní kůži zažít, jaké to je být na malou chvíli opravdovým vědcem. „Setkali jsme se s obrovským zájmem ze strany škol, proto připravujeme pokračování roadshow během září a října,“ doplňuje Kateřina Chmelíková.

Další kolo vědecké show proběhne v úterý 3. dubna od 13:00 v budově Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Multifunkční a poučná show

A jak svojí účast v projektu hodnotí sám Michael Londesborough? „Nápad na tuto show jsem rozvíjel už mnoho let. Poprvé jsem o vědě promluvil na jedné výstavě a mělo to úspěch, postupně se mé povídání rozvíjelo do větších formátů a smysluplných show, kdy se snažím zapojit všechny způsoby vnímání včetně chuti, pachu, hmatu a i sluchu. Když před několika měsíci přišla nabídka připravit show v rámci projektu PTPO pro školy zdarma, neváhal jsem,“ říká popularizátor a vědec Michael Londesborough, který působí v České republice od roku 2002 a mimo svoji vědeckou činnost je spoluautorem a moderátorem populárně vědeckého týdeníku České televize „Port“.

Mikova show ohromila nejen studenty, ale i učitele

Poslední setkání se studenty v rámci roadshow proběhlo v Rakovníku v budově Tylova divadla, které navštívilo přes 250 žáků a studentů. Michael ukázal zajímavé a efektní pokusy např. s tekutým dusíkem, metanem, ale i s běžnými věcmi jako jsou křupky, balónky, jablko nebo PET lahev. Velký úspěch slavil také pokus s hořákem ve tvaru trubice, pomocí které Mike publiku dokázal, že zvuk může být vidět. „Prodloužila bych to klidně o hodinu a půl, bylo to mnohem lepší, než od učitelky. Už je mi také jasná reakce fotosyntézy a koloběh uhlíku. Pokusy byly zajímavé a názorné,“ říká nadšeně jedna ze studentek rakovnického gymnázia po skončení představení.

Kladně reagovali i učitelé. „Myslím, že show byla pro děti přínosná, zábavná a zároveň i poučná. Naše škola chtěla poznat vědu také z jiného úhlu a tato akce předčila naše očekávání. Michael dovedl dětem dobře vysvětlit všechny ty přeměny energie od prvopočátků a dokázal vysvětlit i nebezpečí, která by mohla nastat,“ připojila učitelka matematiky Alena Řepíková ze 3. základní školy v Rakovníku.

Kromě Prahy navštíví Michael se svým týmem také Znojmo, Ostravu, Brno, Chrudim, Pardubice a další česká města.

Co je IPN PTPO?

Cílem projektu Podpora přírodovědných a technických oborů zavedení systémové podpory technických a přírodovědných oborů zacílené především na potenciální uchazeče o studium. Reaguje tak na stále zřetelnější celoevropský nedostatek kvalitních vysokoškolsky vzdělaných odborníků v technických a přírodovědných odvětvích. Projekt se ve třech pilířích zaměřuje na popularizaci vědy a techniky, realizaci aktivit motivujících žáky a studenty ke studiu technických a přírodovědných oborů a v neposlední řadě na odbornou podporu výuky přírodovědných předmětů, zejména v oblasti badatelsky orientovaného způsobu výuky. Projekt je realizován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Více informací o projektu Podpora technických a přírodovědných oborů a roadshow najdete na www.generacey.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.