Přečtěte si: Zlikvidujete venkovské školství, varují vesnice roku před reformou

čtvrtek 8. března 2012 ·

Do čela protestu proti připravované reformě regionálního školství se postavili krajští vítězové loňského klání o titul Vesnice roku. Jedenáct starostů oceněných obcí se podepsalo pod odmítavý dopis adresovaný ministerstvu školství. V něm vyjadřují obavu, že chystaná změna financování malých škol povede k likvidaci českého venkova.


Z článku ana v ČeskáTelevize.cz vybíráme


Reforma počítá s tím, že ministerstvo bude platit sto procent nákladů na mzdy učitelů - ovšem pouze za předpokladu, že ve třídách bude průměrně 26 žáků. Pokud škola stanovený limit nesplní, bude na její provoz doplácet obec. Takto naplnit třídy ale zvládnou jenom školy ve větších městech. Případný nápor dětí ze zrušených vesnických škol by ale pobrat nedokázaly. "Při současném demografickém stavu bychom tento nápor pochopitelně nezvládli," říká starosta Klatov Rudolf Salvetr.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 16:11  

Pánům v Praze je venkov zřejmě ukradený.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 20:15  

A někomu v Praze vůbec jde o nějaké vesnice ? Likvidace ZŠ na vesnicích a maloměstech vede k úpadku těchto vesnic a oblastí po všech stránkách a v mnohých případech i k jejich zániku. Projevilo se to i v letech 1976/77, kdy byly na vesnicích zavírány školy a školky a dnes jsou z nich torza. Mladí odejdou za prací, kulturou,... do větších měst a vesnice vymírají. Nevím co na to pan exkolega Gazdík ze STAN + TOP09. Měl by snad hájit zájmy i těch nejmenších obcí. Dělá to ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
8. března 2012 v 21:34  

Jenomže ta torza se z nich nastala po zrušení ZŠ a MŠ v 70. letech, ale až po revoluci v letech 90. a předvším za posledních deset let. A ani tak to nesouvisí se školou či kulturou, ale s nedostatkem pracovních příložitostí.

Anonymní řekl(a)...
9. března 2012 v 17:48  

Nevím co na to pan exkolega Gazdík ze STAN + TOP09. Měl by snad hájit zájmy i těch nejmenších obcí. Dělá to?

Myslím, že se snaží, seč může. Jeho skautská průprava je mu v té poslanecké džungli hodně platná. Pokud se mu spolu s kolegy podaří prosadit nový zákon o Rozpočtovém určení daní, pak to pomůže i vesnickým školám, protože přibude "dost" peněz na jejich udržení a rozvoj. Pak už bude na místních zastupitelích, za co ty peníze utratí. Myslím, že byl i jedním z politiků, kteří byli hodně slyšet a školský výbor mohl prozatím shodit ze stolu novou koncepci financování regionálního školství. Ale co nás nezabije, to se vrátí a zkusí to znovu. Po skautsku: "Buď připraven!" Jirka

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.