Přečtěte si: Do dvou let má 17 000 učitelů přijít o místo

pátek 2. března 2012 ·

Sedmnáct tisíc učitelů, tedy zhruba každý sedmý, má přijít v příštích dvou letech o práci. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí, který má Právo k dispozici. Školští odboráři, podle nichž se propouštění dotkne každé školy, už chystají protesty. Nevylučují ani stávku.

Z článku Marka Přibila v Novinky.cz vybíráme:

O místo má přijít přesně 16 920 pedagogických pracovníků regionálního školství, kam spadají mateřské, základní a střední školy v celém Česku. Státní pokladna tím má ušetřit přes šest miliard korun. Rozpočítává to „Návrh výdajů jednotlivých kapitol na léta 2013 a 14 po promítnutí příjmových a výdajových opatření“.


Ředitel mimopražské základní školy, jenž si nepřál být jmenován, Právu včera řekl: „Já nevím, jak na to mám reagovat. Učitelé už dnes odvádějí tolik práce navíc, za kterou nedostanou ani zaplaceno. Ten údaj o propouštění je pro mě zdrcující. Já nevím, co na to říct.“

23 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:03  

Zase jedna kachna. Přitom něco jiného se line z rádia, jiné říkají servery, úplně jinak píšou noviny, jak které. Když se to nedá ověřit, počkejte radši pár hodin, než se to anuluje.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:06  

Proboha proč budou školští odboráři protestovat. Proč nechápou tak jednoduchou skutečnost: méně dětí = méně škol = méně učitelů.

Odborářů je asi 0,5 miliónu, ale osobují si právo mluvit za všechny zaměstnance. To je nehoráznost. Je třeba odborářské bosse nakopat do jejich vyválených prorostlých socanských zadků, a to tak, že s rozběhem.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:48  

Ach, co je to za diskuzi...
Jde mi o jedno - nechci, aby se zvýšil počet hodin přímé vyučovací povinnost u učitelů a počet žáků ve třídě tak, aby se učilo hromadně.
Jestli bude kantor učit přímo 28 hodin týdně a mít i na cvičení, jazyky či estetickou výchovu 26 dětí, půjde školství ještě rychleji ke dnu než dnes.

poste.restante řekl(a)...
2. března 2012 v 14:52  

Naší škole zřizovatel snížil výkony na příští školní rok. O obor je dlouhodobě zájem, ale jiným "leží v žaludku" a mají páky na krajském úřadě.
Jedna třída, o kterou přijdeme obnáší přibližně dva úvazky učitele ročně. To je za 4 roky nějakých 6 - 8 učitelských míst.
Sousední střední škola přišla také o jednu třídu. A to jsme jenom v jednom městě.

Pokud projde Dobešovi jeho systém financování, mnohé základní školy zaniknou. To jsou jednoduché počty vesnických starostů.

Nevím, jestli bude propuštěných učitelů 17 000, 15 000 nebo 10 000.
Vím ale, že mnozí už třeba kvůli věku či špatné lokalitě bydliště novou práci nenajdou.

Zeptám se tedy, zda je pro společnost výhodnější, aby obcím zůstaly náklady spojené s provozem prázdných budov a státu stouply výdaje na nezaměstnané učitele, anebo je lepší hledat takové cesty k financování škol, aby se uživily i třídy, kde bude "jen" 24 žáků, kterým se "zbytečně" placený učitel bude moci lépe věnovat, nežli ve třídě s 30 žáky?

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:59  

A co problém vzdělávání. Opět snižujeme objem financí na školství! Místo deklarovaného zvýšení poměru peněz dojde k drastickým škrtům. To je vražda školství za bílého dne. Místo přisypávání a zvyšování peněz, nebo aspoň udržení stavu v poměru ke snižování počtu dětí, stát na vzdělávání šetří!
Výtejte montovny, máme tu tupý český národ, který za pár haléřu smontuje co bude potřeba.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
2. března 2012 v 15:46  

Odchod 17 000 učitelů by českému školství mohl jedině prospět, kdyby ovšem odešli ti špatní. To by kvalitě vzdělávání neuškodilo, ba naopak.
Ještě víc by pak kvalitě vzdělávání prospělo, kdyby špatných odešlo ještě víc, trochu se zvětšily třídy a žákům snížil počet hodin. Pak by se dalo těm dobrým učitelům, co by zůstali, přidat 40 až 50 % k platu - při stejném objemu výdajů.
To je ovšem jen sen. Muselo by se začít tím, že by mšmt definovalo (třeba standardem), jak se pozná dobrý učitel od špatného (neříkejte mi, že to nejde, diskutující jistě dobře na své škole vědí, kdo kam patří) a trochu se ohlídalo, že se tím ředitelé budou řídit.
Jaké bude realita? Spousta učitelů bude muset odejít, to je jasné, protože nejsou žáci ani peníze. Ale protože ministr bude mlžit („musí se šetřit, ale učitelé odcházet nebudou“), problém kvality a odchodu učitelů se řešit nebude. A tak ředitelé budou v lepším případě postupovat cestou nejmenšího odporu a v horším propustí své neoblíbence, což jsou často ti schopnější a tudíž kritičtější. To uvidí schopnější a raděj odejdou sami, zato ti neschopní se budou držet svého místa zuby nehty.
A tak se z příležitosti zkvalitnit vzdělávání stane, jako vždy!, další krůček k propasti.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 16:58  

Mozna by stacilo nezamestnat duchodce a neaprobovane stredoskolaky...

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 17:50  

to 16:58

Jak kde. Jsou školy (ve městech), kde je o jedno místo pět i více zájemců, tam si můžou vybírat...
Na malé obci neseženu za sebe náhradu, 25 min. dojíždět vlakem se nikomu nechce. Nemůžu jít do důchodu, ani kdybych chtěla.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. března 2012 v 19:52  

Nemůžu jít do důchodu, ani kdybych chtěla.

Promiňte, rozhodně nic ve zlém, ale prostě mi to nedá: To Vás každé ráno do školy odvlekou starostovi břici?

To z jiného soudku je prohlášení:
by pak kvalitě vzdělávání prospělo, kdyby špatných odešlo ještě víc

Chmurná představa. Nejméně sedmnáct tisíc špatných učitelů.
Otázka ovšem zní, kdo je do systému dostal, jsou-li tam, a kdo jim umožňuje v systému setrvávat a škodit. Ty pak je třeba volat k zodpovědnosti, přece.
Osobně třeba mám velké podezření, že nejsem dobrý učitel tělocviku. Nevím to přesně, protože nejsem odborník. Dovozuji podle toho, že nejsem vzdělán v oboru. A i když se snažím, nemohu vyloučit, že i v dobré víře mohu v dětech zafixovat nesprávné návyky. Což u děvčat ve věku dvanáct, třináct let může mít nezanedbatelný význam pro jejich budoucí sportovní aktivity. Ajajaj.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 20:44  

17 000 špatných učitelů? Hmm, dvanáct let řediteluji v zaplaťbůh stále plné škole, ale čím jsem starší (snad i zkušenější), tím méně si osobuji právo definice špatného a dobrého pedagoga....přísný, ras..ale děti o něm později řeknou, že naučil nebo kamarádský, přívětivý a děti o něm později řeknou že mnoho nenaučil, ale do školy se vždy těšily?
Myslíte si, že ve všech ostatních profesích jsou jen a jen vynikající pracovníci? Učitelé jsou přeci taktéž pouze vzorkem společnosti.

P.S. Nebojte, teď dostane většina z nás odvolání, na naše místa jsou již vybíráni partajníci různých "vládnoucích" politických stran....no a školství se rázem fantasticky zvedne!!

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 20:50  

p. Blaha,

"Vás každé ráno do školy odvlekou starostovi břici?"

Bylo to řečeno s mírnou nadsázkou. Slíbila jsem, že letos ještě vydržím, ale napřesrok definitivně končím. A ráda, je to nad mé nervové síly. Ředitel by byl už letos přijal mladého učitele, ale nikdo se nehlásil.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. března 2012 v 21:39  

tím méně si osobuji právo definice

Vy jste, pane řediteli, široko daleko jeden z mála ředitelů a činovníků vůbec, kteří přiznají, že posoudit kvalitu učitele není jen tak, zatímco ostatní skloňují kvalitu nahoru dolů.
Vynikající je třeba odměnit, špatné povyhazovat.
Dokonce ani tým profesora Rýdla to nikam nepopostrčil. A nikdo veřejně neřekne, že mimotarifní složky se nepřidělůjí ani tak podle kvality padagoga, jako podle jeho prospěšnosti. Ovšem ne pro vzdělanost národa, ale pro existenci školy. Rozumějme jejího ředitele.

na naše místa jsou již vybíráni partajníci různých "vládnoucích" politických stran...

Ono to bylo někdy jinak?

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. března 2012 v 21:49  

Bylo to řečeno s mírnou nadsázkou.

U mne to bylo s velkou nadsázkou.
Nechci být patetický nad míru a činit silná prohlášení o hrdinech všedního dne, ale doopravdy by mne zajímalo, jestli se Vám z okolí dostává nějakého, byť malého, ocenění.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 23:12  

"jestli se Vám z okolí dostává nějakého, byť malého, ocenění"

Ocenění?
Děti mi zakázaly odejít. Asi je neposlechnu, ale potěší to, ne? :)

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 0:44  

"Proč nechápou tak jednoduchou skutečnost: méně dětí = méně škol = méně učitelů."
Já to tedy nechápu, když je méně dětí, jak to že jsou školky přeplněné (většina naplněná na výjimku na 28 dětí na třídu)? Dnes je už hodně dětí i v prvních a druhých třídách a v dalších letech se to bude posunovat i do vyšších tříd. A za této situace začneme propouštět učitele? Nechápu....

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 9:41  

to 17:50

Napište, kde učíte, a já tam pošlu mladé. Já tedy učím na malé škole na vesnici. Místo zde není a ni výhledově nebude. A mladých kantorů v okolí, kteří nemají práci, hromada. Ale také důchodců, kteří jim zabírají místo, ale které ředitel nepropustí, protože každý z nich na něho něco ví, také hromada. Na jedné škole v okolí drží ředitel 6 důchodců nad 65 let po půl úvazku. V čem asi tak může být zakopaný pes?

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 11:39  

Také prosím o sdělení, kde učí paní, která nemůže do důchodu, protože za ni není náhrada... Jsem z malé vesnice, dojíždím 20km, v naší škole už se propouštělo a další propouštění hrozí. V celém širokém okolí není šance sehnat místo. Také vím o školách blízko svého bydliště, kde učí neaprobovaní středoškoláci, o školách, kde učí důchodci, kteří zároveň berou důchod, protože smlouvu mají na dobu neurčitou a jejich zaměstnavatel by jim v případě propuštění musel vyplatit vysoké odstupné. Navíc je prý nemůže propustit a na jejich místo vzít mladší, protože by toto místo muselo zaniknout, aby byl důvod k propuštění pro nadbytečnost... V minulosti nebylo až tak špatné, když žádosti o místo putovaly na školský úřad a ten přednostně umísťoval aprobované, na druhém místě dálkově studující a teprve nakonec neaprobované, když to nešlo jinak. Dnes nezáleží na vzdělání a letech praxe, dnes je důležitější, když je ředitel váš kamarád.
Jestli se tomuto státu vyplatí vyhodit plně aprobované učitele v produktivním věku, pak nemám slov.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. března 2012 v 17:48  

Ví někdo, kolik asi tak zaměstnanců státní správy ke svému platu pobírá i důchod a zabírá místo mladým?
Když je na tom stát tak mizerně, že se lidé s trvale a ne vlastní vinou poškozeným zdravím musejí cítit jako žebráci?

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 18:12  

Zase jedna kachna ?
Tady si dovolím být trochu vulgární. Člověče, Vy jste analfabet ? Ve včerejších zprávách na ČT to řekl přímo ministr financí a zdůvodnil to tím, že do školství letos ( 2012 ) nepůjde 4,5 miliardy,...Tak se aspoň vy tam nahoře domluvte co vlastně budete žákům, rodičům a učitelům říkat.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 21:00  

Propuštění učitelé nahradí propuštěné uklizečky, protože to ve školách budou podle Drábka a Nečase muset učitelé dělat zadarmo. Rukavice, košťata, oranžové vesty dostanou zdarma.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 22:32  

Rukavice, košťata, oranžové vesty zdarma nedostanou.

Anonymní řekl(a)...
4. března 2012 v 9:07  

Propuštění učitelé si opravdu podle Drábka budou moci vybrat - oblast zdravotnictví, speciálního školství, sociální oblast, zametat ulice,..Oranžové vesty jsou již dnes zdarma, práci zdarma ( robotu ) si snad budou moci vybrat. Opravdu by pro ně bylo trapné a nepříjemné, aby na ně plivali jejich bývalí žáci, kterým dali třeba pětku ze stavební mechaniky, deskriptivní geometrie,...

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. března 2012 v 14:01  

aby na ně plivali jejich bývalí žáci

Na úklidu veřejných prostranství nevidím nic ponižujícího. Je to stejně prospěšná práce jako učitelování. Ne-li prospěšnější.
V každém případě je to měřitelný výkon.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.