Peníze z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost jsou zřejmě už v dobeli... 2.

čtvrtek 15. března 2012 ·

Po úterním telefonátu evropského komisaře pro regionální záležitosti Johannese Hahna s premiérem Petrem Nečasem o problematice čerpání peněz z evropských fondů bylo včera oznámeno, že Česko nebude do června žádat komisi o zpětné proplacení peněz, které stát zálohově vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Důvodem opatření jsou přetrvávající výtky Evropské komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému.

Zároveň nyní víme, že se vláda snaží od Evropské komise získat souhlas s plánem na přesun 32 miliard korun z ohrožených operačních programů do jiných programů. Podle plánu vlády by z nevyčerpaných peněz, částečně získaných i z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (padla částka 20 miliard), mělo jít 15 miliard korun do operačního programu Doprava, 12 miliard do programu Podnikání a inovace a pět miliard do programu Životní prostředí. Tato pro školství zoufalá varianta je ale možná jen zbožným přáním premiéra, pravděpodobnost úplné ztráty je příliš vysoká.

V Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost nejsou nyní skutečně podepsány smlouvy na připravované projekty na krajích a individuální projekty ostatní ve výši asi 15 miliard, to potvrdil i náměstek MŠMT Zaorálek na nedávné tiskové konferenci. Zbývajících zhruba 6-7 miliard mělo být vyčerpáno na 34 Individuálních projektů národních, které od prosince připravuje samotné MŠMT. Tyto programy jsou prakticky všechny nekvalitní a například projekt FINGRAM musel být po kritice Evropské komise zrušen. Ostatní to čeká většinou také.

Ministr Dobeš se svojí suitou selhal a měl by proto podat rezignaci, kterou slíbil v případě, kdy dojde ke ztrátě prostředků z ESF. V případě, že nerezignuje, ale zřejmě nemůže čekat od premiéra Nečase  adekvátní reakci, snaha zachovat vládu zřejmě převáží.

Evropský komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn navštíví v příštím týdnu Prahu, na výměnu ministra, která by byla pro Evropskou komisi alespoň minimálním signálem potřebných změn,  je tedy jen velmi málo času.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 9:02  

Co je to "v dobeli... 2"

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 9:06  

15. března 2012 9:02
To je v zadeli, slušně řečeno.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 9:14  

Je to jen další důkaz neschopnosti vlády. Dnes máme 15. března 2012, Dobeš bude odcházet k 30.3. 2012 ? Pokud ano, nechť si s sebou vezme i Nečase a ostatně celou vládu.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 9:31  

Sázím lahev dobré whiskey na to, že letošní Pražské jaro už Dobeš uvidí jako pouhý občan. Jenom šrámy zůstanou tak 10 až 15 let.

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 14:17  

Tato, jak pisete suita, bude dlouho povestna a dlouho z ni bude cerpat lidova slovesnost. Treba se uz objevuje: hloupy jako mestsky straznik, priklad antivedouciho je take nekdy oznacovan oznacovan za "vedouci jako nase bordelmama"

Anonymní řekl(a)...
18. března 2012 v 19:36  

Dobeš neodstoupí. Sice dával hlavu na špalek (už ani nevím pokolikáté), ale koncem března se začne vymlouvat, že se to vztahovalo na ony bruselské audity, na které odpověď odeslal a teď mu běží dva měsíce lhůta na nápravu. A že to zvládne a že má podporu premiera a kdo ví, co ještě si vymslí za výmluvu. Pokud náhodou nepadne vláda, bude nás Dobeš určitě strašit ještě hodně dlouho... Akorát s OPVK to asi dobře nedopadne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.