MŠMT posílá na asistenty pedagoga znevýhodněných dětí 75 milionů

úterý 13. března 2012 ·

Podpořit začleňování dětí s různými typy znevýhodnění má za cíl rozvojový program na podporu financování asistentů pedagoga. Ten každoročně vyhlašuje MŠMT. Letos posílá ministr školství Josef Dobeš asistentům pedagoga přes 75 milionů korun.




Jednou z priorit ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše je podpora sociálně i zdravotně znevýhodněných dětí a inkluzívního školství obecně. MŠMT proto každoročně vyhlašuje různé rozvojové programy, které těmto žákům napomáhají. Jedním z nich je právě Program na podporu financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se znevýhodněním v roce 2012.

„Je to jedna z možností, jak podpořit přechody žáků se sociálním či zdravotním znevýhodněním do škol hlavního vzdělávacího proudu. Je důležité podpořit zřízení pozic asistenta pedagoga, a proto jim pro letošní rok posíláme více než 75 milionů korun“ řekl ministr školství Dobeš.

Letos bylo k podpoře navrženo 24 žádostí. Přes krajské úřady přišlo jich 14, tři žádosti podaly ministerstvem přímo řízené organizace, 5 žádostí došlo od církevních a 2 od soukromých škol. Celkem tak bylo přerozděleno přes 75 milionů korun, téměř 71 milionů dostanou školy zřízené kraji, obcemi a ministerstvem školství, více než 4 miliony půjdou školám církevním a soukromým.

Více informací k výsledkům programu financování asistenta pedagoga pro rok 2012 najdete zde.


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. března 2012 v 9:53  

75 milionů na tuto tzv. prioritu naprosto nestačí. Už z toho důvodu, že asistent pedagoga, který pracuje se znevýhodněnými dětmi by neměl být ledasjaký středoškolák za bídný minimální plat, ale vysokoškolsky vzdělaný člověk se vzděláním z oblasti speciální pedagogiky. Jinak je to k ničemu. nevím proč tomu na MŠMT tomu říkají priorita, když to řeší nejlevnější cestou, jaká vůbec existuje.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. března 2012 v 11:54  

by neměl být ledasjaký středoškolák

Na mšmt si dovodili, ostatně tak jako mnozí inovativci, že prvotní kvalifikácí asistenta pedagogaga má být skutečnost, že má děti rád.
Nakonec jimi mohou být i deváťáci. Aspoň by se nenudili.

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 16:56  

Asistenti pedagoga od 1.1 2013 skončili. Již nemohou pracovat na základě finanční podpory MŠMT. Ministr Fiala zrušil program na vypláceni a.p. pro děti se soc. znevýhodněním.
Oznámil nám tozačátkem prosince roku 2012.
Bývalý ministr Dobeš udělal podobné. Ten to ale oznámil 14 dní před koncem prosince roku 2011. Zřejmě mu poté přišlo mnoho stížností. My měli být od 1.1.2012 nezaměstnaní. Naštěstí toto ihned zrušili.
Ovšem nynější ministr neodpovídá na mé výtky, proč toto udělal. Není schopen komunikovat. Považuji ho za největšího "lumpa" bez emocí a empatie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.