Kvalitní vzdělání dostupné všem! ČSSD dnes představila programové řešení pro oblast školství a vzdělávání v ČR

středa 21. března 2012 ·

ČSSD dnes na veřejné panelové diskusi představila programový návrh pro oblast školství a vzdělávání, který má podtitul „Kvalitní vzdělání dostupné všem“.



Sociální demokracie je přesvědčena, že školství musí být jednou z hlavních priorit každé vlády a musí být systematicky podporováno a rozvíjeno tak, aby napomáhalo zvyšování konkurenceschopnosti občanů ČR a hospodářskému rozvoji země.

Vláda P.Nečase, která si jako jednu ze svých hlavních priorit vytkla právě školství, podvedla občany ČR. Od samého začátku fungování Nečasova kabinetu jsme pod vedením ministra školství Josefa Dobeše svědky systematické destrukce oblasti vzdělávání, plošných škrtů a ohrožení miliard korun z fondů EU.

„Nečasova vláda čelí nejsilnějším studentským demonstracím od roku 1989. Chybné plány a pozvolnou destabilizaci oblasti školství odmítají nejen studenti, ale i rektoři, pedagogové, akademické senáty a veřejnost. Snaha vlády P.Nečase o privatizaci veřejného vzdělávání a zavádění školného je pro ČSSD nepřijatelná,“ uvádí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 „Je zcela evidentní, že ministr Dobeš ve své funkci selhal. Jeho pochybení ohrožují regionální školství, sráží úroveň české vzdělanosti, omezují akademické svobody a nyní dokonce hrozí riziko ztráty více než 50 miliard korun z evropských fondů,“ doplňuje senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

ČSSD dnes představila návrh programového řešení v oblasti vzdělávání, které se týká všech jeho segmentů, ale také jeho financování či platů pedagogů.

Hlavní priority programového řešení ČSSD pro oblast školství:

  • Nastavit financování školství z veřejných prostředků na úroveň Evropského standardu.
  • Zamezit dalším chaotickým krokům a personálnímu rozkladu v oblasti školství.
  • Nastavit jasnou strategii, která bude akceptovat provázanost jednotlivých segmentů vzdělávacího systému od předškolního, základního a středního školství až po školství vysoké a další vzdělávání.
  • Zajistit bezplatné předškolní vzdělávání, poslední rok zavést jako povinný.
  • Financování základního a středního školství - nechceme použít stejný přístup u základního i středního školství; je nutné respektovat specifika regionů a krajů; ve způsobu financování se musí odrazit hodnocení kvality škol (to musí zahrnovat i oblast mimoškolní činnosti, individuální přístup k žákům, kvalita výuky, klima na škole apod.)
  • Zajištění dostupné sítě kvalitních základních škol.
  • U středních škol klást důraz na kvalitu a uplatnění absolventů.
  • Systematicky upravit státní maturity, které – jak ukázalo i NKÚ – jsou předraženým a neefektivním molochem. Státní maturity musí být podle nás flexibilnější, efektivnější, otázky musí být jednoznačné a ověřovat znalosti na úrovni střední školy. Stejně tak je nutné nastavit správně a systémově testování v 5. a 9. třídách ZŠ. Jak jsme upozorňovali již dříve, testy jsou dobrý sluha, ale špatný pán. U projektu navíc hrozí, že se pod vedením Josefa Dobeše stane pokračovatelem státních maturit, tedy dalším předraženým administrativním molochem.
  • Připravit alternativní návrh vysokoškolského zákona, a to v přímé spolupráci s odborníky a parlamentními politickými stranami napříč politickým spektrem.
  • Prosadit naprostou autonomii Akreditační komise ČR, která nesmí být ovlivněna politickými vlivy.
  • Ve věci školného pak opakujeme: ČSSD zásadně odmítá zavedení školného na veřejných vysokých školách v jakékoliv podobě.
  • Rozvíjet oblast školství jako moderní flexibilní systém, který bude zajišťovat kvalitní vzdělávání od předškolního vzdělávání přes základní, střední a vysoké školství až po další vzdělávání tak, abychom dosáhli uceleného procesu celoživotního učení. Pouze celoživotní učení usnadní obyvatelům pružně reagovat na měnící se trh práce.

Sociální demokracie představila programové plány jako dokument k diskusi s tím, že oceníme zapojení odborné i široké veřejnosti a uvítáme připomínky a poznámky k prezentovaným cílům.

Své připomínky posílejte prosím na email: programpodlevas@socdem.cz

Programové teze pro veřejnou debatu a prezentace ke stažení

Politika vzdělávání (PDF)

Prezentace z diskuze (PPT)

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. března 2012 v 8:36  

Takovou prázdnou slámu dokáže sepsat kdokoli. Kde je systém financování? Kde je podpora učitelům? Jaká bude podpora rozvoje? A zpět - jak se to bude platit? Nezlobte se na mě, ale tytéž řeči vedly strany před minulými volbami a že to nedopadlo zrovna dvakrát skvěle... Stále mi tady chybí jasně definované priority, stále mi tady chybí vzdělaní profesionálové, stále mi tady chybí alespoň elementární pokora vůči voličům, stále mi tady chybí trestněprávní odpovědnost...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.