Jana Taušová: Grafické editory ve výuce matematiky

čtvrtek 1. března 2012 ·

Praktické zkušenosti oborové studentky KITTV UK PedF ze zaváděním mezipředmětových vztahů mezi matematikou a informatikou na víceletém gymnáziu.



V následujících řádcích se pokusím sloučit své dosavadní zkušenosti s výukou grafických editorů v rámci hodin informatiky na Gymnáziu K. Sladkovského v Praze a hodin matematiky, které jsem absolvovala v rámci oborové praxe během studia na PedF UK.

Proč zrovna matematika a grafické editory? Současným trendem ve výuce matematiky je důraz na konstruktivní vedení hodiny. Děti se učí přemýšlet a pochybovat. Jsou vedeny k tomu, aby nevěřily, že pravidlo dané vyučujícím je automaticky platné, ale že je nutné každé ověřovat a vědět jak vznikají. Z hlediska výuky se tak stále důležitějším stává názornost a s ní související modely.

Pro vytváření matematických modelů existuje specializovaný software – např. Geogebra či Cabri, které lze s úspěchem využívat pro výuku geometrických konstrukcí či pro modely funkcí, nebo Mathematica, která umožňuje především vizualizaci prováděných výpočtů. Z těchto programů lze, ale pouze Geogebru získat zdarma. Navíc existuje mnoho situací, kdy je použití specializovaného SW nepraktické, nebo příliš složité. V tu chvíli se použití grafických editorů pro matematické modelování jeví jako vhodná alternativa.

Grafické editory, s nimiž pracuji se studenty já, jsou tři – Gimp, Inkscape a Google SketchUp. Všechny patří mezi freewarové, což je vhodné z několika důvodů. Nelze předpokládat, že by běžný učitel matematiky využíval grafické programy natolik, aby se mu investice do nich vyplatily, u programů s nulovou pořizovací cenou a freeware licencí nebývá zpravidla problém s jejich instalací na školních počítačích a samotní studenti bývají ochotnější si je pořizovat domů.

První jmenovaný Gimp patří mezi bitmapové editory. Umožňuje vytvářet obrazy intuitivním kreslením od ruky, upravovat fotografie, tvořit jednoduché animace, a mnoho dalšího. Pro potřeby matematiky ale příliš vhodný není, neboť matematické ilustrace vyžadují přesnost. Té lze v bitmapovém editoru sice dosáhnout, ale ve vektorových editorech to jde snadněji a efektivněji.

Mezi vektorové grafické editory patří dva další zmiňované programy. Jako první z nich bych ráda představila 2D editor Inkscape, který patří k nejznámějším zástupcům této třídy programů. Kromě něj lze připomenout existenci komerčních programů CorelDraw či Adobe Ilustrator, pro potřeby matematiky by se daly jistě využít i CAD systémy. Ale zpět k Inkscapu.

Těžiště jeho využití vidím v přípravě pracovních modelů pro planimetrii a stereometrii, či ilustrací pro jiné oblasti matematiky (množiny, číselné obory, kombinatorika). Využití Inkscapu žáky je z hlediska matematiky v podstatě podobné jako u učitelů. Můžeme nechat žáky vytvářet v editoru jednoduchá zadání pro spolužáky nebo dopracovávat zadání vytvořená učitelem (např. cvičení z obr 2. mohou žáci dodělávat jak na papíře, tak na počítači).

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. března 2012 v 9:56  

Nějak mi unikla pointa, kde je ta matematika v uvedených programech

Anonymní řekl(a)...
1. března 2012 v 13:17  

Ono asi jde jen o to, že jde o uříznutý článek... on pokračuje jinde :-)

Anonymní řekl(a)...
1. března 2012 v 16:17  

Zkušenosti ze zaváděním. Čárky tam, kde nemají být. Jdu se vyzvracet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.