Jan Wagner: Ministr školství zřejmě nalétne každému hochštaplerovi

pátek 2. března 2012 ·

Blamáž s dnešním neuskutečněným kulatým stolem, nazvaným honosně Vysokoškolské fórum 2012, potvrzuje tendenci ministra školství Josefa Dobeše nalétnout spoustě podvodníků, hochštaplerů a samozvaných odborníků, kteří se po úspěchu jejich první vlny na ministerstvo školství slétají jako supi v mohutných hejnech...

Připomeňme si ale nejprve několik největší lapsů ministra a ministerstva z poslední doby. Všechny mají jako společnou vlastnost naprostou absenci odborných analýz či konsensu odborníků:

  • Atak proti sexuální výchově: na základě lobbyingu Jany Jochové-Trlicové, představitelky okrajového Výboru na obranu rodičovských práv, ministr přerušil práce na revizi RVP ZŠ, protože názory této dámy nebyly odborným týmem pro vzdělávací oblast RVP Člověk a zdraví akceptovány. Důsledkem bylo rozbití kurikurálního ústavu a vyhazov pro jeho ředitelku.
  • Tvorba standardů a testování: ministr s oblibou cituje žádným výzkumem nepodložené tvrzení o rozvolněných RVP ZŠ a problémech žáků při stěhování z několik let starého materiálu Eduarda Fuchse, předsedy Společnosti učitelů matematiky Jednoty českých matematiků a fyziků. Ten se vzápětí ujal tvorby standardů a revize RVP. 
  • Projekt SPORT: tento zrušený projekt z pera ministrova poradce a nově i ředitele NIDM Jiřího Baumruka vzbudil zaslouženou pozornost pracovníků Evropské komise a je s velkou pravděpodobností i jedním z důvodů pozastavení plateb z ESF. Podobné projekty odklánějící prostředky z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost k mediálním agenturám ale ministerstvo nadále připravuje.
  • Projekty NEDIR a SciencePoint (dříve NVDD): projekty vycházející z dílny Tomáše Kantora z oddělení strategií a inovací České školní inspekce (a zároveň manažera pro realizaci Klíčové aktivity 2 - Inspekční hodnocení školských vzdělávacích programů v rámci projektu NIQES) jsou obdobně netransparentní, odklánějí ale finance do IT firem, které se politické věrchušce osvědčily v projektech IZIP, OpenCard, Internet do škol a v mnoha dalších.
Výčet by mohl být výrazně delší, ale pro pochopení jednání ministra a ministerstva je jistě dostatečný.

Vysokoškolské fórum 2012 plánovala na dnešek společnost Studenta Media s.r.o., která provozuje online magazín pro studenty Studenta.cz a vydává tištěný v podstatě reklamní dvouměsíčník (dříve čtvrtletník) Studenta. Tato společnost neměla žádný mandát ze strany organizací studentů, které pozvala na jednání teprve před týdnem. Na dnešní odpoledne přitom bylo již více než dva týdny dohodnuto jednání oficiální reprezentace VŠ a studentů se zástupci MŠMT. Protože zástupci studentů z pochopitelných důvodů ihned nereagovali, došlo následně ke změně programu jednání a novému pozvání až ve středu. Zajímavé je v této souvislosti vyjádření Martiny Čmielové ze Studenta Media o volbě termínu: "Žádný záměr, aby to kolidovalo, v tom nebyl. Netuším, kdy se setkání s rektory domluvilo, ale náš termín jsme dostali od pana ministra koncem minulého týdne a řídili jsme se podle jeho časových možností."

Studentská komora Rady vysokých škol zdůvodnila pořadatelům neúčast na jednání s ministrem školství takto: "Není pro nás čitelný smysl takové schůzky. Není zřejmé, co má být výstupem jednání, zda jde o schůzku politickou nebo informační. Pokud by mělo jít o politické jednání, důrazně se ohrazujeme proti tomu, aby jeho agendu a účastníky ustavoval jakýkoliv třetí, "nezainteresovaný" subjekt. SK RVŠ se jako součást vysokoškolské reprezentace týž den účastní jednání se zástupci MŠMT o vysokoškolské reformě. Toto jednání iniciovalo MŠMT a navazuje na dosavadní zapojení reprezentací do projednávání reformy; výstupy z tohoto jednání jsou pro akademickou obec určující. Takzvaný "kulatý stůl" s ministrem Dobešem iniciuje soukromá společnost Studenta Media s.r.o. a účast na něm dalším subjektům nabízí či přímo vnucuje. Tatáž společnost ve své tiskové zprávě akci prezentuje tak, že ministr vyzývá studenty k jednání. Z formátu akce je zcela zřejmé, že toto ad hoc setkání může dospět pouze k symbolickým výstupům, jejichž prezentace může být snadno obsahem navazující tiskové konference (symptomatické je už jen to, že po jednání reprezentací s MŠMT se tiskové konference běžně nedělají). Není naším záměrem účastnit se aranžovaných jednání, která zavdávají důvod k obavám z účelového politického zneužití. Takovýmto jednáním svou účastí nebudeme dodávat legitimitu."


Ministr Dobeš na dnešní tiskové konferenci na přímý dotaz uvedl, že mu Studenta Media garantovala účast všech relevantních zástupců studentů, a protože média nedávno použila údaje z průzkumu této společnosti, považoval ji za důvěryhodnou. Několikrát sice zopakoval, že diskuze u kulatého stolu považuje za důležitější než pochody v ulicích, přesto ale v další odpovědi uvedl, že diskuzi nekladl zásadní význam.

Je tedy evidentní, že ministr Dobeš opět nalétl velkohubé ničím nepodložené garanci. Je smutné, že vinu svaluje na skutečné demokraticky zvolené a demokraticky jednající zástupce studentů, místo aby kritizoval evidentně podvádějící samozvané pořadatele. Adam Kožela, ředitel Studenta Media, situaci také evidentně nezvládl a ve vysvětlujícím článku na Studenta.cz jednoduše zalhal: "Bohužel zástupci studentů osobní střetnutí a diskuzi odmítli, ačkoli o ni dříve sami projevili zájem. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni celou akci zrušit."  Pozvání přitom většina pozvaných od počátku odmítala.

Co říci závěrem: pokud ministr Josef Dobeš s vedením ministerstva budou naslouchat lidem jako Jochová-Trlicová, Fuchs, Baumruk, Kantor či Kožela, českému školství nepomůže. Pokud k těmto lapsům ještě připočteme zoufalou personální politiku ve vedení ministerstva i jeho odborů či přímo řízených organizací, nemůžeme se divit, že je nejméně důvěryhodným ministrem v Nečasově vládě. Nejen pro pedagogy či studenty, ale i pro veřejnost.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 17:00  

Rekl bych, ze vec je trochu slozitejsi (nebo jednodussi, jak se to vezme). Dobes nenaletel podvodnikovi, Dobes je sam podvodnik a tuto nepovedenou akci hodil na ten casopis. Kozela neni ministrovi neznamy, je to byvaly partner poslankyne VV Kristyny Koci, s niz se rozesel v prubehu zname afery a nadale s VV velmi uzce spolupracuje. Ministr pry dokonce platil u nej nejakou reklamu. Ted ho chtel vyuzit k teto podvodne PR akci a kdyz to studenti snadno prokoukli, tak od toho dava ruce pryc. Obvykle jeste podava trestni oznameni, udela to i tentokrat?

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 20:02  

Studenta je naprosto obskurní plátek - pamatuju si číslo před pár měsíci, ve kterém byl pod záminkou reportáže podán podrobný návod studentkám, jak si přivydělávat prostitucí, včetně cenových hladin, to vše proložené reklamou a pod.... M.Marek

krtek řekl(a)...
2. března 2012 v 22:35  

"Tvorba standardů a testování: ministr s oblibou cituje žádným výzkumem nepodložené tvrzení o rozvolněných RVP ZŠ a problémech žáků při stěhování z několik let starého materiálu Eduarda Fuchse, předsedy Společnosti učitelů matematiky Jednoty českých matematiků a fyziků. Ten se vzápětí ujal tvorby standardů a revize RVP."

Opravdu si myslíte, že JČMF nemá dostatek zkušeností, aby její předseda, resp. předseda Společnosti učitelů matematiky, nemohl tvrdit to, co tvrdí? Podle mne JČMF je jedna z mála fungujících profesních organizací ve školství. Zrovna standardy bych ministrovi nevyčítal.
S ostatním souhlasím.

Anonymní řekl(a)...
3. března 2012 v 12:43  

Krtek: tvorba standardů je neprosté zoufalství. To, že je někdo často prezentován nebo citován (E. Fuchs) není v žádném případě zárukou toho, že má pravdu. Naopak jde o zastánce pojetí dávno překonaného. Pokud budou standardy vytvářeny podobnými lidmi (a to jsou), vracíme se fofrem před rok 1989.
Julie

všd řekl(a)...
4. března 2012 v 1:09  

Zajímavé je, že Dobeš dokáže spolupracovat s křesťanskou aktivistkou Jochovou-Trlicovou, které si vážím, a s Adamem Koželou ze Studenta.cz, který píše dlouhodobě těžce protikřesťansky.

Můj tip je, že se mu Kožela sám nabídl. Jak by také ne, s ODS má dobré vztahy dlouhodobě.

Jinak ten Kožela, i když má peněz dost, taky není žádný lumen, např. na ples v Opeře si vzal motýlka, jako číšník, a ne jako host. Trochu faux pas :D

všd řekl(a)...
4. března 2012 v 1:12  

Julie, na základě čeho jste přišla na to, že pan Fuchs nemá pravdu? Zajímají mne konkrétní argumenty, ne výroky, že "je to zastaralé".

V "pokrokové" Británii, kde neexistují zvláštní školy, je stav znalostí populace tragický: http://www.novinky.cz/veda-skoly/260796-britove-neumeji-pocitat-polovina-z-nich-ma-znalosti-ceskych-pataku.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.