Martin Rychlík: Cvičme v Dobešovom rytme! Jak vypadá Baumrukova tělověda za 650 mega?

úterý 3. ledna 2012 ·

Projekty na podporu tělesné kultury a finanční gramotnosti za celkem 1,2 miliardy z dílny MŠMT jen tahají z Bruselu velké peníze na nesmysly.

„Mým bytostným zájmem je, aby se eurodotace určené pro Českou republiku skutečně a kvalitně vyčerpaly,“ sdělil ministr školství Josef Dobeš (VV) v reakci na kritiku, která se snesla na jeho hlavu za chyby v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Můžou za to prý předchůdci, hlavně z TOP 09, kteří se snaží rozbít koalici.

O tom, jak kvalitní projekty Dobešův resort skutečně připravuje, si nyní můžeme udělat představu na základě dvou záměrů, jež mají být z tohoto programu zaplaceny. Jde o Obecné kompetence našim občanům (Okno) za 580 milionů a Vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu (Sport) za 650 milionů korun, jehož garantem je bývalý „sporťák“ České televize Jiří Baumruk.

Ač má být Okno spuštěno už letos v březnu a Sport dokonce v únoru, oba projekty jsou připraveny dosti vágně (čtenářům je přinášíme v přílohách PDF k samostatnému posouzení). Všimli si toho i v Bruselu, takže 19. prosince poslali náměstkovi Michalu Zaorálkovi varovný dopis, o němž informoval Radiožurnál a který má ČESKÁ POZICE rovněž k dispozici.


„Projekty s významnými alokacemi prostředků – Okno a Sport – nekorespondují správně s hlavním cílem prioritní osy 3 a vlivem na individuální vzdělávání. Co víc, vznášejí vážné pochyby, zda jejich objem může přinést nějaké smysluplné výsledky (projekt Sport zůstává na hraně způsobilosti),“ píše ředitel odboru zaměstnanosti Peter Stub Jorgensen. Ministerstvo vyzývá k přehodnocení Dobešových nápadů za stamiliony korun.

Redakce v pondělí telefonovala kvůli vyjádření třem mluvčím MŠMT, ale nikdo z nich nezvedal mobil. Podle Českého rozhlasu právě nesouhlas s projektem Okno stál místo vrchního ředitele Roberta Plagu. Na odpolední úterní tiskové konferenci odvětil ministr Josef Dobeš ČESKÉ POZICI na přímý dotaz, že oba projekty jsou jen ve stadiu příprav a je o nich teprve jednáno.

Okno není pro Spiegel...
Ale postupně a detailněji. Projekt Okno je pozoruhodným „ípéenkem“ (Individuální projekt národní), který má vzdělat spoluobčany a zlepšit jejich přístup k celoživotnímu učení – zejména v oblasti občanského práva, finanční gramotnosti, korupčního jednání a podobně. „Projekt v průběhu 78 týdnů celoplošně distribuuje k občanům na celém území ČR s výjimkou hl. m. Prahy aktuální učební produkty, které je budou pro občany srozumitelným způsobem vzdělávat v oblastech nezbytných pro život... Tyto výukové materiály budou občanům distribuovány prostřednictvím hromadných tiskových médií,“ uvádějí podklady.

S ohledem na krycí jméno Okno lze zavtipkovat, že dotyčných 150 „vzdělávacích materiálů“ dostane na starost německý Spiegel (zrcadlo), ale hovoří se spíše o jiné mediální skupině, která by se dostala k půlmiliardě. „Jde o čistý tunel,“ uvedl v ČT24 někdejší vrchní ředitel sekce EU fondů Jan Vitula (TOP 09), s nímž už vede ministr Dobeš otevřenou válku; právě jeho označil za zodpovědného za možné pozastavení evropských peněz.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 19:45  

Dnes přišla přihláška na turnaj pana ministra....Milé, ale opravdu k ničemu. A už vůbec to nemůže mít vliv na konkurenceschopnost. Proč se nepodpořil projekt olympioniků- celoroční, koncepční apod.?

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 20:50  

Ten projekt OKNO je ukázkou toho jak lehce vyhodit peníze oknem.

A v jednom z minulých příspěvků jsem uvedl, že na školu v této republice z Baumrukového projektu vychází 100 000 Kč a že na školy nám možná koupí florbalové hokejky. Takže omyl ani ty hokejky nebudou!

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 20:56  

Jaký turnaj? Když si to přečtete, tak zjistíte že tam o žádném turnaji není ani slovo. Všecky prachy jsou směřovány k cílové skupině 15 - 65 let na vzdělávání trenérů. Leda byste si na ten turnaj zaplatili sami cestu apod.

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 21:28  

I míčky musíte mít své, organizátor nepůjčuje...

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 22:02  

Bez ohledu na skutečnost, že podobné projekty odklonitelského charakteru jsou tunel s mottem "JE TŘEBA ČERPAT", popř. mottem "ABY SE ALEPSPOŇ NĚCO VYČERPALO"(všechny IPn), je jasné, že "Česká pozice je opravdu trapně tendeční a ani se již nesnaží zastírat, že je služkou TOP 09.

Luděk Blaha řekl(a)...
3. ledna 2012 v 22:48  

Protože jsem byl letos jako pětapadesátiletý inženýr technické kybernetiky zařazen do týmu tělomrsků, obdržel jsem i já mail, z kterého jsem se dozvěděl, že:
"Pokud škola, která se zúčastnila, chce dostat slibované materiály a upomínkové předměty, musí se zpětně zaregistrovat, pak by měla slibované materiály obdržet."
Zajímá mne, kolik kyblíků antuky se skrývá za slíbenými materiály a jestli na upomínkových míčích a švihadlech bude věnování od ministra školství.

Podíval jsem se na web této taškařice na podporu masové mládežnické tělesné zdatnosti.
Dozvěděl jsem se, že:
"Tým by se měl skládat z hráčů (hráček) a na druhé straně z realizačního týmu. Realizačním týmem se rozumí vedoucí týmu, fotograf, novinář a mini tým fanoušků (cheerleaders). Zapojte celou školu a pojďme se bavit nejen sportem."

Pro podporu sporu je paralelně organizována soutěž o nejsrandovnější video a sportovní kvíz. Aktuálně soutěží 358 lidí a na fejsbůku je Mládežnickým basketbalem (košíkovou) fascinováno lidí 39.

Celkový počet zaregistrovaných týmů je 146.
V Jihočeském kraji 15.
V Písku 3, z toho 2! na mojí škole.
Úplně mi z té regionální hrdosti třeští hlava.

A to všechno proto, že ministr školství "má pocit, že dnešním dětem někdy chybí motivace a sportovní duch, který jej provázel za dob jeho školních let."

Anonymní řekl(a)...
3. ledna 2012 v 23:28  

pojďme se bavit nejen sportem."

A co tomu říká p. Feřtek a spol.? Konečně se jim blýská na lepší časy.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 8:56  

Pane Rychlíku, prosím, moc prosím, ušetřete nás svých myšlenkových odpadků v tomto novém roce. Zkuste se alespoň chvíli zabývat tím, čemu trošku rozumíte (i když z vašich příspěvků bohužel vyplývá, že si myslíte, že rozumíte úplně všemu).

Pane Wagnere, prosím, ovládněte své naléhavé puzení uveřejňovat zde každé intelektuální ubzdění pana Rychlíka, k navození správné atmosféry stačí úplně každé druhé, zejména vzhledem k dlouhodobým "zažívacím" potížím pana Rychlíka.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 9:14  

to n.a. 8:26
Skoro bych byl opačného názoru a prosím pana Wagnera, aby podobných článků bylo víc. Koneckonců, anonymní ministerští nohsledi, kteří mají za úkol projíždět diskuze pod články rozličných médií, by neměli pořádně co dělat.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 10:50  

9:14
Vy jste Chládkův brigádník? Vypadá to na to.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 10:56  

8:56
A vy jste člen PR komanda VV nebo MŠMT či Dobeše osobně?
"Nezávislé kritické myšlení" čumí z vašich příspěvků jak sláma z bot.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 10:57  

4. ledna 2012 8:56

To bych taky zvládl za ty stotisícové platy na MŠMT. Jste trapní. Když někomu chybí argumenty, tak se uchyluje k destrukci !

9:14

Chládek na to nemá,aby zaměstnával brigádníky, ale Dobeš přístup k eurofondům má, problémy má také, o tom žádná.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 11:02  

Zprávy o brigádnících sledujících diskuze prošly již dříve tiskem, dokonce měli za úkol rozbíjet tyto, pro MŠMT, nepříznivé názory. Dříve se jim říkalo žluťácké odbory bílých límečků.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 11:06  

Na pozdvihnutí sportovní a zdravotní úrovně v této podobě musel přijít nějaký "skelný mozek". Vyplodit takovou blbost snad dokáže jen sekta VV.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 11:24  

11:06
Kéž by to tak bylo... To by se dalo napravit snáze. Ve skutečnosti to ale vůbec není blbost, ale promyšlený tunel (jeden z mnoha).

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 11:59  

Chtělo by to změnu diskuze na ČŠ - resp. komentářů tak, aby byly jasná vlákna... v těch časových údajích aby se čuník vyznal... takhle člověk pořádně neví, kdo na koho a na co reaguje.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 17:01  

to 11:59
Stovky příspěvků tu nejsou, tak stačí jednoduše zarolovat na odkazovaný čas, ne?

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 18:52  

Jako ředitel střední školy jsem naši účast "zakázal". Kdyby to udělali všichni ředitelé, nevyhodily by se tyto peníze oknem.....

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 19:48  

Anonymnímu 18:52

Tý brďo, v tý Americe rozvíjí sportovního ducha mládeže teda o poznání víc. Jak to máte se sporty u vás na střední, pane řediteli, smím-li se optat?

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2012 v 20:05  

V tý Emerice taky mají běžné "střední školy" několik tisíc studentů, vlastní týmy fotbalistů a roztleskávaček i systém národních a oblastních soutěží...

Tak nějak si nejsem jist, zda lze podobné myšlenky "přesadit" do české půdy...

To bych měl potom "lepší" nápad.
Obnovme spartakiády.
Má to tady tradici až k sokolským sletům.
Nácviky se dělaly plošně v celé republice a jezdili se dívat turisté z celého světa.
A aspoň by se mohl zrekonstruovat za pár miliard z EU Strahov.
S procenty odkloněnými pro nějakou spřátelenou stavební firmu by takový nápad snad i mohl projít, ne?
:-)

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 20:27  

Kupte všem žákům Playstation Kinect a budou místo vysedávání u počítačů skákat před televizí - cena je obdobná jako za ty reklamy ;-)

Luděk Blaha řekl(a)...
4. ledna 2012 v 21:01  

Kdyby to udělali všichni ředitelé

Kloubouk dolů, pane řediteli. To je přesně ono. Čím víc se přihlásí týmů, tím větší "oprávněnost" této pitominy bude prezentována. Kdyby se nepřihlásil nikdo, mohl by se jít Baumruk klouzat.
Jenže, konkurzy se blíží, co když se bude angažovanost kontrolovat a hodnotit. Dobré umístění hodí bodíky dokonce před kamerami. To už se vyplatí do školy přijmout a z vyučování uvolnit pár reprezentantů.
To je jako s tím idoším balíčkem výukových programů, tenkrát za pakatel pár desítek milionů. Sice k ničemu moc nebyl, u mne ležel ve skladu na polici, i když jsem jej neobjednával, ale když teda byl zadarmo, že?
Ve vší úctě, pane řediteli, kdybyste někdy hledal čistotného a přítulného informatika ...

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 21:28  

poste.restante, 20:05

Já si tedy pane poste.restante myslím, že spartakiádu by v dnešní době nikdo nedal dohromady - víte, jaký je postoj mládeže k dobrovolným činnostem. Jediný motiv, který by mohl táhnout, by v důsledku vedl k jednorázové populační explozi. Což by nakonec možná stálo za to (tedy bylo žádoucí).

poste.restante řekl(a)...
4. ledna 2012 v 22:52  

Pokud se Spartakiády týče, jsem také skeptický.
Což je mimochodem škoda, bez legrace. Já byl v r. 1985 na Strahově a dodnes to považuji za jeden z nejsilnějších zážitků.

Jako propopulační opatření jsem navrhoval řízené odstavování trafostanic a elektrických rozvoden ...

Nejlepší nápad, jak rozpohybovat mládež, se mi jeví to zakoupení Kinectů. (Od Microsoftu, mimochodem)

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 23:16  

Nadšení ze spartakiád sdílím (já trojí účast) a marně koumám, čím že nás to motivovali...

S tím opatřením - Vy jste tedy šprýmař. A já proč nám poslední dobou večer pořád vypínají proud!

Kinect vyzkouším - přežiju-li, dám vědět.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 9:26  

Pro pana Blahu. Nemám zapotřebí sbírat takové "bodíky". A jestli ma na pozici ředitele nebudou chtít, inu půjdu o dům dál.
PS Balíček programů jsem tehdy neodebral, protože to byl též tunel MŠMT a nulový potenciál pro naši školu. Škoda, že není více odvážných.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 9:41  

Pro pana Blahu a předchozího přispěvatele:
Když už tak přišla řeč na ten balíček... Na MŠMT už je připravený další balíček software za cca čtvrt miliardy Kč. Jde o polskou Planetu vědomostí (kdysi předchozí verzi u nás prodával Langmaster), se kterou loni zkoušeli prorazit na Slovensku, ale nakonec se tunel nepovedl a museli toho s ostudou nechat. No, je čas vyzkoušet to u nás. Zatím se jim daří a ministerstvo je tomuhle "malému" tunýlku nakoloněno :)

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 11:07  

9:41 Kde jste to slyšel? Nic k tomu nemůžu najít, ač se snažím, co to jde?

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 11:17  

Počkejte do konce měsíce, uvidíte sám :-) Ledaže by k tomu tady napsal někdo z ministerstva víc. Koneckonců, Dobi tady má určitě dost svých lidí...

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 11:41  

No, ono už je toho veřejně známo docela dost i teď. Stačí se podívat sem:
http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/odborna-diskuze-k-projektovym-zamerum-ipn-op-vk-nvdd-a-nedir

a přečíst si projekt NVDD. Když si to spojíte s loňským vystoupením lobisty Milana Rusnáka na Slovensku, kde se pohoršoval, jak na Slovensku mohou odmítat něco, nad čím Dobeš tak jásá...

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 11:45  

O tunelu Planeta vedomostí se psalo i na České škole, chystal se prý individuální projekt národní za 650 milionů a ten byl snad zrušen. Že by ho oprášili?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.